Firma komplikuje sťahovanie svojho operačného systému inými nástrojmi.

Nejde len o Windows 11, ktorý vďaka modifikáciám zo strany aplikácií tretích strán nainštalujete aj na oficiálne nepodporované notebooky. Týka sa to aj starších systémov a podľa serveru WinAero sa teraz nedarí stiahnuť ISO súbor so systémom cez nástroj Rufus.

Program Media Creation Tool nie je ovplyvnený, čo je logický krok. Je to totiž nástroj priamo od výrobcu Windows. A hlavný rozdiel je ten, že ten vám neumožní robiť nežiaduce modifikácie v systéme. Inak je užitočný a jeho úloha sa nedá spochybňovať.

Po technickej stránke program Rufus používa skript Fido. Ten ale teraz upozorňuje, že sťahovanie je nedostupné. Zatiaľ nie je jasné, kedy bude obnovenie sťahovania dostupné a či sa kontrolu zo serverov Microsoftu podarí obísť. Program Rufus teda nebude môcť ISO obraz stiahnuť, musíte mať pripravený vlastný. Môžete tak spraviť najprv cez program Media Tool Creation, uložiť ho ako ISO a ten potom otvoríte v programe Rufus.

Týmto sa použitie programu mierne komplikuje a už to nie je softvér, ktorý všetko spraví za vás. Obísť túto kontrolu však nevyžaduje žiaden „hack“, je to mierna komplikácia oproti zaužívanému postupu.

Zdroj: WinAero

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.