Najnovšia generácia ZenBookov má do rodiny model, aký tu ešte nebol.

Nejde len o ďalší zo zavedených modelov s novším procesorom a technológiami. Je to kompletne prerobený ZenBook, než ako ho ste ho doteraz poznali. Keď sme tento notebook prirovnali k bežnému 15,6″  notebooku, nechcelo sa nám veriť vlastným očiam. ZenBook je taký malý, že vyzerá ako detská hračka.

Je to však len prvý dojem. Tento drobec je odolnejší, než mnohé iné notebooky na trhu, najmä tie obyčajné. Tu je totiž špeciálne hliníkové telo, ktoré slúži zároveň ako chladič a notebook má hmotnosť pod 900 gramov.

Dizajn

Nový ZenBook 3 je v troch farbách, dve budú dostupné na Slovensku – kráľovská modrá a ružové zlato

ASUS vyrobil vskutku zaujímavý kúsok. Všetok priestor je využitý na maximum a vidno to nielen na tenkom tele, no aj na pomere displeja k telu a klávesnici. Displej zaberá 82 % vnútornej plochy, rám a klávesnica je takmer rovnako široká ako základňa notebooku. Po stranách sú 5 mm okraje.

Ešte aj šípky sú väčšie, ako na 15,6″ modeloch. Počiatočné obavy z písania na nej môžete hodiť za hlavu, má vysoký zdvih a zároveň tenké klávesy. No a perlička na okraj, je tu 3-stupňové podsvietenie. Toto sa už takmer nikde nevidí. Podsvietenie je v zlatistej farbe, rovnako ako vonkajšie línie veka alebo logo ASUS. Klávesnica je dimenzovaná tak, aby zvládla 10 miliónov úderov na každý kláves. Je to o tretinu viac, ako sú zaužívané štandardy v tejto oblasti.

ZenBook 3 bude v niekoľkých konfiguráciách. Tá naša obsahovala klikací touchpad aj s čítačkou odtlačkov. Stačí priložiť prst a prihlásite sa do systému. Už žiadne ťahanie prstov ako poznáme z niekoľko rokov starých počítačov. Opäť kvitujeme bežný nedotykový displej a najmä Full HD verziu. Displej je síce menší, keďže ide o 12,5″  model, no stále sa dá naň dobre pozerať.

Netreba prvky zväčšovať. Možno pri práci na kolenách treba dobrý zrak, ale aj tak sa nám tento spôsob konfigurácie a rozmerov páčil. Napokon hovoriť o displeji, že je bežný, nie je tak celkom správne. Pokrýva totiž až 72 % farebnej škály NTSC rozsahu a funkcia Tru2Life Video zabezpečuje lepšie vyzerajúce video.

To priamo so spracovaním v reálnom čase. V praxi to teda znamená, že displej je taký skvelý, že na ňom uvidíte tmavé scény filmov aj pri dennom svetle. Na displej sa môžete pozerať z akéhokoľvek uhla a obraz bude vynikajúci. Nie je to ten typ displeja, ktorý nájdete v bežných notebookoch, kde neustále hýbete vekom, aby ste našli správnu polohu raz na film, raz na webový prehliadač so svetlým pozadím.

Technológie

Vysoký výkon je daný najmä tým, že je tu procesor siedmej generácie Core i5 a zároveň model, ktorý sa chladí aktívne. Občas je počuť jemné šumenie ventilátora, no celkovo je to tichý notebook. Tu je práve v úvode spomínaný kontrast malého no extra výkonného tela.

Jednou z podstatných vlastností je rýchle nabíjanie. Za menej ako hodinu ho nabijete o 60 %. Je to naozaj poznať a USB rozhranie so silnou nabíjačkou umožní prácu na notebooku typicky mimo kanceláriu. Postačí si dať niekde kávu a notebook chvíľu nabíjať. Behom niekoľko desiatok minút zdvihnete kapacitu o desiatky percent.

Kto má smartfón s funkciou rýchleho nabíjania, vie o čom hovoríme. Sieťové nabíjanie je efektívnejšie ako nosiť so sebou zväčša nevýkonnú powerbanku.

Hodnotenie

+ super odolné hliníkové telo, vysoký výkon, unikátny dizajn, snímač odtlačkov, špičkový displej
– žiadne podstatné

Cena: 1529 EUR
Zapožičal: ASUS

Tabuľka technických parametrov notebooku:

Model notebooku / ParameterASUS ZenBook 3
ProcesorIntel Core i5-7200U 2,5 ÷ 3,1 GHz, 3 MB cache (max. 15 W TDP)
Operačná pamäť8 GB DDR3
Pevný diskSanDisk 256 GB SSD
Displej12,5″, max. rozlíšenie 1920 × 1080 px
Grafická kartaIntel HD Graphics 620
Porty1 × USB-C, kombinovaný audio
Operačný systémMicrosoft Windows 10 Home
Rozmery [mm]296 × 191 × 12
Skutočná hmotnosť [kg]898
Záručná doba [mesiacov]24
ZapožičalASUS
Cena (EUR s DPH)1529

Tabuľka výkonnostných testov notebooku:

Model/ParameterASUS ZenBook 3
PCMark 83563
Home accelerated score3563
Work accelerated score4650
3DMark 111381
3DMark score1381
Graphics score1266
Physics score3402
Combined score1148
HD Tune Pro 5
Average speed [MB/s]334,8
Access time [ms]0,114
Batériové testy6:48
Powermark, Productivity test [hh:mm]6:48
Video Playback Time [hh:mm]3:00
Spotreba
Priemerná spotreba [W]16
Cena za rok [EUR]12,08
Teplota
V najhorúcejšom mieste, výkon [°C]44,1

Tento článok vyšiel aj v tlačenom novembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Testovali sme: Ultratenký Acer Swift 7 s extrémnou výdržou

9.7 Inovácie v notebookoch

ASUS ZenBook 3 je nádherný notebook, ktorý ukazuje uberanie sa trendov budúcnosti. Predbehol dobu a jeho použitie bude nateraz viazané na rozbočovač. Toto je multimediálny notebook, ktorý si svoje cenu zaslúži. Ponúka pridanú hodnotu, všestranné možnosti a skutočné inovácie. Sme nadšení.

  • Dizajn 10
  • Faktor mobility 10
  • Komfort 9

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.