Nevhodná kauza, najmä keď ide o antivírusovú firmu.

Dobre známa antivírusová firma dostala vysokú pokutu vo výške 16,5 mil. USD. Dôvodom bol predaj údajov o prehliadaní webových stránok zákazníkmi programu. Pokutu udelila FTC – Federálna obchodná komisia, ktorá zároveň zakázala ďalší predaj používateľských údajov. Tie boli následne používané na reklamné účely.

Predaj údajov na cielenie reklamy je dnes bežný jav, avšak tu išlo o zavádzanie používateľov o tom. Firma ich zhromažďovala bez súhlasu používateľov a zavádzala o ochrane produktu pred týmto javom. Dcérska firma Jumpshot zhromaždila viac ako 8200 TB informácií, a to už od roku 2014. V takomto prípade by nepomohla ani technológia VPN.

Údaje zahŕňajú jedinečné identifikátory, časové značky a informácie o polohe. Dialo sa tak kvôli doplnku v internetovom prehliadači. Firma tieto dáta predávala viac ako 100 tretím stranám až do roku 2020. Práve proti tomu mala firma používateľov chrániť. Na podozrivé aktivity sa prišlo v decembri 2019, keď Mozilla odstránila štyri rozšírenia z prehliadača práve pre obavy z narušenia osobných údajov.

K situácii sa vyjadril aj hovorca firmy Avast: „Aj keď nesúhlasíme s obvinením a opisom faktov zo strany FTC, sme radi, že sme túto záležitosť vyriešili a tešíme sa, že budeme naďalej slúžiť miliónom našich zákazníkov na celom svete.“

Zdroj: TechRadar

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.