Jeden z lídrov na trhu komponentov, spoločnosť ASUS rozširuje svoju ponuku základných dosiek. Štvorica noviniek je ATX formátu a postavená na čipsete Intel X99. Vďaka tomu ponúkajú podporu Intel Core i7 procesorov pre sockety LGA 2011-v3 a bohatú portovú výbavu. Tešíme sa na koniec mája, kedy by sa novinky mali objaviť aj na našom trhu.

Do modelového radu Signature patria tri zo štyroch noviniek; dosky X99-Deluxe II, X99-A II a X99-E sa zamerajú na tie najvýkonnejšie herné zostavy a domácich maznáčikov entuziastov. Technológia OC Socket, umožňuje dosiahnuť vyššie frekvencie pri taktovaní procesoru a pamäťového systému. Funkcia Fan Xpert 4 sa dočkala vylepšení, po novom umožní rozpoznať PWM/DC ventilátory na všetkých konektoroch, rozumie si s ventilátormi s vysokými nárokmi na napájanie a ovláda aj čerpadlá vodného chladenia softvérovo aj cez UEFI BIOS.

X99-A II with Box_web2016_3_nowat

K takýmto doskám azda neodmysliteľne patrí LED podsvietenie. V skrinke s priehľadnou bočnicou nemôže byť tma a tak súčasťou dosky je integrovaný systém Aura, k dispozícii sú aj štvorpinové konektory pre LED pásiky. Pre ťažké grafické karty sú pripravené  vystužené PCI-Express sloty ktoré sa nebudú deformovať ani pod hernými kartami s masívnym chladením. Možnosti pripojenia reflektujú to najlepšie čo aktuálne v desktopovom segmente môžete nájsť, napríklad dva U.2 a dva M.2 sloty s priepustnosťou až 32 Gb/s, Wi-Fi adaptér s podporou 802.11ac, USB 3.1 typu A a obojstranný port typu C. Doska X99-Deluxe II navyše obsahuje aj rozširujúcu kartu ThunderboltEX 3 podporujúcu rýchlosť prenosu dát až 40 Gb/s. Túto kartu podporujú aj všetky ostatné modely.

ROG Strix X99 Gaming with color box_web2016_3_nowat

Poznáme už grafické karty ROG Strix, ktoré sú pre hráčov chuťovkou a tak bolo asi len otázkou času, kedy sa s týmto označením objavia aj iné komponenty. ROG Strix X99 mieri do plnokrvných herných zostáv, kde okrem svojej výbavy zaujme aj systémom LED, konektormi pre pripojenie LED pásikov a možnosťou vytvárania svetelných efektov pomocou softvéru. Orientácii na hráča zodpovedá aj zvuková karta s tienením a odstupom signálu od šumu až 115 dB a sieťový adaptér s optimalizáciou prenášaných dát. Nechýbajú možnosti automatického pretaktovania procesora a pamätí. Zoznam rozhraní obsahuje M.2, U.2, USB 3.1 typu A a C, Wi-Fi ale aj technológiu RAMCache.

Zdroj: TS ASUS

Značky: