Debutovali na výstave IFA 2019.

Hodinky ASUS VivoWatch SP boli pôvodne predstavené v septembri 2019 na veľtrhu IFA a zaujali bohatou funkcionalitou – 24/7 sledovaním zdravia a aktivity, EKG a PPG senzormi medicínskej kvality, sledovaním parametrov, ako je okysličenie krvi SpO2, ANS vek, stres a tlak v reálnom čase či zabudovaným GPS senzorom.

Na tieto hodinky sme však následne zabudli a výrobca sa s nimi pripomína po takmer dvoch rokoch. Oficiálne totiž oznámil spustenie ich predaja na Slovensku s cenovkou 265 eur. Táto cena nie je premrštená, avšak na hodinkách badať určité zastaranie – dnes je už štandardom AMOLED displej, ASUS VivoWatch SP však ponúkajú 1,34-palcový TFT displej. Takisto, nabíjacia kolíska využíva micro USB konektor v dobe, kedy už prakticky všetky zariadenia majú USB-C port.

Uznávame, že spomenuté pripomienky sú skôr kozmetické a niektorým používateľom nebudú prekážať a to najmä s dôrazom na funkcionalitu merania EKG a tlaku, ktorá je v segmente inteligentných hodiniek ešte stále vzácna. EKG vám zmerajú niektoré Apple Watch a hodinky Fitbit Sense, avšak s kombináciou merania EKG a tlaku sme sa doteraz stretli iba v prípade Samsung Galaxy Watch Active2 a Galaxy Watch3.

Presnosť merania EKG a tlaku nevieme bez otestovania posúdiť, o zapožičanie na recenziu sme požiadali. Výrobca sa však chváli senzormi medicínskej kvality. Z ďalších vlastností hodiniek ASUS VivoWatch SP spomeňme vlastný operačný systém a prepojenie s aplikáciou ASUS HealthConnect, ktorá dokáže z údajov z EKG senzora vyhodnotiť odolnosť voči stresu a váš aktuálny stav relaxácie alebo stresu.

Hodinky ponúkajú výdrž na úrovni 10 až 14 dní a vo výbave majú aj výškomer. Je možné ich spárovať s iPhonom aj Android telefónom.

ASUS VivoWatch SP

ASUS VivoWatch SP. Zdroj: ASUS

Zdroj: ASUS

Prečítajte si aj: 

Ako funguje meranie tlaku a EKG na hodinkách Samsung Galaxy Watch

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit