Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Axis novo ponúka účinnejší spôsob vyhľadávania, získavania, identifikácie a zdieľanie dôkazného materiálu o vozidlách vo videozáznamoch. Vylepšená aplikácia s názvom AXIS Optimizer vznikla v spolupráci so spoločnosťou Milestone, popredným svetovým dodávateľom softvéru na správu videa (VMS), a dvoma partnermi v oblasti softvérových aplikácií pre analýzu videa (tzv. ACAP).

Softvérový balík AXIS Optimizer poskytuje účinné forenzné vyhľadávacie nástroje na nájdenie dôkazov v záznamoch uložených v softvéri pre správu videa  (skrátene VMS) Milestone XProtect. Prostriedkom k efektívnemu vyhľadávaniu sú metadáta získaná z tzv. ACAP aplikácií pre automatické rozpoznávanie evidenčných čísiel. Tieto aplikácie sa inštalujú priamo do podporovaných kamier a možno ich získať od spoločnosti Axis alebo ďalších vývojárov. Detekcia, rozpoznávanie a klasifikácia vozidiel i evidenčných čísiel prebieha priamo v kamere pred odoslaním do systému VMS.

Balík AXIS Optimizer umožňuje v systéme Milestone XProtect ľahko vyhľadať údaje o vozidlách, ktoré získavajú aplikácie v kamerách Axis.

Balík AXIS Optimizer umožňuje v systéme Milestone XProtect ľahko vyhľadať údaje o vozidlách, ktoré získavajú aplikácie v kamerách Axis

Metadáta s aplikáciou na čítanie EČV zrýchľujú vyhľadávanie

Kamery Axis s aplikáciou na analýzu poznávacích značiek môžu okrem EČV poskytovať širokú škálu metadát, napríklad typ vozidla, jeho značku, farbu atď. Údaje sa následne uložia ako vyhľadávacie kritériá do databázy VMS. Sústredenie všetkých typov dát do jednej vyhľadávacej databázy umožňuje rýchle, jednoduché a efektívne vyhľadávanie. Vďaka tomu, že riešenie nevyžaduje analytický server a dá sa použiť v rade aplikácií na sledovanie diania v uliciach i mimo nich, môžu operátori VMS ušetriť množstvo času aj peňazí. V závislosti na používanom ACAP module je možné dosiahnuť typické spoľahlivosti detekcie >97% s presnosťou rozpoznávania až 95%.

Systém pomôže ustrážiť výber mýta aj parkovisko

Prvá verzia forenzného vyhľadávania v sade AXIS Optimizer umožňuje vyhľadávať metadáta získané pomocou aplikácie AXIS Licencia Plate Verifier od spoločnosti Axis a kompatibilných ACAP modulov od spoločností Vaxtor a FF Group. Tieto kombinácie nástrojov poskytujú používateľom systému XProtect potrebné informácie pri prehľadávaní videa na základe týchto parametrov:

  • Typ, značka, model, farba a rýchlosť vozidla
  • Číslo registračnej značky a krajiny pôvodu
  • Dátum a čas záznamu videa

Praktickými aplikáciami tohto riešenia môžu byť napríklad:

  • Kontrola jazdy v správnom pruhu alebo jazdy na červenú
  • Riadenie dopravy
  • Výber mýtneho
  • Vyšetrovanie dopravných nehôd
  • Zabezpečenie parkoviska

Názornú ukážku z fungovania systému AXIS Optimizer nájdete v tomto videu. AXIS Optimizer (verziu 3.5 a vyššiu) si môžete stiahnuť zdarma na adrese https://www.axis.com/products/axis-optimizer-for-milestone-xprotect.

Značky: