Aqara chrlí jeden zaujímavý produkt za druhým a inak tomu nie je ani v tomto prípade. Do rúk sa nám na test dostala absolútna novinka, ktorou je video zvonček Aqara Smart Doorbell G4. Novinka vyniká prémiovým dizajnom, pokročilými funkciami a jednoduchým ovládaním.

Zvonček ako každý iný? Vôbec! Tento inteligentný video zvonček nás zaujal už počas odbaľovania, nakoľko je veľmi pekne, až prémiovo spracovaný, takže sa bude hodiť v podstate kdekoľvek. Celé balenie pozostáva z dvoch primárnych častí, vnútornej a vonkajšej jednotky + USB-A / USB-C kábel. Výhodou je, že vonkajšia jednotka je hybridná, takže môže byť napájaná šiestimi AA batériami alebo pripojená na priamo prostredníctvom 12/24V zdroja.

Aqara Smart Doorbell G4
Aqara Smart Doorbell G4

Toto riešenie napájania je praktické, nakoľko nie je žiadny používateľ obmedzený. Vnútorná jednotka je napájaná z klasického USB zdroja, čo nie je problém, nakoľko môže byť umiestnená kdekoľvek. Vnútorná jednotka je pripojená na Wi-Fi sieť (Wi-Fi transceiver) a s vonkajšou komunikuje prostredníctvom proprietárneho protokolu.

Fyzická inštalácia zvončeka je užívateľsky jednoduchá – obe jednotky majú nalepené silné obojstranné pásky, takže ich môžete prilepiť na predpripravenú/odmastenú plochu. Vonkajšia jednotka je tvorená z dvoch častí: inštalačný panel s obojstrannou páskou a možnosťou prichytenia o podklad skrutkami + hlavný panel s elektronikou, batériami, kamerou a hlavným tlačidlom. Vonkajšiu jednotku je možné nainštalovať aj s 20° náklonom pomocou montážneho adaptéra (všetky prvky nájdete v balení).

Ako fyzická, tak aj softvérová inštalácia a uvedenie zariadenia do prevádzky je veľkým prekvapením. Na toto sme pri produktoch Aqara zvyknutí, no aj tak musíme napísať, že pridanie tohto zariadenia do aplikácie Aqara a uvedenie do prevádzkyschopného stavu netrvalo viac ako minútu. Postačí mať aplikáciu s registráciou, dostupnú Wi-Fi sieť a postupovať podľa klasického postupu, ktorý sme už niekoľkokrát opisovalinapr. v tomto článku. Celý proces pridania prebehol extrémne rýchlo a všetko bolo pripravené na reálne použitie.

Treba však zdôrazniť, že ak chcete využívať všetky funkcie tohto zariadenia, tak potrebujete mať trvalý prístup k bezdrôtovej Wi-Fi sieti. Ako všetky smart zariadenia, ktoré ovládate prostredníctvom aplikácie, tak aj toto ponúka možnosť push notifikácií na rôzne podnety, ktoré si môžete nastaviť podľa potrieb a tak, aby vás to zbytočne nerušilo.

Na čo toto zariadenie slúži a čo všetko ponúka?

Základom je klasický bezdrôtový zvonček, teda vonku stlačíte, vnútri zvoní a nepotrebujete k tomu ani internet. My však chceme viac, že? Tento zvonček má okrem obojsmerného audia (môžete komunikovať s druhou stranou) aj veľmi slušnú kameru s max. rozlíšením 1080p (H.264 / záznam s 20 fps), pričom najčastejšie používame automatické nastavenie rozlíšenia, ktoré sa prispôsobuje kvalite internetového pripojenia. Kamera disponuje aj infračerveným prisvietením, takže aj v noci máte k dispozícii jasný obraz toho, čo sa pred zvončekom deje.

Samozrejmosťou je aj PIR pohybový senzor. Zvonček pripojený na internet prenáša dáta prostredníctvom vzdialeného cloudu, čiže môžete byť kdekoľvek na svete a vždy budete vedieť/vidieť, čo sa deje doma pred zvončekom, resp. kto zvoní. To považujeme za veľký benefit. Obraz môžete sledovať v priamom prenose a rovnako tak si prezerať aj záznamy v internej galérii. Aqara poskytuje bezplatné 7 dňové úložisko na ich cloude, no ak vám to nestačí, môžete využiť pamäťovú microSD kartu, ktorá sa vkladá do vnútornej jednotky.

Aqara Smart Doorbell G4
Aqara Smart Doorbell G4

V praxi je to veľmi praktické, nakoľko máte dokonalý prehľad o tom, kto sa motal pred vašimi dverami/bránou, resp. kto zvonil. Veľmi sme si obľúbili aj automatický video záznam v trvaní 6 sekúnd po každom stlačení tlačidla zvončeku. Ktokoľvek zazvoní, kamera uloží 6 sekundový video záznam, pričom presne viete, kto a kedy tlačidlo stlačil.

Samozrejmosťou je aj priame nahrávanie záznamu alebo vytváranie snímok so spustením priamo z aplikácie a rovnako spomínaná obojsmerná komunikácia. K nej treba dodať, že výrobca sa viac zamyslel a pridal funkcie ako je napr. zmena výstupného hlasu. V preklade to znamená, že ak s niekým komunikujete prostredníctvom zvončeka, tak si môžete ponechať originálny hlas alebo ho elektronicky zmeniť v rámci troch prednastavených možností (hrubý hlas, robotický hlas, komický hlas).

„Zvonček môže pracovať v troch režimoch: štandardný s batériovým napájaním, úsporný s batériovým napájaním (funkčnosť iba na základe externých podnetov bez podsvietenia) alebo štandardný s externým napájaním, bez akéhokoľvek obmedzenia.“

Novinka disponuje aj AI rozpoznávaním tvárí, ktoré môžete pridať priamo do aplikácie a na základe toho vytvárať všemožné automatizácie. Zvonček vie komunikovať v rámci celého ekosystému inteligentnej domácnosti, takže ho viete zapojiť do pokročilých scén, ako je napr. nastavenie rôznych úkonov na základe rozpoznanej tváre, otváranie dverí na základe rozpoznanej tváre alebo poteší aj jednoduchá informácia o tom, že je napr. vaše dieťa doma zo školy.

Možností je veľa, pričom záleží iba od toho, či už máte nejaký smarthome systém. Rovnako tak treba zdôrazniť, že aj toto zariadenie je Apple HomeKit kompatibilné a podporuje HomeKit Secure Video, čo je veľkým plusom. Okrem toho tento zvonček komunikuje aj so smart zariadeniami od Amazonu a Google. Rovnako tak sa pripravuje podpora nového protokolu Matter, v rámci ktorého dokážu spolupracovať inteligentné zariadenia od rôznych výrobcov.

Aqara Smart Doorbell G4
Aqara Smart Doorbell G4

Z pohľadu video záznamu ešte dodajme, že kamera má výborný rozsah záberu (162°), ktorý však viete prispôsobiť na základe toho, ktoré zóny chcete, resp. nechcete snímať. Ak napr. susedom prekáža, že kamera sníma aj kus ich pozemku, tak jednoducho prejdete do nastavení videa a označíte zóny, ktoré nemá kamera trvalo snímať – zóny môžu byť až tri a nastavenie je skutočne intuitívne. Taktiež môže byť na záznamoch „vodotlač“ s údajmi o dátume a čase.

„Prišiel k vám kuriér a vy nie ste doma? Stačí ak zazvoní, vy preveríte jeho identitu a cez aplikáciu a dodatočné smart zariadenie mu môžete napr. otvoriť garážovú bránu, kde položí váš balík.“

Aqara Smart Doorbell G4 disponuje aj bezpečnostnými funkciami, ktoré okrem zabezpečeného audio/video prenosu zahŕňa aj alarm pri pokuse o násilnú demontáž zvončeka a upozornenia na veľmi nízku (pod -18°C), resp. veľmi vysokú teplotu (nad 50°C) zariadenia. Z extra funkcií ceníme DND režim, ktorý vo vami nastavenom časovom harmonograme odstaví zvonček, resp. nebude reagovať na vonkajšie podnety a tým vás rušiť, napr. v noci a pod. Z bežných funkcií by sme zdôraznili možnosť nastavenia hlasitosti vyzváňania, možnosť zmeny vyzváňacieho tónu (možnosť integrovať vlastné tóny) a z pohľadu bezpečnosti aj nastavenie hesla, ktoré zabráni náhodnému používateľovi vášho smartfónu k prístupu do zvončeka.

  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4
  • Aqara Smart Doorbell G4

Záverečné hodnotenie

Aqara Smart Doorbell G4 je veľmi nápomocné zariadenie, ktoré viete využiť viacerými spôsobmi, pričom nielen dobre vyzerá, ale aj veľmi spoľahlivo funguje, čo nás potešilo a zároveň to je veľmi dôležitý faktor. Samotná inštalácia vám zaberie iba pár minút a následne si môžete všetky vlastnosti a možnosti prispôsobiť podľa vlastných potrieb. Výborný produkt, ktorý si zaslúži pozornosť, a to aj z pohľadu lákavej cenovky.

AQARA Smart Video Doorbell G4: 119 eur

Zariadenie do testu zapožičala spoločnosť: SmarterHOME, distribútor značky AQARA pre Slovensko a Česko

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE