Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Priemerné čakacie lehoty na novo vyrobené vozidlá sú enormne dlhé. Kým sú viaceré svetové automobilky nútené odstavovať produkciu z dôvodu chýbajúcich čipov, problémy už začínajú pociťovať aj slovenskí poskytovatelia operatívneho lízingu. V drvivej väčšine majú totiž v ponuke práve automobily priamo z fabrík.

Pandémia spojená so šírením ochorenia COVID-19 a enormný záujem o elektronické zariadenia, ale aj blokácia Suezského prieplavu či požiar vo fabrike na výrobu polovodičov v Japonsku. Súhra všetkých týchto okolností spôsobila vážny nedostatok polovodičov, čo viedlo k obmedzeniu výrobu elektroniky, spotrebičov či automobilov.

Tento problém svet pociťuje od konca minulého roka, prvé problémy však spoločnosti z operatívneho lízingu pociťujú v tomto období. „Keď si klient ešte pred rokom objednal napríklad model Škoda Octavia, čakal naň tri až štyri mesiace. Dnes je to aj deväť mesiacov,“ vraví Michal Duška, obchodný riaditeľ lídra trhu operatívneho lízingu Arval Slovakia. Upozorňuje, že ak si niekto chce zadovážiť nový automobil, mal by na to myslieť výrazne vopred.

Nedostatok totiž hlási takmer každá značka. Arval Slovakia dodáva, že s ešte výraznejším posunom dodávky sa môžu stretnúť tí klienti, ktorí chcú prémiové auto alebo mimoriadnu výbavu. „Na BMW X7 v špecifickej výbave sú aktuálne čakacie lehoty 12 až 18 mesiacov,“ upresňuje Duška, ktorý situáciu odôvodňuje práve nedostatkom spomínaných čipov. Na výrobu jedného auta je totiž potrebných až zhruba 1 500 čipov.

Keďže vozidlá nie sú k dispozícii  v takom čase, ako by klienti požadovali a boli zvyknutí, Arval Slovakia pre tých, ktorým v týchto dňoch končí prenájom vozidla, hľadá náhradné riešenia. „Predlžujeme im kontrakty. Ak túto možnosť nevieme zrealizovať, ponúkame náhradnú mobilitu. Klientov sa zároveň snažíme s čo najväčším časovým predstihom informovať o stave, v akom sa momentálne nachádza automobilový trh,“ objasňuje obchodný riaditeľ Arval Slovakia Michal Duška.

Otáznik dnes taktiež visí nad tým, kedy dôjde k zlepšeniu situácie. Poskytovatelia operatívneho lízingu sa však pripravujú na to, že áut bude stále nedostatok aj v budúcom roku.  Je to predovšetkým z dôvodu, že automobilky nemajú situáciu s čipmi vo svojich rukách, keďže sú odkázané predovšetkým na ázijských dodávateľoch.

Značky: