Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

„Na polceste na Mars“ to bol názov podujatia, ktoré sa uskutočnilo 14.3.2024 v Duálnej Akadémii, na súkromnej strednej odbornej škole automobilovej, v bratislavskej Devínskej Novej Vsi.

Hlavnou hviezdou podujatia bola slovenská marsonautka a astrobiologička Dr. Michaela Musilová, ktorá je tiež patrónkou projektu Som ExpertKA. Podujatie sa uskutočnilo s dôrazom na podporu projektu a zvýšenie povedomia o potrebách žien v technických odvetviach, ktoré zastrešuje Duálna Akadémia v spolupráci s Nadáciou Volkswagen Slovakia.

Počas dvojhodinovej udalosti v „obývačke“ Duálnej Akadémie si mohli všetci prítomní vypočuť prezentáciu Dr. Michaely Musilovej, v ktorej sa venovala svojej práci astrobiologičky, jej prínosom či výskumom, na ktorých sa podieľala. Nasledovala inšpiratívna diskusia, ktorú viedol moderátor Tomáš Kramár. Počas nej Dr. Michaela Musilová odpovedala na rôzne zaujímavé otázky nielen od moderátora, ale aj od samotných študentov. Tí, prejavili veľký záujem o jej pôsobenie v zahraničí a kládli rôznorodé otázky, na ktoré dostali vždy úprimnú odpoveď. Na záver nesmela chýbať ani autogramiáda knihy Žena z Marsu, fotografovanie či predaj originálnych NASA nášiviek.

Veliteľka desiatok simulovaných marťanských misií Dr. Michaela Musilová, ktorá spolupracuje s vesmírnymi agentúrami ako NASA – National Aeronautics and Space Administration či ESA – European Space Agency, je patrónkou projektu Som ExpertKA od samotného začiatku a je dokonalým príkladom toho, že šikovné a cieľavedomé ženy majú v technických odvetviach svoje nezastupiteľné miesto. Ako sama počas diskusie uviedla, situácia s percentuálnym zastúpením žien v jej odbore rastie, no stále nie je ideálna. Práve preto verí v dôležitosť popularizácie svojej práce a dúfa, že aj vďaka nej si mnohé dievčatá a mladé ženy pôjdu za svojimi snami a dotiahnu to na miesta, o ktorých možno dnes ani nesnívajú. Nielen pre dievčatá, ale pre všetkých mladých ľudí je Dr. Michaela Musilová vzorom poctivej práce, pokory a šikovnosti, ktorá je dôkazom toho, že práca prináša svoje ovocie. O to viac, keď robíte niečo, čo vás napĺňa.

Duálna Akadémia je právom hrdá na projekt Som ExpertKA a verí, že motivuje dievčatá k štúdiu na Duálnej Akadémii a priláka ich do sveta techniky. Je vďačná podporovateľom a popularizátorom projektu. Ako hovorí tvár projektu a študentka Olívia Zacharová „Priala by som si, aby bolo viac dievčat na Duálke, ale hlavne, aby viac dievčat nabralo odvahu a išli si za tým, čo ich baví.”

Viac o projekte Som ExpertKA:

Cieľom projektu Som ExpertKA je motivovať viac dievčat k štúdiu na Duálnej Akadémii a prilákať ich do sveta techniky, ktorý je dlhodobo najmä mužskou doménou. Viac žien v technologických oblastiach zvýši nielen diverzitu pracovných tímov, ale prinesie aj nové nápady, postupy či empatiu. Iniciatívu podporuje aj člen predstavenstva zastupujúci ľudské zdroje Kai-Stefan Linnenkohl z Volkswagen Slovakia, ktorý verí v úspech projektu a očakáva, že pritiahne šikovné mladé ženy do primárne mužského odvetvia.

Značky: