Nová séria notebookov od ASUSu si chce odhryznúť koláča notebookov pre kreatívnych používateľov.

Tie s podporou RTX sa pýšia zapojením do programu NVIDIA Studio. Na výber sú dve série grafických kariet. Ak chcete GeForce, je tu nami testovaný model vo veľkosti 15,6“. Modely s uhlopriečkou 17“ majú grafické karty série Quadro.

Špičkové notebooky, ktoré sú určené na 3D modelovanie, pre architektov, programátorov ale nemenej aj na strih videa. Má certifikáciu ISV.

asus studiobook

Vyhotovenie a používanie

Na to, že ide o notebook v takejto veľkosti, je veľmi ľahký. Hmotnosť len 2 kg nebýva zvykom. Výrobca nenechal nič na náhodu a telo je z horčíkovej zliatiny. Je to výborná voľba, ako získať ľahké a odolné telo.

Zo stránky návrhu je to dizajnová lahôdka. Vyzerá úžasne a hranatý dizajn s miernym zaoblením a zrezaním hrán sa vám bude určite páčiť. V ASUSe vedia robiť pekné notebooky, o čom sme sa neraz presvedčili.

Klávesnica má tri stupne podsvietenia a sme radi, že sa výrobca svojho nastoleného štandardu drží. Je prispôsobená a klávesy F/multimediálne na nich sú oddelené do troch samostatných častí po štyroch. Nad nimi vľavo hore sú tri multimediálne klávesy prehrávača a tlačidlo na vypnutie. Majú veľmi príjemný zdvih.

Nakoniec aj ostatné klávesy sú výborné a je to po každej stránke tichá klávesnica. Jedna z najtichších, aké si s notebookom dnes môžete kúpiť. Úplne vpravo je vertikálna súprava tlačidiel na prácu v dokumentoch ako Home, End atď.

Aj napriek 15,6“ uhlopriečke sa výrobca rozhodol nepoužiť numerický blok. Rovnako aj my si myslíme, že cieľovej skupine chýbať nebude. Šípky sú menšie ale viac oddelené a všetky majú rovnaký tvar. Chválime tento prístup a dobre sa s nimi pracuje.

Pochvalu má od nás aj touchpad. Je vynikajúci a notebook sa s ním dá pohodlne ovládať. Tu ale dodávame, že cieľová skupina určite použije vlastnú myš.

Zmenou je absencia webovej kamery a čítačky odtlačkov. Toto nám trochu chýbalo. Videokonferencie s týmto notebookom spravíte ale nebude vás vidno.

Displej má úzke rámiky a je v súlade s vyhotovením NanoEdge, čím výrobca charakterizuje svoje displeje s minimálnymi rámčekmi. Majú hrúbku len 7,5 mm a ocenili sme, že spodná časť začína vyššie, zhruba na 2 cm.

Na tento notebook sa vám bude dobre pozerať a netreba neprirodzene skláňať hlavu. Uhol otvorenia veka je zhruba 130°, ale pri tejto konštrukcii a rozmerom notebooku postačuje.

Výkon a výbava

Je jasné, že toto je stroj zameraný na vysoký výkon. Nielen tým, že tu je procesor Intel Core i7-9750H, 2,6 ÷ 4,5 GHz ale aj 48 GB RAM. V našej konfigurácii sme mali 1 TB SSD disk zapojený v poli RAID. Dá sa ísť až na 2 TB veľkosť.

Keďže toto je 15,6“ model, výrobca použil grafickú kartu NVIDIA GeForce RTX 2060 so 6 GB VRAM. Áno, na tomto si zahráte aj najnovšie hry s podporou Ray Tracingu, no určený je primárne na modelovanie, napríklad na rendering v Blenderi a iných aplikáciách tohto typu.

Technické parametre

Model notebooku / ParameterAsus ProArt StudioBook Pro 15
ProcesorIntel Core i7-9750H 2,6 ÷ 4,5 GHz, 12 MB cache (max. 45 W TDP)
Operačná pamäť48 GB DDR4 (max. 48 GB)
Pevný disk1 TB SSD
Displej15,6″, IPS, matný, max. rozlíšenie 3840 × 2160 px
Grafická kartaNVIDIA GeForce RTX 2060, 6 GB VRAM
Porty1 × USB-C /  1× DP, 1× USB 3.1, 2 × USB 3.0, HDMI, LAN, kombinovaný audio, vstup mic
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Pro
Rozmery [mm]360 × 252 × 19

Chválime aj nadštandardnú výbavu portov, napríklad aj klasický LAN konektor. Keby sme chceli ísť do detailu, využitie by sme našli aj na čítačku SD kariet. S tou ale výrobca nepočíta.

Displej je 4K a má certifikáciu PANTONE so 100 % pokrytím Adobe RGB a Delta-E menším ako 1,5. oproti sRGB je Adobe RGB detailnejšie v zelenom spektre.

V rámci multimédií musíme vyzdvihnúť reproduktory SonicMaster Premium umiestnené v spodnej časti. Sú vynikajúce a vychutnáte si silné basy. Málokedy počujeme lepší zvuk priamo z notebooku.

StudioBook AudioWizard

Nastavenie zvuku na notebooku od ASUSu

O chladenie sa starajú štyri chladiče, navyše majú samočistiacu funkciu. Podobné technológie majú aj iní výrobcovia, napríklad Acer. Na výber sú dva režimy chladenia – Automatický a Turbo, prepínať sa dajú priamo na klávesnici alebo cez softvér MyASUS na správu notebooku.

V záťaži je notebook hlučnejší, no chválime dobre zvládnuté chladenie. S výnimkou mriežky a časti nad klávesnicou nemá notebook vyslovene žiadne miesto, kde by sa prehrieval. Teplejšia je klávesnica, no nie sú tu dramatické výkyvy teploty.

Benchmarky

Model / TestyAsus ProArt StudioBook Pro 15
PCMark 10 – Kancelársky výkon4524
Essentials8526
Productivity6707
Digital Content Creation4394
3DMark 11 – Herný výkon16414
Graphics score18517
Physics score12463
Combined score11928
VR Mark – Virtuálna realita 
Orange Room7129
HD Tune Pro 5 – Pevný disk 
Average speed [MB/s]1569,3
Access time [ms]0,036
Batériové testy 
PCMark 10, Modern Office [hh:mm]4:23
Displej – meranie jasu 
Maximálna hodnota jasu [cd/m2]362,2
Teplota – kancelársky / výkonný režim 
Klávesnica, najhorúcejšie miesto [°C]40,3 / 43,3
Spodok, najhorúcejšie miesto [°C]39,7 / 44,8

Výhody

  • Telo z horčíkovej zliatiny a dizajn
  • Klávesnica
  • Certifikácia ISV
  • Vynikajúci displej
  • Kvalitný zvuk

Nevýhody

  • Chýba webová kamera a čítačka odtlačkov
  • Iba jeden USB-C port, bez čítačky SD

Verdikt

Asus ProArt StudioBook Pro 15 je jednoznačne stroj pre profesionálov. Nielen podľa ceny, ale najmä výbavou. Naozaj je v základe 48 GB RAM. Špičkový výkon, návrh a množstvo nenápadných detailov. Tento notebook nás rozhodne zaujal.

Cena: 2459 EUR

Zapožičal: ASUS

Fotografie: Ondrej Macko

Prečítajte si aj:

Recenzia ASUS ZenBook Pro Duo: Dva 4K displeje a grafická karta na hry

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.