Tak toto už áno – povedali sme si, keď sme vyzdvihli Lexus LC 500h na týždenný novinársky test. Na prvý pohľad bolo zrejmé, že toto bude zaujímavý týždeň. LC 500h je auto, na ktorom okoloidúci idú oči nechať, vy síce viete, že skôr je to luxusné auto, ako pravý športovec, ale chvíle s ním si naplno užívate.

Dobre, tak ako začať? Určite od prednej masky, to je niečo, čo musel vymyslieť Japonec a jeho montáž musí byť druh japonského umenia. Následne si všimnete svalnaté zadné kolesá na 21-palcových diskoch. A potom full-LED svietenie. Všade, kde sa len pozriete, nájdete písmeno L. Nájdete aj označenie toho, že ide o hybrid, ktorý kombinuje 3-litrový benzínový motor s elektromotormi. Celkový dojem podčiarkujú otvory v zadnej časti pri kolesách. Skôr je to síce na efekt, ale teda poriadny.

A čo vo vnútri? Pre Lexus je charakteristické dotykové ovládanie so spätnou väzbou. To sa podľa nás k pravému športiaku nehodí, skôr by to mali byť tlačidlá na rýchlu voľbu. LC 500h je podľa nás viac o luxuse ako o športe a tu má dotykové ovládanie svoje miesto. Rovnako je to aj s pohodlím počas jazdy – na fakt tvrdé športové odruženie zabudnite, máte tu samozrejme klimatizáciu, ventiláciu na kožených sedadlách a tiež obrovský odkladací priestor medzi prednými sedadlami. Dve miesta vzadu sú naozaj len pre prípad núdze. Síce sme sa tam dostali, ale najlepší zážitok bolo vyliezanie z auta von. Radiaca páka je maličká, na spôsob manuálneho radenia si treba trochu zvyknúť.

S automatikou nič neriešite, len si vyberiete štýl jazdy. Ak budete mať možnosť, určite nevynechajte Sport +, vtedy sa toto auto mení z baránka na šelmu. A prejavuje sa to aj na spotrebe – z povedzme pohodových 9,2 l/100 km môžete skončiť pri 15 l/100 km. Ale za ten zážitok to stojí a zvuk motora treba počuť. Veľmi sa nám páčili analógové hodiny na prednom paneli, rovnako ako veľký displej.

Asi najúžasnejší je pohyblivý otáčkomer. To stojí naozaj za to, nechali sme ho pohybovať tak 10 krát za sebou. Veľmi efektné, toto inde nenájdete. Celkovo sa LC 500h podobá skôr na nejaký koncepčný model ako na sériovo vyrábané auto. Ten, kto si ho kúpi, dáva vedieť o svojej výnimočnosti. Svojich známych ohúrite už len tým, ako sa na LC 500h otvárajú kľučky, na maličký kufor vzadu zabudnete, užijete si automatické prepínanie diaľkové/tlmené svetlá a pohľad z cúvacej kamery.

Cena toho auta v testovanej verzii je 116 000 eur.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.