Prvotriedny stroj na prácu, zábavu, aj nejaké tie staršie hry.

Toto je pokračovateľ notebooku Zenbook 14X OLED, ktorý ale nebol v konvertibilnej verzii. Vyskúšal som teda, ako si ASUS poradil s novou generáciou Flipu a či nezostať pokojne pri 14X OLED bez prívlastku Flip. Je prirodzené, že konvertibilná verzia ponúka viac možností, ako notebook používať. Na tablet v jednej ruke sa dá použiť, no stále to nie je tablet a tak bude ťažší. Kto má ambície používať notebook kratšou stranou displeja v horizontálnej rovine, je toto veľmi dobré riešenie. Nedostávate žiadne kompromisy a notebook môžem odporúčať. Zaujímavých a prínosných faktov je tu ale viac.

AMD a výkon

Najviac ma hneď po OLED Nano Edge displeji s pomerom strán 16:10 potešila prítomnosť AMD procesorov v tejto sérii. Toto je niečo, čo oceníte v multimediálnom nástroji na prácu. Grafická karta je síce stále z tých slabších, no veľmi dobre poslúži aplikáciách, kde je každý kúsok výkonu dôležitý. Či už je to spracovanie obrázkov alebo strih videa. Tu sa dá strihať video, no nie je to strihací nástroj a ani o tom nechcem nikoho presviedčať. Grafika v CPU od AMD je ale výkonnejšia ako tá intelovská, najmä pri hraní hier pocítite jasný rozdiel. Nie je to herný notebook a napriek tomu zvládne niekoľko ročné hry lepšie ako kancelársky počítač od Intelu. To je výhoda AMD.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Pevné telo

Na to, ako vyzerá a s otočnými pántmi by na pohľad nejavil vysokú dávku odolnosti. Toto je ale pracovný notebook na cesty, aký mnohí hľadajú. Veľký displej s minimálnymi rámikmi a pevné kĺby ako aj kovové telo. Netreba ho ochraňovať ako v rukavičkách a prežije aj horšie zaobchádzanie. Notebook spĺňa vojenský štandard odolnosti MIL-STD-810H. Skrátka, nebojte sa ho prenášať používať, pokojne si na veko niečo položiť. Zvládne aj zaťaženie, čo platí aj pre plnšiu batožinu. Na uchytenie kĺbu je použitý pánt 360° ErgoLift, ktorý zároveň mierne nadvihne notebook po jeho otvorení.

Konceptom pozostáva z tradície ASUSu, ktorá prináša podsvietenú klávesnicu tromi stupňami a veľkými klávesmi. Pravý stĺpec má editačné klávesy, využijete ich na dokumenty alebo prehliadanie webu. Je to dobrý zvyk a ide o užitočný spôsob, ako využiť miesto na základni.

Klávesnica má v rade klávesov F aj prepínač zámku webovej kamery a stíšenia mikrofónu. Tiež užitočná vec, najmä ak kamera nie je chránená posuvným krytom, ako v prípade iných prenosných počítačov.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

NumberPad 2.0

Rovnako ďalšia položka, na ktorú si mnohí používatelia tohto notebooku zvykli. Touchpad sa dá „rozsvietiť“ a zobrazí sa ňom numerický blok s ďalšími tlačidlami na jeho používanie ako kalkulačky. Presne tak, ako to poznáte z bežného numerického bloku v klávesnici.

Má dva stupne podsvietenia a aj keď je zobrazený, po touchpade sa do pohybovať prstom a ovládať tak kurzor. Vo chvíľach, kedy by vám takýto doplnok prekážal, máte možnosť vypnúť NumberPad a používať touchpad štandardným spôsobom.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Všetky porty

Možno niekomu predsa len bude niečo chýbať, avšak ja oceňujem z môjho pohľadu plnú výbavu. Teda USB-A ako aj HDMI. K tomu ešte aj dvakrát USB-C, audio konektor a microSD. Mnoho výrobcov si totiž situáciu zjednodušuje a šetrí na portoch aj pri 14“ verziách šasi.

Aký je počas dňa?

Je to rýchly počítač po každej kancelárskej stránke. Už len priemerná rýchlosť čítania z SSD disku na úrovni 1200 MB/s hovorí za seba. Výkon CPU je dôležitý, ale ak máte k tomu aj rýchly disk, poznáte to na každej činnosti v systéme. Ideálny je teda na prácu, kde vyžadujete čo najlepšie reakcie, napríklad pri otváraní dokumentov a tabuliek. Čakanie bude len minimálne.

Nabíja sa cez port USB-C a na jedno nabitie vydrží 8 hodín. Reálne bez dramatického šetrenia a prirodzenej kancelárskej práce vydržal cez 6 hodín. V aplikácii MyASUS máte možnosť kontroly nad tým, na aký výkon pôjdu ventilátory, tiež aj do akej kapacity sa bude batéria nabíjať. Je tu kompletná správa notebooku aj starostlivosť o OLED displej, aby sa vám nevypaľovali pixely. Pri určitej dobe nečinnosti sa automaticky zapne špeciálny šetrič od výrobcu, ktorý zabraňuje statickému obrazu.

Deje sa to nezávisle na vašich nastaveniach šetriča v systéme. Je to dobré riešenie, ak necháte notebook so zapnutý, displejom dlhšiu dobu. Radovo mám na mysli hodiny, nič sa nestane, ak si na notebooku niečo čítate alebo máte trvalý obraz. Aj na toto má ASUS riešenie a je ním posun pixelov. Nebojte sa toho, že treba na displeji niečo neustále meniť, aby sa nepoškodil. Môžete ho používať tak ako ostatné notebooky doteraz, o zvyšok sa postaral ASUS.

Výrobca zapracoval na technológii Wi-Fi a tak máte nielen podporu Wi-Fi 6 ale aj technológie na dosiahnutie čo najlepšieho pripojenia (ASUS WiFi Stabilizer, ASUS WiFi Smart Connect). Je to poznať niektoré notebooky mali problém v testovacej lokalite so slabším signálom. V prípade Zenbooku bolo pripojenie k 5 GHz Wi-Fi stabilné.

Určite treba zdôrazniť aj veľmi dobrý hudobný zážitok. Na osobné ozvučenie je výborný a zvuk bol ladený v spolupráci Harman / Kardon.

Verdikt

ASUS Zenbook 14 Flip OLED (UN5401) je príjemný notebook na prácu. Oceníte najmä ľahký a odolný dizajn, spracovanie klávesnice aj rozšírenie touchpadu o funkciu numerického bloku. Rovnako aj kvalitný OLED displej a celkový kancelársky výkon. Je len málo vecí, čo by sa dali tomuto Flipu vytknúť. Ja som na žiadne, ktorý by my vyslovene prekážali, neprišiel.

Cena: 1219 eur

Zapožičal: ASUS

Páči sa nám

  • OLED displej
  • Precízne spracovanie
  • Tichý alebo výkonný podľa výberu režimu
  • postavený na AMD
  • NumberPad 2.0 v touchpade
  • 6 hodín reálnej výdrže

Nepáči sa nám

  • zachytáva odtlačky po celom tele

Technické parametre

Model notebooku / ParameterASUS Zenbook 14 Flip OLED (UN5401)
ProcesorAMD Ryzen 7 5800H, 3,2 ÷ 4,4 GHz, 20 MB cache, 45 W TDP
Operačná pamäť16 GB DDR4
Pevný diskIntel, 512 GB SSD
Hlavný displej14″, IPS LCD, dotykový, max. rozlíšenie 2880 × 1800 px
Grafická kartaAMD Radeon Graphics
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6ax / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB-C + TB + PD, 1 × USB 3.2, HDMI, microSD, audio
Operačný systémMicrosoft Windows 11 Home
Rozmery [mm]311 × 223 × 16
Hmotnosť [kg]1,4
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH) 1219
Model / TestyASUS Zenbook 14 Flip OLED (UN5401)
PCMark 10 – Kancelársky výkontest neprešiel
3DMark 11 – Herný výkon6552
VR Mark – Orange Roomnekompatibilný
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1201,6
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]8:13
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]357,1
Faktor mobility5,87

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.