Firma aktualizovala svoju  príručku pre vývojárov aplikácií a vyslovila jasne negatívny postoj k problematickej téme ťažby kryptomien.

Kryptomeny a s nimi súvisiaci biznis je z roka na rok horúcejšou témou. Okrem rady výhod, ktoré virtuálne meny používateľom prinášajú, treba spomenúť aj jednu z najväčších nevýhod. Je ňou enormná spotreba elektrickej energie pri ich tzv. „ťažbe“. Možnosť obohatenia sa na ťažbe navyše nechcú premárniť ani kybernetickí zločinci, ktorí začali s umiestňovaním špeciálnych skriptov do zdrojových kódov rozličných webových stránok (bez vedomia ich poskytovateľa), čím sa každý návštevník danej stránky jednak nevedomky podieľa na obohacovaní ich kryptopeňaženky a jednak tiež vyťažuje procesor i batériu svojho smartfónu či počítača.

Tieto nekalé praktiky sa dostali do povedomia aj na Slovensku, kedy len prednedávnom viacerí návštevníci portálov Denníka N i MagioGo od Telekomu zaznamenali enormné vyťaženie procesorov svojich zariadení pri surfovaní na stránkach www.dennikn.sk a www.magiogo.sk. Aj keď oba dotknuté portály nasadili relatívne promptne bezpečnostné záplaty, miernemu naštrbeniu dôvery z pohľadu nič netušiaceho návštevníka stránky, sa zrejme nevyhli.

Jasné stanovisko k ťažbe kryptomien na zariadeniach s logom nahryznutého jablka zaujala aj spoločnosť Apple. Všetky aplikácie podporujúce ťažbu vykázala z AppStore a to platí ako pre mobilné zariadenia s operačným systémom iOS, tak i pre desktopy a laptopy s MacOS. Zároveň aktualizovala a sprísnila pravidlá (App Store Review Guidelines) pre vývojárov aplikácií v rámci spomínaných platforiem. Apple podmienky aktualizoval iba minulý týždeň, pričom k jeho kroku bezpochyby prispela aj nepríjemná aféra, kedy aplikácia Calendar 2 pre MacOS na pozadí ťažila kryptomenu Monero výmenou za plnú funkcionalitu aplikácie bez potreby jej spoplatnenia.

Calendar 2 pre MacOS verzus ťaženie kryptomeny Monero

Nové usmernenia v príručke sú situované v dvoch častiach. Prvou je časť energetickej účinnosti (bod 2.4.2) a druhou samotná sekcia, venovaná kryptomenám v bode 3.1.5. Hovorí sa v nich, okrem iného, že „aplikácie nesmú spúšťať nesúvisiace procesy na pozadí, ako napríklad ťažbu kryptomien„. Usmernenia tiež obsahujú množstvo pravidiel a zásad, ktorých sa tvorcovia aplikácií musia striktne držať. Napríklad, taká aplikácia s funkcionalitou peňaženky pre kryptomeny je povolená, ale iba v prípade, ak je jej vývojár registrovaný ako organizácia. Čiastočne povolené sú aj aplikácie stvorené pre ťažbu mimo daného zariadenia, čiže také, ktoré využívajú výpočtový výkon v cloude.

Apple nie je prvým technologickým gigantom, ktorý sa rozhodol postaviť do boja proti ilegálnej ťažbe kryptomien. Napríklad taký Google sa rozhodol pred viac ako dvoma mesiacmi, že zabanuje každého, kto sa rozhodne ťažiť kryptomeny cez rozšírenia prostredníctom prehliadača Chrome.

Zdroj: Engadget

 

Mohlo by vás zaujímať:

Oplatí sa investovať do kryptomeny?