Výskumníci vyvinuli novú technológiu, ktorá zabráni zneužitiu vášho zariadenia v prípade krádeže – zlikviduje ho. 

Nová technológia bude špeciálne zaujímavá pre vládne organizácie, tajné služby či bezpečnostné zložky. Bude sa dať integrovať aj do už existujúcich zariadení a spustiť rôznymi spôsobmi.

Muhammad Mustafa Hussain, jeden z tvorcov technológie na Vedecko-technickej univerzite kráľa Abdulláha v Saudskej Arábii, hovoril o technológii pre IEEE Spectrum. Ich metóda je bezpečná, rýchla a nevyžaduje si extrémne zložité modifikácie existujúceho hardvéru. Cena úpravy jedného zariadenia by vyšla zhruba na 15 dolárov.

Technológia sa spolieha na expandujúci polymér, ktorý po zahriatí nad 80°C zväčší svoj objem až sedemnásobne. Pritom rozdrví kremíkové čipy v zariadení. Polymér sa zahreje pomocou elektód, ktoré čerpajú energiu z batérie zariadenia. Len 500 – 600 miliwattov spustí reakciu, pri ktorej polymér rozdrví čipy za zhruba 10 sekúnd. Pri 300 miliwattoch trvá proces zhruba minútu. Niekoľko experimentov dokázalo, že táto metóda dokáže spoľahlivo zlikvidovať priľahlé čipy s hrúbkou do 90 mikrometrov.

Prvými zákazníkmi budú tí, čo potrebujú chrániť svoje údaje: tajné služby, korporácie, banky, úrady, finančné inštitúcie a iné organizácie pracujúce s citlivými údajmi,“ povedal elektrický inžinier Hussain.

Autori technológie demonštrovali aj niekoľko metód pre spustenie reakcie. Napríklad pomocou GPS, keď sa zabezpečené zariadenie vynesie mimo autorizovaného územia – napríklad keby sa laptop vyniesol z budovy veľvyslanectva. Druhá metóda bola napojená na senzor svetla, napríklad keby sa zariadenie vytiahlo vonku z kufríka. Tretia metóda bola napojená na tlakový senzor, zariadenie spustilo autodeštrukciu keď bolo otvorené. Štvrtá metóda je bezkontaktná, autodeštrukcia sa dá spustiť aj na diaľku pomocou aplikácie.

Všetky detaily a celá štúdia budú publikované v žurnále Advanced Materials Technologies.

Zdroj: IEEE Spectrum