Na stretnutí vo Varšave to nebolo len o herných zariadeniach, ktoré sme už na našej stránke predstavili. ASUS tiež ukázal svoje želiezka v ohni aj z oblasti najviac predávaných zariadení a videli sme tak nové VivoBooky a ZenBooky. Pozrite si aj naše redakčné video z ich predstavenia.

ASUS VivoBook 15

VivoBook pre rok 2019 existuje vo viacerých veľkostiach, ale my sme sa sústredili na 15-palcový model, ktorý bude reálne dostupný na slovenskom trhu. Veľkou výhodou je to, že to bude dostupný vo viacerých farebných vyhotoveniach a nielen v tradičnej sivej. VivoBook má kvalitnú konštrukciu a zameriava sa na maximálnu prenosnosť.

Použitý operačný systém je Windows 10, hardvérový základ je aj najnovší Intel Core  i7 s pamäťou 16 GB RAM a grafickou kartou NVIDIA GeForce MX150. Pamäťové médium je kombinácia HDD/SSD disku a celkovo je to ideálny prenosný počítač pre každodennú prácu i zábavu.

ASUS VivoBook 15 je tenší a ľahší v porovnaní s minulým rokom. Jeho hmotnosť je len 1,5 kg a hrúbka len 19,4 mm. Zmestíte ho naozaj kdekoľvek. Korunou krásy je 15,6-palcový displej Full HD, rozmerovo však telo VivoBook 15 odpovedá skôr 14-palcovému notebooku (361,4 × 243,5 × 19,4 mm). Je to kvôli ultratenkému rámu displeja NanoEdge, ktorého hrúbka je len 7,8 mm. VivoBook 15 má tak skoro neuveriteľný pomer obrazovky k telu až 80%. Čerešničkou na torte je potom široký pozorovací uhol 178°.

Grafická karta NVIDIA GeForce MX150 umožňuje plynulý obraz a akceptovateľné herné zážitky s menej náročnými hrami. K dispozícii je aj dvojpásmové 2×2 802.11ac Wi-Fi na rýchle internetové pripojenie. ASUS VivoBook 15 je vybavený pamäťovou technológiou Intel Optane, ktorá urýchľuje prácu celého systému a skrátenie doby štartu tohto notebooku. ASUS VivoBook 15 poskytuje to najlepšie z obidvoch pamäťových svetov – s rýchlosťou až 512 GB SSD disku a kapacitou tradičného HDD až do 2 TB.

Aj  hľadiska portov budete spokojní. Nájdete tu 2 × USB-A porty 2.0 a jeden USB 3.1, ďalej jeden USB-C port, čítačku SD kariet, HDMI port, pripojenie slúchadiel a mikrofónu a napájací konektor. Vybitú batériu v notebooku nabijete za 49 minút až na 60 % kapacity.

ASUS ZenBook 14

ZenBook je ešte luxusnejšia trieda notebookov od ASUSu a jej poslanie vyjadrujú sústredené ZEN kruhy na hornej strane veka notebooku. Najnovší ZenBook 14 s modelovým označením UX433 je podľa vyhlásenia ASUS najmenší 14 palcový notebook na svete. Vo výbave sú takmer neviditeľné rámčeky okolo displeja a revolučný NuberPad touchpad. Takto sa ľahko napr. zadávajú znaky vyťukávaním na touchpade bez nutnosti ich písania. Voči minuloročnému modelu je aktuálny model až o 13 % menší. Jeho hrúbka je len 15,9 mm a hmotnosť 1,09 kg. Celkovo má tento notebook rozmery hárku A4 papiera. Vo výbave je 14-palcový displej s hrúbkou bočných rámčekov len 2,9 mm. Plocha displeja k celkovej prednej ploche je tu až 92 %.

Pri otvorení displeja sa dostane časť horného veka pod klávesnicu. Tá sa zdvihne ako o 3° a to umožňuje lepšie chladiť ZenBook a tiež je táto poloha pohodlná na písanie na klávesnici.

Operačný systém je Windows 10 Pro, procesor je z 8. generácie Intel až do i7, ďalej je tu 16 GB RAM, 1 TB pevný disk a grafická karta NVIDIA MX150. Z hľadiska portov je tu po jednom porte USB-C, USB 3.1 a USB 2.0, čítačka microSD kariet a HDMI port. O zvuk sa starajú reproduktory značky Harman/Kardon. Vyhotovenie notebooku je odolné, spĺňa viacero vojenských štandardov.

O testy nových notebookov sme požiadali.

Viac o predstavení herného zariadenia ASUS Mothership

ASUS predstavuje najvýkonnejší herný notebook s extra chladením a super výbavou: ROG Mothership (video)

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.