Takzvaný ScreenPad je súčasťou notebookov ZenBook Pro, NumberPad nájdete v nových ZenBookoch.

ASUS predstavil na výstave IFA nové prírastky do rodiny notebookov ZenBook a ZenBook Pro. Nové ZenBooky disponujú najmä 92% pomerom obrazovky k telu, vďaka čomu sú kompaktnejšie ako kedykoľvek predtým. Zároveň však prinášajú inováciu vo forme multifunkčného touchpadu NumberPad.

NumberPad je touchpad, ktorý je možné používať aj ako numerickú klávesnicu. Po ťuknutí na tlačidlo v pravom hornom rohu touchpadu sa na dotykovej ploche zobrazí LED osvetlenie, ktoré zobrazuje jednotlivé číslice. Na tieto číslice môžete jemne ťukať a touchpad v takom prípade funguje ako numerická klávesnica. Zároveň si však zachováva svoju hlavnú funkciu, ktorou je ovládanie kurzora myši.

Na používanie NumberPadu sme si museli chvíľu zvykať a to najmä z toho hľadiska, že ľavý klik vykonáte stlačením touchpadu a vloženie číslice jemným ťuknutím. Niektoré touchpady, ktoré nemajú alternatívnu funkciu, vykonajú ľavý klik aj po jemnom ťuknutí na dotykovú plochu.

Nový ZenBook s touchpadom NumberPad

ASUS ide ešte ďalej

NumberPad nie je jediný viacúčelový touchpad, ktorý ASUS vymyslel. Výrobca ide ešte ďalej v prípade tzv. ScreenPadu, ktorý je súčasťou notebookov ZenBook Pro. Prvý notebook s touto funkciou bol predstavený na výstave Computex, išlo o 15-palcový ZenBook Pro. ASUS teraz na výstave IFA predstavil ZenBook Pro 14 a ukázal aj nové funkcie touchpadu ScreenPad.

ScreenPad najnovšie funguje aj ako druhá obrazovka. Podobne ako po pripojení počítača k externému monitoru si môžete zvoliť, či sa bude na ScreenPad duplikovať hlavná obrazovka, alebo využijete rozšírenú plochu, čo dáva väčší zmysel. Touchpad je pre tento účel prispôsobený, umožňuje presunutie aktívneho okna s aplikáciou na dve ťuknutia.

ScreenPad tiež umožňuje používanie rôznych widgetov, ako je kalendár, kalkulačka, numerická klávesnica, ovládanie prehrávania hudby či aplikácie Spotify a ďalších. V týchto režimoch však neumožňuje ovládanie kurzora myši, takže budete musieť využiť dotykový displej, externú myš alebo sa neustále prepínať medzi jednotlivými režimami využitia touchpadu pomocou klávesu F6.

ASUS ZenBook Pro 14 a viacúčelový touchpad ScreenPad

Zdroj: ASUS

Prečítajte si aj:

ASUS vyrobil notebook s dotykovým displejom namiesto touchpadu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit

Komentáre sú uzavreté