ASUS na virtuálnej tlačovke predstavil najnovšie prírastky v oblasti notebookov. Ukázal notebooky podľa vlastného tvrdenia najtenšie na svete pritom však s plnou výbavou portov. Ich hrúbka je len 14 mm. Celkom úplná výbava to ale nie je, nízkej hrúbke napr. padol za obeť 3,5 mm jack port na slúchadlá či mikrofón. Produktové označenie noviniek je UX325, UX425 pre Intel na UM425 pre AMD (tá existuje len vo vyhotovení s displejom 13 palcov). Verzia s procesorom Intel je farebné tmavá, s procesorom AMD je svetlá.

Extre tenké notebooky ZenBook 13 a 14

Extra tenké notebooky ZenBook 13 a 14

Nový ZenBook je konštruovaný so zohľadnením troch aspektov. Musí byť ľahko prenosný, má mať všetky podstatné porty a musí vydržať dlho na batériu. ASUS si zvolil kvalitný materiál na výrobu nových notebooku, nie je to žiadny plast, ide o kovové vyhotovenie. Rovnako sa výrobca zameral aj na kvalitu displeja.

Batéria zaberá v prípade ZenBook 13/14 podstatnú časť výbavy

Batéria zaberá v prípade ZenBook 13/14 podstatnú časť výbavy

Ako nám na tlačovke prezradili až 88 % používateľov si vyberá svoj notebook na základe tohto, aby vydržal čo najdlhšie na batériu. Až 76 % preferuje dostatok portov USB-A na svojom notebooku a 69 % používateľov nevyhnutne potrebuje HDMI port v plnom formáte. Výhodou je tiež port USB-C/Thunderbol 3.

Portová výbava v prípade ASUS ZenBook 13/14

Portová výbava v prípade ASUS ZenBook 13/14

Nová rodina ZenBook 13/14 je vytvorená na tomto základe. ZenBook 13 váži 1,07 kg a jeho hrúbka je 13,9 mm zatiaľ čo ZenBook 14 váži 1,13 kg a má hrúbku 13,9 mm. Vo vnútri notebooku je Li-polymer batéria s kapacitou 67 Wh, čo dáva výdrž na batériu 22 hodín. Batéria sa nabíja dodávaným rozmerovo relatívne malým napájacím adaptérom a takto sa nabije na 60 % kapacity za 49 minút. Táto kapacita vám postačí na celý pracovný deň s notebookom. Pri plnej kapacite batérie máte pri prehrávaní videa čas až na 18 hodín. Notebook sa dá nabíjať z dodávaného zdroja alebo aj z bežného 5V adaptéru pre smartfón cez USB-C port.

Napájací zdroj štandardne dodávaný k ASUS ZenBook 13 a 14

Napájací zdroj štandardne dodávaný k ASUS ZenBook 13 a 14

Výrobca v tomto prípade použil 4-stranný nanoedge displej, čo znamená zmenšenie bočných okrajov len na 2,5 mm. Až 90 % prednej plochy tvorí samotný displej, ktorý má svietivosť 450 nitov. Je to displej so spotrebou len 1 Watt a je to jeden zo základov dlhej doby prevádzky na batériu.

NanodisplejEdge v prípade ZenBook 13/14

NanoEdge displej v prípade ZenBook 13/14

Ako sme spomenuli, ZenBook 13/14 má plnú výbavu portov, ale miesto na 3,5 mm jack sa sem už nevošlo. Aby ste však neprišli o možnosť počúvať hudbu na svojich draho zaplatených slúchadlách, ASUS vám pribalí do výbavy aj redukciu medzi USB-A a 3,5 mm jackom. Už ju len nestratiť, to by bola škoda. ASUS vybavil ZenBook 13/14 aj možnosťou premeny touchpadu na podsvietenú numerickú klávesnicu a klávesnica vypĺňa celú hornú plochu notebooku.

Dongle na pripojenie slúchadiel s 3,5 jack portom na ZenBook 13/14

Dongle na pripojenie slúchadiel s 3,5 jack portom na ZenBook 13/14

Výrobca vám dáva na výber, aký procesor chcete v ZenBooku mať. Môže to byť Intel Core i7, k tomu 32 GB RAM (ale ide o 3200 MHz LPDDR4X) a k tomu až do 2 TB pamäťového priestoru (pomocou 4 SSD diskov). Zvoliť si môžete tiež verziu s AMD procesorom Ryzen 7 4700U, pamäťovým priestorom do 1 TB a 16 GB RAM (3733 MHz LPDDR4X). Podľa vyjadrenia ASUS je doba výdrže na batériu rovnaká v prípade výbavy Intel aj AMD. Grafické karty sú v tomto prípade vždy súčasťou procesora, na dedikovanú grafickú kartu tu nezostalo miesto.

Numerická klávesnica v TouchPade a klávesnica od rohu k rohu

Nižšie uvádzame detailné technické parametre pre Intel pre 13 a 14-palcovú verziu

Parametre ZenBook 13/14 pre verziu s procesorom Intel Core

Parametre ZenBook 13/14 pre verziu s procesorom Intel Core

Aj AMD verziu

Parametre ZenBook 13/14 pre verziu s procesorom AMD Ryzen

Parametre ZenBook 14 pre verziu s procesorom AMD Ryzen

Nové notebooky sa budú predávať na prelome júla a augusta tohto roka. Presné ceny týchto notebookov na slovenskom trhu žiadame od zastúpenia spoločnosti ASUS na Slovensku.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.