ASUS patrí medzi výrobcov notebookov, ktorí majú slabosť pre spolupráce s rôznymi značkami.

Pred dvoma rokmi sme v redakcii otvárali špeciálnu Alan Walker edíciu herného notebooku ROG Zephyrus G14 a teraz nám na stole pristála špeciálna edícia ASUS Vivobook BAPE Edition.

Takzvaná BAPE edícia je výsledkom spolupráce medzi spoločnosťami ASUS a A BATHING APE, ktorá patrí medzi známych výrobcov street oblečenia. BAPE edícia notebooku Vivobook vyniká nadštandardne bohatým základným balením, v ktorom sa okrem Vivobooku S 15 OLED (K5504) nachádza aj taška na prenášanie notebooku, výborná bezdrôtová myš ASUS Marshmallow Mouse, figúrka Baby Milo s Vivobookom a dve sady nálepiek – jedna je určená na klávesy klávesnice.

Základné balenie je bohaté a obsahuje všetko, čo budete potrebovať na každodenné používanie notebooku doma aj na cestách. Priložené príslušenstvo zároveň zaujme dizajnom, čo môže byť pre niektorých ľudí plusom. Na fotkách môžete vidieť edíciu s čiernym notebookom a zeleným príslušenstvom. ASUS ponúka aj druhú farebnú verziu s bielym notebookom a modrým príslušenstvom.

S unikátnym dizajnom

Samotný ASUS Vivobook S 15 OLED (K5504) nie je úplná novinka a v zahraničí sa predáva od jari tohto roka. U nás bude v predaji pravdepodobne iba táto špeciálna edícia, nakoľko samotný notebook som v dobe prípravy tohto článku nenašiel v ponuke obchodov. 

BAPE edícia Vivobooku sa od základnej verzie odlišuje najmä dizajnom veka, ktoré má špeciálnu povrchovú úpravu s ilustráciou. Škoda len, že výrobca neaplikoval na veko aj nejakú povrchovú úpravu, ktorá by odpudzovala odtlačky prstov, pretože veko sa ľahko zapacká a v prípade takejto špeciálnej edície je to dvojnásobná škoda.

BAPE logo s postavičkou Baby Milo si všimnete aj na klávesnicovej a spodnej časti. V prípade záujmu si môžete odlíšiť klávesy pomocou priložených nálepiek.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE EditionZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition

Výborný OLED displej

Vivobook S 15 OLED má veko z hliníka, zvyšok konštrukcie je z plastu. Hlavným lákadlom notebooku je jeho 15,6-palcový OLED displej. Štandardná verzia notebooku ponúka viac konfigurácií displeja, v prípade BAPE edície je k dispozícii iba jeden displej a síce s rozlíšením 2880 × 1620 pixelov, 120 Hz obnovovacou frekvenciou a pomerom strán 16:9.

Maximálny jas v HDR zobrazení dosahuje 600 nitov, k dispozícii je tiež podpora pre HDR. V prípade SDR zobrazenia som nameral maximálny jas na úrovni 382 nitov, resp. 330 nitov, ak som používal notebook v režime na batériu.

Obrazovka ponúka 100 % pokrytie farebného priestoru DCI-P3, čo potvrdilo meranie pomocou kalibračnej sondy. Kvalita displeja je jednoducho vynikajúca a jeden z hlavných dôvodov, prečo som s týmto notebookom počas testovania rád pracoval, bol práve jeho displej. Osobne na prácu preferujem pomer strán 16 : 10, resp. 3 : 2. Študentom a niektorým používateľom môže viac vyhovovať pomer 16 : 9 aj s ohľadom na sledovanie videí a ďalšie multimediálne využitie.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE EditionZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition

S numerickou klávesnicou a vojenskou odolnosťou

Vec, ktorá mi na Vivobooku S 15 OLED prekážala najviac, je, že notebook sa nedá pohodlne otvoriť jednou rukou. Keď začnete otvárať veko, treba druhou rukou pridŕžať klávesnicovú časť. Je to detail, ale ak patríte medzi používateľov, ktorí notebook otvárajú niekoľkokrát denne, môže vás to tiež otravovať. Je však fajn, že sa dá displej otvoriť až o 180 stupňov.

Reprodukcia zvuku je priemerná. Maximálna hlasitosť bohato postačuje, ale ocenil by som o niečo hlbšie basy a lepšiu dynamiku zvuku. Notebook disponuje odolnosťou na úrovni vojenských štandardov MIL-STD 810H, vďaka čomu by mal prežiť aj menej opatrné zaobchádzanie. Crash testy som s notebookom nerobil.

Klávesnica notebooku je podsvietená a obsahuje aj numerickú klávesnicu. Vyhovovala mi, písalo sa mi na nej pohodlne a viem si predstaviť, že by som takúto klávesnicu používal v notebooku aj dlhodobo. Klávesnicová časť je pokrytá antibakteriálnou povrchovou úpravou, ktorá zabíja baktérie. 

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE EditionZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition

Intel Core i5-13500H a 16 GB RAM

Touchpad spracovaním výraznejšie neprekvapí. Pocit z jeho stláčania je priemerný a rozdiel v porovnaní s drahšími notebookmi pocítite okamžite. Výhodou je, že je pomerne veľký a svoj účel plní bez problémov a prípadných nedostatkov.

BAPE edícia Vivobooku je dostupná s procesormi Intel Core i5-13500H a i9-13900H. Na test som mal menej výkonnú konfiguráciu v kombinácii so 16 GB RAM a 512 GB úložiskom. Oceňujem, že ide o procesoru radu H, ktorého TDP môže dosahovať až 45 W a ponúka viac surového výkonu ako notebooky s procesormi Intel Core rovnakej triedy, avšak radu U a P.

Namerané hodnoty si môžete pozrieť v grafoch vo videorecenzii. Z praktického hľadiska je notebook dobre pripravený na každodenné používanie, kancelársku prácu a štúdium. Výnimkou môžu byť graficky  náročné 3D programy, nakoľko Vivobook S 15 OLED ponúka iba integrovanú grafickú kartu Intel Iris Xe.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE EditionZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition

Dobrá výdrž a bohatá portová výbava

Vivobook S 15 OLED ma počas testovania potešil aj dobrou výdržou batérie s kapacitou 75 Wh. V testoch výdrže som nameral takmer 12 hodín práce pri strednom nastavení jasu a 9,5 hodiny sledovania videa pri maximálnom nastavení jasu. V rámci bežného používania som dosahoval výdrž na úrovni 7 až 9 hodín v závislosti od používania.

Vivobook S 15 OLED má hmotnosť 1,6 kg a hrúbku 18 mm – v tomto smere nemám čo vytknúť. V poriadku je aj bezdrôtová konektivita (Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.3) a portová výbava, ktorá pozostáva z USB-C portu s podporou Thunderbolt 4, dvoch USB-A portov (jeden USB 2.0, druhý USB 3.2), HDMI 1.4 výstupu a 3,5 mm jacku. Vo výbave je tiež samostatný napájací port, čo ma prekvapilo. Na napájanie môžete využiť aj USB-C port. Webkamera s rozlíšením Full HD ponúka fyzickú krytku.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE EditionZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition

Aplikácia MyASUS s bohatými nastaveniami

K chladiacemu systému nemám pripomienky. Chladenie je účinné a notebook je počas kancelárskej práce väčšinu času absolútne nehlučný

Predinštalovaná aplikácia MyASUS obsahuje viacero praktických funkcií. Umožňuje skontrolovať dostupnosť ovládačov, nastaviť si režim starostlivosti o batériu, aby sa batéria nabila iba do 80 %, čo je praktické, ak máte notebook väčšinu času pripojený do napájania. V takomto prípade si môžete aktivovať aj Výkonný režim, v rámci ktorého dosahuje notebook vyšší výkon, avšak dostupný je iba počas pripojenia do napájania. K dispozícii sú aj ďalšie užitočné funkcie.

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE EditionZdroj: TOUCHIT
ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition

Verdikt

ASUS Vivobook S 15 OLED BAPE Edition (K5504) je unikátna edícia, ktorá vyniká najmä dizajnom a bohatým balením. To obsahuje všetko, čo budete potrebovať.

Samotný Vivobook je tradičný notebook na prácu a pre študentov, ktorého hlavnou výhodou je kvalitný OLED displej. Plusové body dávam za klávesnicu a nadštandardný výkon notebooku vďaka procesoru radu H. 

Notebooku by som vytkol najmä nepraktické otváranie veka, kedy je potrebné použiť obe ruky a tiež fakt, že veko notebooku sa veľmi ľahko zapacká. Okrem toho ide o dobre vybavený notebook.

Cena: 1099 eur

Zapožičal: ASUS

Páči sa nám

  • Unikátny dizajn pribaleného príslušenstva
  • Kompletné balenie všetkého, čo budete potrebovať a dobrá kvalita myšky aj tašky
  • Vynikajúci OLED displej
  • Atraktívny výkon notebooku
  • Výborná klávesnica
  • Dobrá výdrž batérie
  • Numerická klávesnica
  • Odolné šasi

Nepáči sa nám

  • Veko notebooku sa nedá pohodlne otvoriť jednou rukou
  • Veko sa ľahko upacká
  • Priemerný touchpad
  • Reprodukcii zvuku chýbajú basy a lepšia dynamika

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit