Na kongrese MWC v Barcelone sme si pozreli zaujímavú demonštráciu vytvorenia vlastnej LTE siete. Atos to robí v spolupráci s francúzskou firmou Air-Lynx, dnes je už súčasťou Atosu.

Existujú pritom rozmerovo malé zariadenia, ktoré sú určené pre 100 používateľov s dosahom do 2 km. V tomto prípade postačí jednoduché napájanie s výkonom len 1 W. Po zvýšení výkonu napájania na 5 W sa rozšíri dosah na 10 km.

Existujú ale aj rozmerovo a hmotnostne náročnejšie zariadenia s dosahom do 30 km a obslúžia naraz až 1000 používateľov.   V tomto prípade je napájací zdroj 2 × 20 W. Pre rozsah do 2 km spoločnosť poskytuje vysielacie zariadenie, ktoré sa dá nosiť na chrbte v ruksaku.

Nad touto infraštruktúrou potom spoločnosť vybudovala ďalšie služby – zabezpečený prenos dát, hlasu a napr. vyslanie SOS signálu.

Tiež sú dostupné lokalizačné služby a prenos obrazu. Pridať sa môže aj prenos nameraných veličín – teploty, vlhkosti a pod. Uvedené snímače môžu pritom na batériu fungovať niekoľko rokov.

Celú demonštráciu sme si nahrali aj na video, kde najlepšie vidno, ako to celé funguje.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.