Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Tisícky čitateľov britského magazínu Auto Express sa zúčastnili ankety o spokojnosti s ich autom.  Majitelia vyhodnotili ako najlepší nový model  Prius 2019 po facelifte,  druhé miesto obsadil prémiový sedan Lexus IS.

Auto Express Driver Power Awards je najväčším a najkomplexnejším testom spokojnosti vlastníkov automobilov vo Veľkej Británii. V tomto roku sa v ňom ocitlo množstvo otázok pre tisíce nových majiteľov áut, ktorí si vozidlá kúpili v priebehu posledných 24 mesiacov. Otázky sa týkali aj takých detailov ako citlivosť dotykovej obrazovky alebo dostatok priestoru pre nohy.

Toyota Prius je najlepšia kúpa

Víťazom tohtoročného rebríčka Driver Power je nová Toyota Prius. Je to už štvrtá generácia slávneho hybridného modelu, postavená na celkom novej platforme TNGA. V roku 2019 prešiel  Prius faceliftom, čím získal inteligentný pohon všetkých  kolies AWD-i a dodatočný elektromotor na zadnej náprave. Okrem hlavného rebríčka sa Prius dodatočne umiestnil na prvom mieste v triede kompaktných rodinných áut.

Auto Express v komentári ku svojmu prieskumu skonštatoval, že Prius si získal uznanie vďaka množstvu rôznych predností. Na prvom mieste majitelia uviedli nízke prevádzkové náklady –  na palivo, poistenie a servis. V rebríčku najúspornejších automobilov vzhľadom na spotrebu paliva sa Prius umiestnil na treťom mieste.

Hybridná Toyota získala vysoké hodnotenie aj za bezpečnostné systémy, pohon a prevodovky, ktoré podľa používateľov pracujú hladko a potichu. Menšie nadšenie britských vodičov vzbudzuje navigácia a príliš výrazný dizajn, ktorý by podľa nich mohol byť decentnejší. Ale dokonca aj v týchto bodoch dosiahol Prius slušné hodnotenie – v rebríčku Driver Power predbehol všetky ostatné modely.  O víťazstve rozhodla plynulá jazda, ľahké ovládanie, výnimočná spoľahlivosť a vysoká kvalita prevedenia.

Zabodoval aj  Lexus IS

To však ešte nie je jediný úspech najväčšieho automobilového koncernu Japonska.  Druhé miesto v rebríčku  Auto Express Driver Power Awards tento rok obsadil Lexus IS, ocenený predovšetkým za interiér a nízke prevádzkové náklady.

Sedan strednej veľkosti  IS sa v priebehu roka vyšvihol o  9 miest, pričom za Priusom zaostáva o minimálny počet bodov. Čitatelia britského magazínu, ktorí sa zúčastnili ankety, zdôrazňovali prednosti hybridného pohonu, tichý, plynulý chod a rýchlu akceleráciu. Majitelia aktuálneho IS hovoria s nadšením o jeho interiéri – o jeho dizajne, kvalite montáže a materiálov. Predné sedadlá ponúkajú vysoký komfort a vodič má vynikajúcu viditeľnosť.

IS vzbudzuje pozornosť aj na ceste, a to vďaka rýchlym reakciám systému riadenia a bŕzd, príjemnej jazde a istote v teréne.  Sedan Lexusu získal mnoho bodov za nízke prevádzkové náklady. V oblasti multimediáleho systému sa majiteľom najviac páči audio systém a pripojenie telefónu. Poruchovosť Lexusu IS bola ohodnotená na 4,2%, čo je vynikajúci výsledok.

Lexus IS zvíťazil aj v triede prémiových kompaktných áut, i keď v skutočnosti patrí do segmentu D.  Prvé miesta vo svojich triedach obsadili aj Lexus RX (najlepšie veľké SUV prémiovej triedy), Lexus GS (najlepší prémiový automobil) a Lexus RC (najlepší športový automobil). V celkovom rebríčku sa v prvej päťke okrem Priusu a IS umiestnili aj Alfa Romeo Giulia, Kia Sorento a Lexus RX.

 

 

Značky: