Apple zálohuje až 4 mesiace staré údaje o telefonátoch. Funkciu samostatne nevypnete.

Ruská firma Elcomsoft upozornila na to, že Apple automaticky zálohuje údaje o telefonátoch do iCloudu. Pokiaľ túto službu používate vo vašom iPhone, informácie o tom, komu a kedy ste volali, sa automaticky odosielajú na vzdialené servery Applu. Funkciu nie je možné vypnúť, jediným riešením je prestať používať službu iCloud ako celok.

Elcomsoft tvrdí, že Apple ukladá informácie o telefonátoch, ktoré sú až 4 mesiace staré. Údaje obsahujú podrobnosti o telefónnych číslách, na ktoré ste telefonovali, resp. aj prichádzajúce hovory a dátum a čas hovorov ako aj ich trvanie.

Pre väčšie pohodlie používateľov

Apple sa pre portál iMore vyjadril, že históriu hovorov synchronizuje „pre pohodlie používateľov, ktorí môžu vďaka tomu telefonovať z ľubovoľného zariadenia.

Faktom však je, že používatelia nie sú o automatickom zálohovaní údajov o telefonátoch zreteľne informovaní a mnohí o tejto funkcii ani nevedia. Apple dokonca zálohovanie tohto typu informácií nespomína ani na dedikovanej stránke, venovanej ochrane osobných údajov pri používaní služby iCloud.

Takisto chýba jednoduchý spôsob, ako funkciu vypnúť. Ak nechcete, aby Apple spomenuté informácie ukladal na svojich serveroch, k dispozícii je iba jediná možnosť – úplne prestať využívať iCloud.

Doplňme, že Elcomsoft sa zameriava na vývoj „crackovacieho“ softvéru pre smartfóny. Pre iPhone vyvíja program s názvom Phone Breaker, ktorý okrem iného umožňuje pristupovať k zaheslovaným zálohám alebo sa prihlasovať do iCloudu bez mena a hesla, iba použitím tokenu v zariadení. Jednou z nových funkcií softvéru je práve podpora sťahovania informácií o telefonátoch z iCloudu.

Zdroj: PCWorld

Prečítajte si aj:

Uč sa ukladať dáta aj off-line chlapče. Nie len do vzdušných zámkov

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit