Archív je na Slovensku veľmi obľúbená služba pre digitálnu televíziu. Pozriete si totiž to, čo naozaj chcete a kedy to chcete.

Pre satelitnú televíziu to nie je celkom štandard, niekedy to vyžaduje priviesť dva káble od satelitnej antény, ale vždy to vyžaduje internet. My sme si ju vyskúšali u operátora DIGI Slovakia.

Služba TV Archív je v tomto prípade doplnková služba, ktorú treba osobitne zaplatiť. Umožňuje sledovať program, ktorý už bol odvysielaný na vybraných kanáloch a to 7 dní dozadu. Pomocou archívu si v prostredí elektronického programového sprievodcu vyberáte medzi želanými reláciami.

Čo je v archíve?

DIGI TV aktuálne podporuje v archíve 13 televíznych staníc: Jednotka, Dvojka, Trojka, Markíza, Doma, Dajto, JOJ, Plus, Wau, ČT1, ČT2, ČT24 a TA3. Celkovo Archív obsahuje viac ako 2000 hodín záznamu, ku ktorým sa môžete selektívne vrátiť. Na jej využívanie musíte mať internet, ten však môže byť od ľubovoľného operátora.

Výber odvysielanej televíznej relácie z Archívu

Výber odvysielanej televíznej relácie z Archívu

Ako na to?

Satelitný prijímač, ktorý dostávate od DIGI Slovakia obsahuje pripojenie na Etnernet. Ak teda máte kábel zavedený pri televízore, stačí ho zapojiť a pokiaľ máte predplatenú službu Archív, môžete ho začať sledovať. Ethernetový kábel dostanete od operátora zadarmo poštou, ak o to požiadate pri aktivácii služby Archív.  Spôsob pripojenia cez kábel je preferovaný, použite ho, ak môžete.

 

Satelitný prijímač od DIGI TV a jeho zadný panel s už osadeným Wi-Fi modulom

Satelitný prijímač od DIGI TV a jeho zadný panel s už osadeným Wi-Fi modulom

Môže byť ale prípad, že Ethernetový kábel pri televízore nemáte a vtedy pristúpi k slovu Wi-Fi. Prijímač, ktorý poskytuje DIGI Slovakia nemá vo výbave Wi-Fi modul, ale dá sa prikúpiť Wi-Fi v podobe USB kľúča. Ten potom pripojíte do prijímača a v menu nastavíte tento spôsob pripojenia. Následne zadáte heslo do vašej domácej Wi-Fi siete a opäť môžete začať sledovať Archív.

Spôsob pripojenia na Wi-Fi sieť

Spôsob pripojenia na Wi-Fi sieť

V prípade použitia Wi-Fi modulu si obsadíte jediný voľný USB port na prijímači, čo môže prekážať, ak si chcete prehrať nejaké relácie napr. z USB kľúča alebo si nahrávať reláciu na externý disk.

Upozorňujeme, že v prípade satelitného vysielania cez set-top box v prípade DIGI TV môžete v archíve sledovať len už dokončené relácie. Nie je možné začať pozerať z archívu reláciu, ktorá sa práve nahráva. To je však možné napr. v aplikácii DIGI GO.

Čo na to ešte treba?

Archívne vysielania je v pomerne vysokej kvalite, na jeho pohodlné sledovanie treba internet s rýchlosťou aspoň 3 Mbit/s a istú časť pásma z vášho pripojenia si sledovanie archívu zoberie. Operátor hovorí o minimálnej rýchlosti internetu 1,5 Mbit/s, čo sme vyskúšali, ale obraz sa občas sekne a nedá sa to sledovať pohodlne. Treba jednoducho vysokorýchlostný internet

Čo to stojí?

Služba TV Archív stojí 1,90 eur mesačne, samotný Wi-Fi modul v podobe USB kľúča je jednorazová investícia v hodnote 10 eur. Ak máte predplatený archív, máte ho dostupný aj v mobilnej aplikácii DIGI GO napr. na smartfóne alebo tablete. Na prístup do DIGI GO potrebujete používateľské meno a heslo.

Spôsob, ktorý sme popísali, platí pre operátora DIGI Slovakia pre satelitné vysielanie. Ak používate káblovú televíziu od DIGI TV, potom sa dá archív využívať len v rámci mobilnej aplikácie DIGI GO. Rovnako služba Archív zatiaľ nie je zatiaľ dostupná, ak využívate na pripojenie nie samostatný satelitný prijímač, ale bezkartový CA modul.

Služba Archív sa dá objednať cez internet prostredníctvom vášho eKonta v sekcii Služby. Rovnako tak môžete urobiť v pobočke alebo na čísle 0850 211 112. Archív sa zriaďuje do 24 hodín od zadania objednávky.

Viac o bezkartovom príjme satelitného vysielania od DIGI TV

Satelitná televízia priamo v televízore bez ďalšieho prijímača (aktualizované o ceny)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.