ASUS oznámil na CESe nové portfólio notebookov na tlačovej konferencie pod názvom Be Ahead.

ASUS počas nej predstavil veľmi široké portfólio nových notebookov. Nám sa najviac páčil ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) a ZenBook Duo 14 (UX482). Videli sme však aj VivoBook S14 (S435), ExpertBook B9 (B9400 vPro), Chromebook Flip CX5 (CX5500), Chromebook CX9 (CX9400), BR1100 pre školy a herný notebook TUF Dash.

Všetky produkty ASUS predstavené na tlačovej konferencii CES 2021

Všetky produkty ASUS predstavené na tlačovej konferencii CES 2021

Okrem toho ASUS predstavil aj prenosný monitor ProArt Display PA148CTV a projektor ZenBeam Latte.

ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582)

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) je vysoko výkonný 15-palcový notebook, ktorý zaujme druhým 4K displejom. ScreenPad Plus sa nadvihne pri otvorení veka a tak prirodzene dopĺňa hlavný 4K OLED HDR displej. Takto máte k dispozícii oveľa väčší displej na prácu. ZenBook Pro Duo 15 OLED prináša vysoký aj vďaka procesoru Intel Core i9 a grafickej karte NVIDIA GeForce RTX 3070. Takisto spĺňa certifikáciu NVIDIA Studio laptop.

ZenBook Pro Duo UX482

ZenBook Pro Duo UX482

ScreenPad Plus sa pri otvorení notebooku automaticky naklonení o 9,5° a umožňuje tak pohodlnejšie používanie. Je určený na editovanie videa, prípadne tvorbu 3D animácií . Vo výbave notebooku sa nachádzajú aj dva porty Thunderbolt 3 USB-C a WiFi 6 (802.11ax). K dispozícii je až 1 TB PCIe 3.0 X 4 SSD úložisko a až 32 GB DDR4 RAM. Bezrámikový dizajn displeja dosahuje 93 % pomer obrazovky k telu, pričom dotykový 4K OLED HDR displej ponúka teraz živé farby, dokonalé zobrazenie čiernej farby a kontrast 1 000 000:1. Displej má takisto certifikáciu PANTONE Validated na verné zobrazenie farieb.

ZenBook Pro Duo UX482

ZenBook Pro Duo UX482

Súčasťou dodávky je aj podstavec a opierka na ruky. Podstatná je práve spolupráca s kreatívnym softvérom, čo dáva tomuto notebooku možnosť skutočného použitia druhého displeja. Ten je možné dobre použiť pri práci a súčasne pri zábave na druhom displeji, uplatní sa pri strihu videa alebo editácii fotografií. Spolupracuje aj pre nástrojoch, ktoré dnes používame na vzájomnú komunikáciu. Pritom rozmermi a hmotnosťou sa nový Zenbook príliš nelíši od notebookov, ktoré majú len jeden displej.

ZenBook Duo 14 (UX482)

ASUS ZenBook Duo 14 (UX482) je 14-palcový Intel Evo notebook opäť vybavený druhým displejom ScreenPad Plus, ktorý dopĺňa hlavný FHD NanoEdge displej. ZenBook Duo 14 ponúka vysoký výkon v tenkom šasi s hrúbkou iba 16,9 mm a výkonnú kombináciu procesora 11. generácie Intel Core s grafickou kartou Intel Iris Xe a voliteľnou grafickou kartou NVIDIA GeForce MX450. ZenBook Duo 14 takisto disponuje technológiou na optimalizáciu výkonu. Ak si zapnete režim zameraný na výkon. dosiahne sa až 40% nárast výkonu v porovnaní s tradičným notebookom.

ZenBook Duo 14 využíva rovnaký mechanizmus na naklonenie druhého displeja ako spomenutý UX582, ale druhý displej sa v tomto prípade nakloní o 7°. Notebook má ultratenké rámiky, 93 % pomer obrazovky k telu a jas až do 400 cd/m2. ZenBook Duo 14 má certifikáciu PANTONE Validated na profesionálne zobrazenie farieb a pokrýva 100% farebného priestoru sRGB. Takisto disponuje certifikáciou TÜV Rheinland na tlmenie modrého svetla. Výdrž batérie dosahuje až 17 hodín a technológia USB-C Easy Charge umožňuje všestranné možnosti nabíjania pomocou USB-C Power Delivery (PD) adaptéra alebo použitím ľubovoľného USB-C adaptéra napr. aj zo smartfónu.

ZenBook Duo 14 obsahuje dva Thunderbolt 4 USB-C porty s podporou napájania a prenosu obrazu cez DisplayPort a 40 Gbps šírkou pásma, ktorá umožňuje pripojenie k externému 8K displeju alebo dvom 4K UHD displejom. ZenBook Duo 14 takisto využíva WiFi 6 (802.11ax) s technológiou ASUS WiFi Master Premium.

Využitie modelov ZenBook Pro Duo 15 OLED a ZenBook Duo 14

ASUS ZenBook Pro Duo 15 OLED (UX582) aj ZenBook Duo 14 (UX482) využívajú softvér ScreenXpert 2 a aplikáciu ASUS Control Panel, ktorú je možné prispôsobiť na druhom displeji ScreenPad Plus. ASUS Control Panel umožňuje intuitívne ovládať kreatívne aplikácie, meniť pri nich veľkosť štetca, saturáciu, priesvitnosť vrstiev a využívať ďalšie funkcie. Control Panel funguje s programami Adobe Photoshop, Lightroom Classic, Premiere Pro a After Effects a v blízkej budúcnosti bude podporovať aj softvér od ďalších výrobcov.

Využite ScreenPad Pluspre Adobe produktoch

Fyzický ASUS stylus, ktorý podporujú ZenBook Pro Duo 15 OLED a ZenBook Duo 14 umožňuje nový spôsob ovládania. ScreenPad Plus podporuje 4096 úrovní tlaku pri písaní a kreslení.

ZenBook Pro Duo 15 OLED a ZenBook Duo 14 používajú nový chladiaci systém Active Aerodynamic System Plus (AAS+). Ten využíva pánt ErgoLift a automatické naklonenie displeja ScreenPad Plus na zvýšenie prieduchu vzduchu až o 49 %.

VivoBook S14 (S435)

VivoBook S14 (S435) je štýlový a veľmi ľahký 14-palcový Intel Evo notebook so 14-palcovým displejom, 11. generáciou procesora Intel Core i7, grafickou kartou Intel Iris Xe, 16 GB RAM a pamäťou Intel Optane Memory H10. K dispozícii je až 1 TB PCIe SSD úložisko. VivoBook S14 tiež využíva technológiu ASUS Intelligent Performance Technology, ktorá ponúka až 40% nárast výkonu a zachováva výdrž batérie, efektivitu chladenia a tichú prevádzku.

Exteriér notebooku VivoBook S14 je kovový, s diamantom brúsenými hranami a podsvieteným logom. Po otvorení veka si všimnete jasný farebný kláves Enter a NanoEdge displej s 90% pomerom k telu. Obrazovka má certifikáciu TÜV Rheinland na tlmenie modrého svetla.

VivoBook S14 má hmotnosť iba 1,3 kg a hrúbku len 15,9 mm. Notebook je od začiatku navrhnutý pre mobilitu a disponuje aj Thunderbolt 4 USB-C portami s podporou rýchleho nabíjania, prenosu dát rýchlosťou až 40 Gbps a možnosťou pripojenia k externému 8K monitoru alebo k dvom 4K UHD monitorom. K dispozícii sú tiež USB 3.2 Gen 1 Type-A a USB 2.0 porty, čítačka microSD kariet a WiFi 6 konektivita.

ExpertBook B9 (B9400 vPro)

ExpertBook B9 je najľahší 14-palcový biznis notebook na súčasnom trhu. Ide o Intel Evo notebook s prémiovým výkonom a efektívne využitie batérie. Model s hmotnosťou 880 gramov ponúka 33 Wh batériu, verzia s hmotnosťou 1005 gramov má 66 Wh batériu na celodňovú výdrž. ExpertBook B9 spĺňa aj vojenské štandardy na zvýšenú odolnosť.

Nová generácia notebooku ExpertBook B9 je pripravená na prácu z domu. Využíva najnovšiu platformu Intel vPro, ktorá umožňuje bezproblémové zabezpečenie a jednoduchú vzdialenú správu IT administrátormi. ExpertBook B9 ponúka procesor 11. generácie Intel Core i7 so zabudovanou grafickou kartou Intel Iris Xe, až duálne 2 TB SSD úložisko s podporou RAID 0 a RAID 1 a Intel WiFi 6 s technológiou ASUS WiFi Master Premium.

Z hľadiska bezpečnosti je k dispozícii zámok Kensington NanoSaver a voliteľný čip Trusted Platform Module (TPM) 2.0. Infračervená kamera s inteligentným senzorom vzdialenosti umožňuje rýchle biometrické odomykanie tvárou.

Každý ZenBook, VivoBook a ExpertBook pre rok 2021 využíva technológiu ASUS Two-Way AI Noise-Canceling na zlepšenie hlasovej komunikácie cez internet. Táto technológia využíva strojové učenie na odstránenie nežiadúcich ruchov okolia a zabezpečuje čistú a jasnú hlasovú komunikáciu. ExpertBook B9 tiež obsahuje rýchle klávesy na nastavenie tlmenia okolitého hluku a reproduktory Harman Kardon .

TUF Dash

Herný notebook TUF Dash F15 má tenký dizajn a je vyhotovený so zvýšenou odolnosťou, ktorá spĺňa vojenské štandardy. Zároveň má nízku hmotnosť. Poháňa ho procesor až do Intel Core i7 11. generácie spolu s grafickou kartou GeForce RTX 3070. Kapacita RAM je až do 32 GB, kapacita SSD disku je to 1 TB. Vo výbave má takisto viacero prémiových funkcií.

Dash F15 ponúka aj herný displej s uhlopriečkou 15,6 palca a s frekvenciou až 240 Hz a 3 ms odozvou. Alternatívne je to FullHD 144Hz displej s adaptívnou synchronizáciou. K dispozícii je tiež Thunderbolt 4 port, ktorý umožňuje pripojenie dokovacej stanice či externej grafickej karty. Výdrž batérie dosahuje 16,6 hodiny prehrávania videa, pričom pohodlné nabíjanie zabezpečuje USB-C port. Podporuje 100 W USB-C PD nabíjačku a Wi-Fi 6. Kapacita batérie je 76 Wh.

Vďaka pokročilému chladeniu môže byť Dash F15 vybavený špičkovým procesorom a to aj napriek veľmi tenkému šasi. Hrúbka je len 19,9 mm a hmotnosť 2,1 kg. Dlhodobú stabilitu systému a vysoký výkon zabezpečuje samočistiaci chladiaci modul, ktorý zabraňuje usadeniu prachu na dôležitých komponentoch vo ventilátore. Jasnú hlasovú komunikáciu zabezpečuje nová technológia Two-Way AI Noise-Cancelation plus Dolby Atmos.

Chromebook CX9 (CX9400)

ASUS Chromebook CX9 je vybavený 11. generáciou procesora Intel Core i7 s grafickou kartou Intel Iris Xe. Takisto ponúka Wi-Fi 6, Harman Kardon reproduktory a 14-palcový matný FHD displej.

ASUS BR1100 pre školy

11-palcový ASUS BR1100 je ultimátny spoločník na vzdelávanie. Využíva jednoduchý, avšak odolný dizajn, ktorý je vhodný na vzdialené vzdelávanie. BR1100 ponúka procesor Intel Pentium Silver, WiFi 6 a voliteľnú 4G LTE konektivitu.

Chromebook Flip CX5 (CX5500)

ASUS Chromebook Flip CX5 je prvý 15,6-palcový Chromebook Flip s procesorom Intel Core 11. generácie a grafickou kartou Intel Iris Xe. Ponúka výdrž až 11 hodín, až 16 GB RAM a až 512 GB SSD úložisko.

ProArt Display PA148CTV

ASUS ProArt Display PA148CTV je 14-palcový prenosný FHD IPS monitor, ktorý je navrhnutý pre tvorcov obsahu. Je súčasťou je aj otočné koliesko, ktoré sa dá spojiť napr. s programom Adobe Premiere.

ZenBeam Latte

Projektor ZenBeam Latte umožňuje sledovať obľúbený film alebo počúvať hudbu aj počas cestovania. Má svietivosť 300 lumenov a dokáže vytvoriť 40- až 120-palcový obrazu.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.