Francúzska spoločnosť Archos predstavila elektrickú kolobežku, ktorá má integrovaný smartfón s operačným systémom Android priamo na riadidlách. Plánuje ju vystavovať aj na blížiacom sa MWC v Barcelone.

Niektorí ľudia elektrické kolobežky doslova milujú a nedajú na ne dopustiť. Ich benefity sú očividné. Sú menšie a ľahšie ako bicykle, vyžadujú iba minimálne fyzické úsilie a hlavne ide o skutočne jednoduchý, ekologický a zábavný spôsob dopravy, ktorý docenia najmä obyvatelia veľkomiest. Archos Citee Connect nie je len ďalšou elektrickou kolobežkou. Už na prvý pohľad totiž zaujme ingerovaným androidovým smartfónom umiestneným na riadidlách.

Čo sa parametrov týka, smartfón je vybavený 5–palcovým displejom, štvorjadrovým procesorom s 1 GB operačnej pamäte RAM a 8 GB interným úložiskom. V dnešnom svete smartfónov by sme už hovorili o podpriemerných hodnotách, ale na využiteľnosť „kolobežkového smartfónu“ by to malo bohate stačiť. Príjemným prekvapením je Android v najaktuálnejšej verzii 8.0 Oreo, ktorý navyše vďaka priamemu prepojeniu na motor poskytuje používateľovi skutočne unikátny spôsob kontroly jazdy.

Softvér je navyše modifikovaný do efektívnej a jednoduchej podoby so zreteľom na čo najintenzívnejší pocit z jazdy, no nezabúda ani na dôležitý faktor bezpečnosti „cestujúceho“. Kolobežkár si môže kedykoľvek počas jazdy kontrolovať aktuálnu rýchlosť, nechať sa odnavigovať až do svojho cieľa či monitorovať aktuálnu kapacitu batérie. Nechýba ani možnosť sťahovania vlastných preferovaných aplikácií z Google Play obchodu. Telefón je vybavený 3G konektivitou, vďaka ktorej sa používateľ nemusí zapodievať sťahovaním off–line navigácie cez Wi–Fi ešte predtým, ako vyrazí na cesty.

Francúzsky producent vsadil na elegantné čierne farebné prevedenie, doplnené o pásy zelenej farby, zdôrazňujúce 8,5″ disky kolies, ktoré sú, mimochodom, odolné voči prepichnutiu. Hliníkový rám kolobežky Archos Citee Connect ju robí dostatočne ľahkou na to, aby na jedno nabitie zvládla vzdialenosť 25 km, no zároveň zvládla uniesť aj „silnejšieho“ pasažiera do hmotnosti 100 kg. Maximálna rýchlosť novinky je stanovená na 25 km/h. Archos plánuje začať s predajom po vlastnej línii už v apríli tohto roka, pričom cenovku na úvod nastavil na 399 eur. Tá by neskôr v lete, potom, čo sa začne predaj aj cez rozličných partnerov, mala stúpnuť o 100 eur na 499 eur.

Zdroj: Android Authority

 

Mohlo by vás zaujímať:

Archos Bolt: Elektrická kolobežka s dlhým dojazdom

Značky: