Na výstave MWC sme boli aj na stánku spoločnosti Atos. Zistili sme, ako je o to s chatbotom, ktorý využíva umelú inteligenciu, rovnako sme si pozreli aj spoluprácu s firmou Coca Cola pri prezentovaní nápojov v inteligentnej chladničke.

Chatbot

Spoločnosť Atos spolu s partnerom Google Cloud oznámila zmluvu s T-Mobile NL (Holandsko) o dodaní nového škálovateľného modulu, ktorý využíva technológiu umelej inteligencie (AI) ako súčasť plánu digitálnej transformácie telekomunikačnej spoločnosti. Spolu s poznatkami a skúsenosťami spoločnosti Atos a technológiami AI a ML od Google Cloud tento viackanálový chatbot zjednoduší zákaznícke otázky, zvýši spokojnosť zákazníkov a zníži náklady.

Chatbot predstavuje reálne využitie umelej inteligencie

Spoločnosť Atos úzko spolupracovala s firmou T-Mobile NL a vytvorila nový chatbot, pričom poskytla riešenie šité na mieru so splnením špecifických požiadaviek. Chatbot bude prepojený s webovými stránkami zákazníkov spoločnosti T-Mobile NL a so sociálnymi médiami, ako aj so zákazníckymi a produktovými databázami.

Na základe úspešného projektu chatbota, ktorý sa uskutočnil už v novembri minulého roka teraz nová zmluva prináša možnosť vytvorenia chatbotu s plánom ho ďalej rozvíjať prostredníctvom AI. Cieľom je vytvoriť moderný, osobnejší, intuitívny zážitok v oblasti starostlivosti o zákazníka a rýchlejšie pochopenie údajov o zákazníkoch.

Táto zmluva predstavuje jednu z mnohých oblastí, ktoré spoločnosť Atos zabezpečuje vo svojom globálnom partnerstve so službou Google Cloud.

Vystavenie nápojov v inteligentnej chladničke

Spoločnosť Coca-Cola Hellenic Bottling Company (Coca-Cola HBC) predstavila prvé masové nasadenie riešenia Atos Codex Connected Cooler. Ide o prvú aplikáciu Atos Codex pre maloobchod – službu firmy Atos na plne prepojený ekosystém na trhoch s maloobchodným a spotrebným tovarom.

Chladnička so vzorovo upraveným tovarom a stráženou teplotou

Spoločnosť Atos oznámila nadnárodnú zmluvu s Coca-Cola HBC, ktorá je jedným z najväčších plničov fľašiek na svete pre firmu The Coca-Cola Company. Tá podniká napr. v 28 krajinách Európy vrátane Slovenska a má 595 miliónov zákazníkov. V rámci novej zmluvy spoločnosť Atos poskytne služby CTO pre Coca-Cola HBC Connected Cooler – prepojenú chladničku. Vyberiete si nápoj z obsahu chladničky a okamžite dostane informáciu o nutnom doplnení fľašky, aby bola prezentácia tovaru dokonalá. Takto sa dá získať aj cenný prehľad o správaní spotrebiteľov a maloobchodnom predaji, súčasne pomáha zlepšovať prevádzkovú efektivitu a zvyšovať tržby. Pri každom otvorení a zatvorení dverí sa pritom odfotografuje vnútorný priestor a porovná sa s tým, ako je to predpísané od výrobcu.

Toto je kamera umiestnená vo dverách chladničky

Prepojenie údajov chladničky do cenných obchodných informácií

Umiestňovanie takýchto chladničiek na trh je základným kameňom stratégie digitálneho podnikania spoločnosti The Coca-Cola System. Coca-Cola HBC bude neskôr prevádzkovať až 1,6 milióna chladničiek a s Atosom spolupracuje na zavedení riešenia Atos Codex Connected Cooler.

Už do konca roka 2018 bude k dispozícii prvých 300 000 chladničiek. Toto riešenie umožní spoločnosti Coca-Cola HBC prístup k obrovským množstvám predajných údajov vrátane umiestnenia chladničky a jej dostupnosti, aktuálnej teplote, úrovni zásob, správneho umiestňovania produktov, správania sa zákazníkov a trendoch. Toto komplexné riešenie umožní spoločnosti Coca-Cola HBC spojiť, zhromažďovať a spravovať údaje z pripojených chladničiek vo všetkých 28 krajinách.

Inteligentné chladničky umožňujú aj interakciu v lokálnom okolí s používaním mobilných aplikácií a umožňujú komunikovať so zákazníkmi v reálnom čase. To prináša pridanú hodnotu s na mieru prispôsobenými ponukami a propagáciami tovarov v chladničke. Ide o dobrý príklad digitálneho predaja.

Atos Codex Connected Cooler riešenie v skutočnosti predstavuje internet vecí (IoT). Použitím existujúcich snímačov chladničiek či inštaláciou nových, vytvára bezpečné sieťové pripojenie k platforme IoT na báze cloudu. To vytvára základ pre analýzu dát v reálnom čase. Atos riadi celý projekt pomocou technológií Atos Codex IoT. Riešenie Connected Cooler tak poskytuje flexibilnú, škálovateľnú a bezpečnú podporu v celom reťazci.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.