Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Axis Communications, ktorá je už desaťročia lídrom v odbore sieťového videa, uvádza na trh svoj prvý kamerový systém pre nosenie na tele, vyvinutý najmä pre príslušníkov polície a súkromné bezpečnostné agentúry. Riešenie zahŕňa odolnú kameru AXIS W100, dokovaciu stanicu AXIS W700/701 a systémovej jednotky AXIS W800. Otvorená architektúra umožňuje integráciu so širokým radom systémov na správu videí (VMS) a systémov na správu dôkazov (EMS). Vďaka tomu ide o aktuálne najflexibilnejšie riešenie na svete, ktoré navyše pomôže zhodnotiť investície do už existujúceho softvéru.

Kamery nosené na tele prinášajú množstvo výhod pri získavaní dôkazov, prevencie trestného konania osôb a školení policajtov i personálu bezpečnostných agentúr. Sú preto medzi profesionálmi v odbore dobre známe a cenené. Axis je priekopníkom aj lídrom v odbore technológií kamerového dohľadu s viac ako 30 ročnými skúsenosťami s vývojom riešení pre takmer každý možný scenár. Predstavenie kamerového systému pre nosenie na tele je preto absolútne logickým krokom.

Kamerové riešenie Axis pre nosenie na tele je výsledkom rozsiahleho výskumu a vývoja s použitím metodického prístupu, ktorý Axis pri vytváraní nových produktov zdokonaľuje už desiatky rokov a s pomocou početných rozhovorov s pracovníkmi polície i súkromných bezpečnostných agentúr. Jedným z úplne kľúčových aspektov, ktorý bol potenciálnymi zákazníkmi zmieňovaný najčastejšie, je potreba zhodnotiť ich súčasné investície do VMS a EMS systémov. Preto sa priam núkalo použitie otvorenej architektúry. Riešenie Axis určené pre nosenie na tele možno používať s VMS a EMS systémami tretích strán, či už vo forme on-premise alebo cloudového riešenia, čo umožní integráciu s ďalšími dátami z kamerového dohľadu. Toto riešenie je možné dodať aj ako kompletné end-to-end systémy s využitím AXIS Camera Station, teda vlastného VMS výrobcu.

Kamerový systém Axis pre nosenie na tele pozostáva z troch hlavných hardvérových komponentov: samotnej kamery AXIS W100, dokovacej stanice pro kameru AXIS W700/701 a systémovej jednotky AXIS W800.

Kamerový systém Axis pre nosenie na tele pozostáva z troch hlavných hardvérových komponentov: samotnej kamery AXIS W100, dokovacej stanice pro kameru AXIS W700/701 a systémovej jednotky AXIS W800.

Fredrik Andersson, produktový manažér pre globálny trh z oddelenia New Solutions Initiative v spoločnosti Axis Communications, vysvetľuje: „Keď vyvíjame nové riešenie, vždy je naším cieľom poskytnúť najlepšiu možnú kvalitu videa i zvukového záznamu v rámci špecifických obmedzení pre konkrétny tvarový formát. Je zjavné, že v prípade kamier nosených na tele je najväčším orieškom nájsť optimálne vyrovnanú kombináciu veľkosti a hmotnosti pri zabezpečení maximálnej odolnosti a čo najdlhšiu výdrž batérií. Aby sme dokázali všetky tieto prvky dokonale vyladiť, zahŕňa náš iteratívny proces výskumu a návrhu veľa rozhovorov s rôznymi zákazníkmi a zároveň mnoho produktových prototypov a raných pilotných projektov. Rovnaká miera precíznosti a nasadenia sa venuje celému riešeniu, nielen kamerovej jednotke. Na potreby zákazníkov vždy pozeráme súhrnne ako na celok – od záznamu videa v teréne až po prezentáciu dôkazov v súdnej sieni. Práve preto sa, spolu s ďalšími požiadavkami na bezpečnosť a zabezpečenie integrity dôkazov, stala kľúčovým aspektom otvorenosť riešenia – zákazníci nechceli byť nútení do konkrétnych VMS a EMS systémov.“

Nový kamerový systém Axis pre nosenie na tele pozostáva z troch hlavných hardvérových komponentov: samotnej kamery AXIS W100, dokovacej stanice pre kameru (vo verzii AXIS W701 s ôsmimi alebo AXIS W700 s jedným slotom) a systémovej jednotky AXIS W800.

Kamera zaznamenáva video s maximálnym rozlíšením 1080p pri 30 fps a zároveň zhotovuje zvukový záznam prostredníctvom dvoch mikrofónov s funkciou potlačenia ruchu. Použitá technológia na zaistenie širokého dynamického rozsahu je zárukou dobrej obrazovej kvality aj v tých najnáročnejších svetelných podmienkach. Funkcia Axis Zipstream pre systémy nosené na tele obmedzuje nároky na kapacitu úložiska. Napájacia kapacita batérií je navrhnutá tak, aby pokryla celú „plnohodnotnú smenu“, to znamená 12 hodín prevádzky pri normálnom používaní, pričom batérie možno dobíjať aj v automobile alebo pomocou powerbanky.

Dokovacia stanica a systémový ovládač sú samostatné jednotky. Systém možno ľahko rozšíriť a vytvárať z neho ľubovoľne veľké sústavy pre nosenie na tele, pri zachovaní efektívnosti nákladov. Systémová jednotka AXIS W800 predstavuje jednotný prvok na integráciu a správu a umožňuje rýchle a spoľahlivé ukladanie videí z kamery do externého úložiska (100 megabitov na kameru). Všetky dáta sú zašifrované ako pri uložení, tak aj pri prenose (pomocou AES256 a TLS). Video dáta je možné navyše šifrovať na celej trase prenosu medzi oboma koncovými bodmi prostredníctvom špecifických integračných funkcií.

Ďalšie vstavané funkcie kamery AXIS W100:

  • Prijímač GPS/GNSS pre sledovanie polohy
  • Bluetooth Low Energy 4.1
  • WiFi 802.11b/g/n
  • Šesťosí gyroskop a akcelerometer

Mobilná aplikácia AXIS Body Worn Assistant umožňuje používateľom prezerať nasnímané záznamy a radiť ich do kategórií alebo k nim pridávať textový popis alebo poznámky.

Ako vysvetľuje produktový manažér Andersson, jednoduché používanie bolo pri návrhu kľúčovým kritériom: „Je veľmi dôležité, aby ovládanie kamier pre nosenie na tele bolo čo najjednoduchšie, pretože policajti či bezpečnostní pracovníci môžu byť v teréne vystavení najrôznejším stresovým situáciám, zlému počasiu alebo sa často nachádzajú v zle osvetlenom prostredí. Zároveň sme vyvinuli maximálne úsilie, aby rovnako jednoduché bolo aj ovládanie ostatných komponentov systému pre operátorov, ktorí majú na starosti sťahovanie, archiváciu a analýzu nasnímaných videozáznamov.“

Riešenie Axis pre nosenie na tele bude možné zakúpiť prostredníctvom distribučných kanálov Axis v priebehu druhého štvrťroku 2020.

Predstavenie systému si môžete pozrieť vo videu 

Značky: