Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nový model AXIS Q1715 je tzv. block kamera, prispôsobená svojim dizajnom na všestranné použitie s rôznymi úchytmi, krytmi a puzdrami. Ponúka ultimátny výkon zvlášť pri dohľade na väčšie vzdialenosti – aj vďaka 21-násobnému optickému zoomu a analytike na báze umelej inteligencie.

Spoločnosť Axis Communications uvádza na trh na Slovensku a v Českej republike ultimátnu block kameru AXIS Q1715, ktorá ponúka HDTV rozlíšenie 1080p pri 60 snímkach za sekundu a 21-násobný optický zoom na zachytenie skvelých detailov na veľké vzdialenosti. Vďaka procesorovej jednotke hlbokého učenia (DLPU) je možné používať priamo v kamere aplikácie založené na umelej inteligencii. Na rozpoznávanie a analýzu záznamu alebo živého obrazu potom možno využiť aplikácie tretích strán od väčšiny dodávateľov na trhu, či už ide o softvér nainštalovaný na serveroch alebo priamo v kamere . 

Predinštalované analytické aplikácie

Priamo v kamere sú zadarmo predinštalované dve aplikácie. AXIS Live Privacy Shield zabezpečí pokročilé dynamické maskovanie scény v reálnom čase a ochranu súkromia ľudí pri monitorovaní videa v interiéri aj exteriéri. Aplikácia AXIS Object Analytics potom umožňuje vysoko diferencovanú klasifikáciu objektov (rozlišovanie ľudí a vozidiel, vrátane ich typov, napríklad osobných vozidiel, autobusov, nákladných áut, motocyklov, či bicyklov). Obe tieto aplikácie tak môžu byť ľahkým zdrojom analytických metadát založených na hlbokom učení, alebo slúžiť na spoľahlivú pokročilú detekciu s menším počtom falošných poplachov.

Všestranné použitie vďaka block designu

K všestrannosti tejto kamery prispieva aj široké spektrum montážnych doplnkov, vrátane krytov a puzdier, vďaka ktorým sa kamera AXIS Q1715 prispôsobí každému prostrediu. Jej súčasťou je aj sériový port pre ovládanie polohovacej jednotky AXIS T99A10 alebo motorov na otáčanie a nakláňanie. Vďaka rozhraniu I2C je možné ovládať aj infračervený prísvit pri montáži do voliteľného puzdra AXIS TQ1809-LE. S pomocou HDMI a HD-SDI výstupov je možné zobrazovať živé video priamo na monitore.

AXIS Q1715 disponuje technológiou širokého dynamického rozsahu s parametrami pre forenznú expertízu označovanú ako WDR – Forensic Capture a vďaka technológii Lightfinder 2.0 dokáže aj pri slabom osvetlení poskytnúť farebný obraz vynikajúcej kvality. Okrem vyššie uvedeného disponuje nová kamera kompresnou technológiou Axis Zipstream pre kodeky H.264 a H.265, ktorá významne redukuje dátový tok a nároky na úložisko bez toho, aby musela robiť kompromis v obrazovej kvalite.

Vstavané funkcie kybernetickej bezpečnosti zabraňujú neoprávnenému prístupu a chránia systém. Samozrejmosťou sú funkcie, ako je podpísaný firmware a mechanizmus Secure Boot, vďaka ktorým má používateľ záruku, že je nainštalovaný iba autorizovaný firmware a kamera je vždy chránená.

Kameru je možné napájať jednosmerným prúdom alebo prostredníctvom PoE vstupu, takže aj v prípade výpadku prúdu má kamera k dispozícii redundantné napájanie. Strážené vstupy navyše v prípade prerušenia spojenia odošlú varovanie.

Medzi kľúčové vlastnosti kamery AXIS Q1715 patria:

  • 1080p pri 60 fps a 21× zoom
  • výkonná umelá inteligencia s hlbokým učením
  • integrovaná klasifikácia objektov s AXIS Object Analytics
  • AXIS Live Privacy Shield pre pokročilé maskovanie
  • Lightfinder 2.0 a Forensic WDR
  • Zipstream s podporou kodekov H.264 a H.265
  • bohaté príslušenstvo (kryty a puzdra)
  • HDMI a HD-SDI výstup

Nová kamera AXIS Q1715 je na Slovensku a v Českej republike vo februári 2022 k dispozícii prostredníctvom distribučných kanálov spoločnosti Axis.

Značky: