Dôsledky pandémie, vojna na Ukrajine, narušenie dodávateľských reťazcov, nekontrolovateľná inflácia či potenciálna recesia?

Existuje veľa faktorov, ktoré v súčasnosti ohrozujú našu schopnosť investovať. S toľkými nekontrolovateľnými výzvami mnohí investori strácajú istotu či akúsi dôveru vo svoju investičnú stratégiu, a majú tak sklon sa v dobrej viere uchyľovať ku unáhleným rozhodnutiam. Tie však ich úspory môžu naopak ohroziť a vystaviť väčšiemu riziku.

Dobrou správou je, že stále zvyšujúcou sa dostupnosťou investovania dnes už môže investovať prakticky každý, komu na konci mesiaca ostane pár desiatok eur navyše. Nemusíte sa ani vyznať v trhoch, nakoľko vďaka online investičným platformám, ako je napríklad Fondee, spravia experti z daných spoločností všetko za vás. Skvelé, nie? Tou zlou správou však je, že sú to obvykle práve mladí neskúsení investori, ktorí pri väčších prepadoch trhov začínajú zo strachu zo straty peňazí svoje akcie predávať, a teda podliehajú svojim emóciám. Skúsenejší investor vie, že práve v časoch, keď sú trhy dole, sa oplatí investovať o to viac. Ako teda nepodliehať emóciám a vyhnúť sa zbytočnému riziku zo straty peňazí?

1. Začnite definovaním (alebo predefinovaním) vašich cieľov

Máte stanovený investičný cieľ? Bez správneho cieľa sa z vašej stratégie totiž odchýlite o to ľahšie. Na vytváranie finančných cieľov nemusíte vytvárať tabuľky a rozpočty. Namiesto toho musíte urobiť najdôležitejší krok, konkrétne ich definovať. Vedeli ste, že napríklad vo Fondee si vaše investované peniaze môžete rozložiť na rôzne investičné ciele? Šetríte si na auto či plánujete predčasné vyplatenie hypotéky? Pri každom z vašich cieľov si môžete  zvoliť jeden z investičných profilov, ktorý určí rizikovosť investície a jej potenciálny výnos. Zároveň bude možné svoje finančné prostriedky medzi portfóliami presúvať a portfóliá ľubovoľne pomenovať. Stanoviť si investičné ciele a mať v nich prehľad tak nikdy nebolo jednoduchšie.

„Emočné investičné rozhodnutia robíme iba vtedy, keď investujeme podľa pohybu na trhu. Investovaním do konkrétneho cieľa sa však zvykneme od pohybov na trhu viac odosobniť, a je pravdepodobnejšie, že sa z našej investičnej stratégie  neodkloníme,“ vysvetľuje Jan Hlavsa, CEO a co-founder Fondee.sk.

Vaše ciele môžu mať krátkodobý aj dlhodobý charakter. Môžete mať dokonca definované krátkodobé ciele, ktoré vám pomôžu dosiahnuť dlhodobé ciele. Vždy sa však uistite, že sú vaše finančné ciele jasné.

2. Nestresujte sa výkyvmi na trhoch

To, že ste sa začali zaujímať o investovanie je síce obohacujúce, no dávajte si pozor aj na to, aby to nebolo pohlcujúce. Výhodou dnešnej doby je fakt, že môžete s čistým svedomím zveriť vaše úspory do rúk špecialistov, ktorí sa o ne postarajú. A s najvyššou pravdepodobnosťou lepšie ako vy.

3. Rozloženie rizika

Vloženie všetkých svojich investícií do príliš malého počtu investičných nástrojov môže zvýšiť vaše riziko v prostredí, kde celý trh zápasí. Vždy, keď sú investície nestabilné, je rozumné ponechať všetko diverzifikované.

„Laicky povedané, diverzifikácia je investičná stratégia, v ktorej vlastníte rôzne aktíva, ktoré budú v priebehu času fungovať inak. Ak chcete udržať svoje riziko nízke v nestabilnom investičnom prostredí, v akom sa nachádzame aj dnes, musíte vaše investície rozložiť naprieč rôznymi kanálmi. Základnou myšlienkou diverzifikácie teda je, že poskytuje akúsi nepísanú bezpečnosť a zmierňuje riziko. Ak investícia zlyhá alebo bude nedostatočne výkonná, neprídete o všetko,“ pokračuje Hlavsa.

4. Skrátka nebuďte emocionálnym investorom

Nezabudnite odolať pokušeniu robiť emocionálne rozhodnutia. Keď sa objavia investičné výzvy, je lákavé reagovať bez rozmýšľania. Možno budete chcieť zrušiť váš investičný účet či napríklad predať nehnuteľnosť v čase poklesu trhu. Vždy, keď pocítite slepý impulz konať na základe emócií, tak si spomeňte, že najlepšie, čo môžete vtedy spraviť je nespraviť vôbec nič.

5. Svoje portfólio kontrolujte maximálne raz za rok

Pravdepodobne ste to prvýkrát počuli od Warrena Buffeta: Investujte z dlhodobého hľadiska. Kontrola portfólia nie viac ako raz za rok vám pomôže vyhnúť sa akémukoľvek pokušeniu prehodnotiť svoje investície, keď sa trh mení.

Aby ste čo najlepšie zvládli vzostupy a pády trhu, mali by ste svoje investície dlhodobo nechať na pokoji a riadiť sa skôr matematikou než vzrušením z akciového trhu.

Vaše peniaze sú v najväčšom bezpečí vtedy, keď investujete diverzifikovane a dlhodobo, a to, že necháte vaše portfólio aj mesiace bez povšimnutia je v úplnom poriadku. Cieľom nie je oddeliť sa od svojich emócií, ale skôr pochopiť, ako zohrávajú úlohu pri vašich investičných rozhodnutiach a nepodľahnúť im.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Fondee.

Prečítajte si aj:

Značky: