Jej súčasťou je platobná karta a náramok na bezkontaktné platenie.

SMARTIE, to je názov prvej slovenskej detskej bankovej aplikácie a platobnej karty. Vyvinula ju 365.bank a je určená pre deti od 8 do 15 rokov. Aplikácia je dostupná pre Android a iOS a ponúka dva režimy používania – jeden je určený pre deti, druhý režim je pre rodiča.

Aplikácia sa v porovnaní s tradičnými bankovými aplikáciami odlišuje farebnejším a hravejším dizajnom. Deti majú v rámci aplikácie SMARTIE prístup k informáciám o zostatku na ich platobnej karte. Jej cieľom je takisto budovať finančnú gramotnosť a vzdelávať deti v témach, ako je sporenie, blokovanie karty či história transakcií. Na tento účel slúžia kvízy – dieťa ich plnením získava body, za ktoré si následne môže meniť dizajn aplikácie.

SMARTIE v režime pre rodiča ponúka extra funkcie, vďaka ktorým môžu mať rodičia pod kontrolou platobnú kartu dieťaťa. V praxi to znamená, že rodič ju môže zablokovať alebo odblokovať a takisto môže nastaviť limity na výbery z bankomatu a platby. Rovnako je možné povoliť alebo zakázať bezkontaktné platby. K dispozícii sú tiež detské a rodičovské push nofikácie o každej transakcii.

Detská banková aplikácia SMARTIE. Na prvej fotke zľava je v detskom režime, na zvyšných dvoch fotkách je rodičovský režim - úvodná obrazovka a zmena limitovZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Detská banková aplikácia SMARTIE

Predplatená platobná karta SMARTIE

Platobná karta SMARTIE je predplatená Mastercard karta, o ktorú je možné požiadať na webe 365.bank/smartie. Rodič môže požiadať dokopy až o tri karty. Po ich doručení je potrebné stiahnuť si mobilnú aplikáciu SMARTIE a vytvoriť konto. Prevod peňazí na platobnú kartu dieťaťa je možné vykonať platobným príkazom so zadaním variabilného symbolu. Spoločne s platobnou kartou príde dieťaťu aj náramok, ktorý umožňuje bezkontaktné platenie.

Náramok funguje takým spôsobom, že sa doň vkladá miniatúrna platobná karta. Limit bezkontaktných platieb bez nutnosti zadať PIN kód je nastavený na 50 eur, rovnako ako v prípade ostatných platobných kariet. Rodič však môže v aplikácii SMARTIE bezkontaktné platby úplne zakázať, ak sa tak rozhodne.

Pokiaľ chcete pre vaše dieťa aktivovať SMARTIE, avšak zatiaľ nemáte účet v 365.bank, musíte si ho najskôr založiť. K dispozícii je aj vo verzii zadarmo. Kartu SMARTIE je možné získať do konca novembra bez poplatku. Neskôr bude táto karta dostupná bezplatne v rámci Účtu plus, resp. za jednorazový poplatok 10 eur v prípade Účtu zadarmo.

Detská banková aplikácia SMARTIEZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
SMARTIE karta a náramok, do ktorého si vložíte miniatúrnu kartu pre potreby bezkontaktného platenia

Zdroj: 365.bank

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit