Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nedávne zistenia prieskumu investičnej platformy Fondee naznačujú, že ženy v porovnaní s mužmi v investovaní stále zaostávajú.

Prečo je to tak a aké by to mohlo mať dlhodobé dôsledky pre ženy? V spoločnosti posledné roky značne rezonuje rodová nerovnosť, ako napríklad téma rozdielov v odmeňovaní, ďalej sa prirodzene hovorí o tom, ako bojovať proti týmto rozdielom, ako skĺbiť prácu platenú s prácou neplatenou, a teda prácou v domácnosti, ktorá taktiež býva väčšinou len na pleciach žien. V neposlednom rade si čoraz viac žien uvedomuje svoje budúce znevýhodnenie, ktorému čelia vplyvom odchodu na materskú a rodičovskú dovolenku. A to či už z kariérneho hľadiska, z hľadiska nižšieho dôchodku, či z pohľadu straty príjmu ako takého. Jedinou „medzerou“, o ktorej sa ale stále dostatočne nehovorí, je medzera v investovaní medzi pohlaviami. Ženy investujú menej ako muži, a to je problém.

Výsledky prieskumu online investičnej platformy Fondee, ktorý bol realizovaný v júli 2022 na celkovej vzorke 524 respondentov, priniesli závratné zistenia. Ukázalo sa, že dnes investuje ani nie tretina slovenských žien (29,5 %), napriek tomu si viac ako polovica opýtaných myslí, že by dnes investovať mal každý (50,8 %).

33 % funguje bez akýchkoľvek finančných plánov a plán na zabezpečenie si dostatočného dôchodku má len 12 % Sloveniek.

Ženy majú predpoklady stať sa skvelými investorkami

“Až 86 % slovenských žien si myslí, že na to, aby mohli zhodnocovať svoje úspory, sa musia dobre vyznať v trhoch. A to je šialene vysoké číslo. Obzvlášť keď vieme, že investovať treba dlhodobo a diverzifikovane, a že netreba unáhlene podliehať prepadom trhov,” vysvetľuje Eva Hlavsová, spoluzakladateľka Fondee, aktuálne najdostupnejšej investičnej platformy na trhu. 

“A to prakticky odráža spôsob, akým investujú ženy. Svetové výskumy totiž hovoria o tom, že ženy investujú viac dlhodobo a pravidelne, a nenechajú sa vyviesť z miery výkyvmi na trhoch, teda nemenia svoju investičnú stratégiu, čo je presný opak investičnej stratégie mužov, ktorí sa snažia “časovať trh”. Preto viac než ženy predávajú, keď ceny idú dole, a viac nakupujú, keď ceny rastú, čo považujem za iracionálne,” dopĺňa Eva Hlavsová.

Práve vytrvalosť a schopnosť držať sa dlhodobej stratégie – to sú vlastnosti, ktorými ženy disponujú vo svete investícií. Podľa prieskumu uskutočneného americkou spoločnosťou eToro je takmer 80 % žien presvedčených, že ak budú nasledovať svoju investičnú stratégiu, dosiahnu vytýčené ciele.

Podobné výsledky priniesla aj štúdia Women and Investing Study 2021 vykonaná spoločnosťou Fidelity. Z nich vyplýva, že ženy trvalo dosahujú lepšie výnosy ako muži, a to ako v individuálnej, tak inštitucionálnej rovine. Prieskum však poukazuje aj na skutočnosť, že si ženy v tomto smere neveria. Za investorky sa považuje iba tretina z nich, viac ako polovica si nie je istá, že svoje financie dokáže zhodnotiť do tej miery, aby ich zabezpečili do dôchodku.

Existujúce bariéry a stereotypy

Ďalším značným problémom je, že pracujúce ženy zarábajú v EÚ v priemere o 13 % menej na hodinu ako muži, pričom na Slovensku tvorí tento rozdiel takmer 25 %. To znamená, že aj keď si ženy ušetria rovnaké percento príjmu ako muži, neušetria si rovnakú sumu.

“Navyše majú ženy tendenciu žiť dlhšie, a majú značne nižšie dôchodky. V zásade teda platí, že menej peňazí im musí vydržať dlhšie, a z dôchodku navyše musia pokryť aj celý chod domácnosti, čo ich situáciu ešte sťažuje a to rozhodne nie je ideálne. Zaručene je to jedným z podstatných dôvodov, prečo by sa ženy mali o investovanie zaujímať dokonca viac, ako muži. Zaujímať oň by sa mali čím skôr, keďže vyčkávaním sa len ochudobňujú o zisk. Vieme predsa, že s investovaním je najlepšie začať čo najskôr, a že už včera bolo neskoro. Prvé vklady sa dlhodobo zúročia najviac, a to vďaka efektu zloženého úročenia. Dnes sa síce pár desiatok eur môže zdať málo, no za tých pár rokov vie z týchto peňazí byť už „slušný balík“,” komentuje Eva Hlavsová.

Ako ale vyzerá situácia dnes? Prieskum ukázal, že len štvrtina opýtaných žien si sporí na svoj dôchodok tak, aby ho v starobe prežili dôstojne. Napriek ich investičnému správaniu si však paradoxne viac ako polovica opýtaných myslí, že práve investovanie je najlepší spôsob, ako sa na dôchodok zabezpečiť (53,8 %).

Dôvodov, pre ktoré by sa práve ženy mali zaujímať o investovanie a o  to, aby sa zabezpečili na budúcnosť, je nespočetne. Prečo sa však aj dnes ženy uchyľujú ku konzervatívnym spôsob šetrenia si peňazí, alebo neinvestujú vôbec? Viac ako 77% slovenských žien považuje investovanie za zložitú vedu (77,3). Pravdou však je, že dnes už poznáme množstvo spôsobov, ako investovať spoľahlivo a jednoducho, čím sa stalo investovanie dostupné prakticky pre všetkých.

“Investovanie naozaj nikdy nebolo jednoduchšie a dostupnejšie. Vôbec nepotrebujete veľa peňazí, dokonca ani špeciálne vedomosti na to, aby ste sa do zhodnocovania svojich úspor pustili kľudne ešte aj dnes. Všetko z pohodlia domova, online a navyše s pocitom, že ste pre seba a svoju budúcnosť spravili niečo prospešné. Dnes máme každý voľbu sa rozhodnúť, a za mňa racionálne vyhráva investovanie, teda zhodnocovanie peňazí, nad odkladaním si úspor na bežný účet, kde ich len požiera inflácia,” uzatvára Hlavsová.

Značky: