Letná sezóna je priam stvorená na to, využiť každé otvorené priestranstvo. Či už to bude jazero vo vašom meste, legendárna Zelená voda alebo vaša záhrada. Mať super zostavu s klavírnym leskom je síce pekné, ale musíte dávať pozor, aby ste si ju nezničili. A to dokonca aj v domácich podmienkach. Preto sme sa rozhodli vyskúšať reproduktory, s ktorými sa nemusíte maznať. Pohodíte ich kam treba, môžete ich bez obáv prenášať a podľa potreby aj umyť od blata alebo trávy. Všetky majú zvýšenú odolnosť proti prachu a vlhkosti. Nie sú určené na kúpanie v bazéne, no striekajúca voda ani dážď im neublížia. Vitajte vo svete odolných reproduktorov.

 

Creative MUVO mini

muvo_mini

Tento reproduktor sa nám páčil najmä pre jeho štíhly vzhľad. Položiť ho môžete prakticky kamkoľvek, aj na jedlom preplnený stôl. Zo štyroch farebných variantov si vyberie každý. My sme testovali červený a ten vyzeral skutočne efektne. Povrchová úprava má jemné pogumovanie a na nej trblietavo červený povrch dokonale vynikol.

Ovládanie je na hornej strane. Tu sú do línie horného povrchu zapustené gumové tlačidlá na zapnutie, párovanie cez Bluetooth a úpravu hlasitosti. Je tu aj podpora pre NFC pripojenie. Dotykom s mobilným telefónom alebo iným kompatibilným zariadení jednoducho spárujete zariadenia medzi sebou.

Celkový výkon výrobca neuvádza, no ozvučíte s ním malé okolie. Ideálny je na stanovačku, k bazénu alebo na záhradnú párty. Zostava je zložená z dvoch širokospektrálnych meničov a jedného basového meniča oválneho tvaru medzi nimi. Pri počúvaní hudby získate dobrú reprodukciu nízkych tónov a o stredy a výšky sa postarajú meniče po stranách prednej časti. Basy sú občas mierne tvrdé, no v tejto veľkosti reproduktora to nie je nič dramatické. Slúži aj na telefonovanie, kde využijete jasné a zreteľné výšky. Pri počúvaní sme ich museli mierne tlmiť ekvalizérom.

Hodnotenie:
+ vzhľad a úzky profil, vyvážený zvuk
– občas citeľné tvrdšie basy

Cena: 59 EUR
Zapožičal: Creative

vodeodolne_reproduktory_dvojstrana_nowat

JBL Clip+

Image - Clip+_Red_Detail

Inovovaná verzia prenosného reproduktora Clip prináša niekoľko zmien. Prvou je spracovanie, ktoré je odolné voči vlhkosti. Nie je úplne odolný voči vode ako najodolnejšie kusy z nášho testu, ale nevadí mu dážď ani prach. Dá sa pripnúť na pútko nohavíc, čo bude pre mladých podstatná vlastnosť. Reproduktor sa dá prepojiť audiokáblom, no zaujímavejšie bude určite prepojenie cez Bluetooth. Zároveň sa s ním dá aj telefonovať a ovládacie prvky, vrátane tých na spárovanie a ovládanie hlasitosti, sú na pogumovanom obvode. Kovová mriežka chráni menič vo vnútri tela a tiež integrovaný akumulátor. Ten umožňuje prehrávanie zhruba po dobu piatich hodín. Páčilo sa nám aj to, že výrobca umiestnil prepojovací kábel napevno ku Clipu. Stačí ho odmotať zo spodnej strany. Nestratíte ho a máte ho vždy po ruke aj pre zariadenia bez Bluetooth alebo keď jednoducho nechcete použiť párovanie cez BT. Zvuková reprodukcia si musí vystačiť s jedným meničom. Zároveň však ťaží práve z toho širokospektrálneho variantu. Určite neprídete o výšky, no prekvapivo dobre hrali aj basy. Niektoré stredy neboli výrazné, no to je popri celkovom koncepte a výhodách, ktoré poskytuje, malý detail. Silnou stránkou je jeho prenositeľnosť a reprodukcia, ktorú využijete aj pri spojení s počítačom, tabletom a smartfónom určite.

Hodnotenie:
+ tvar, možnosť pripnutia na oblečenie, ovládanie po obvode, zvládne aj pády, vyváženosť zvuku
– nie vždy optimálne stredy, pri vyšších hlasitostiach pretlačené výšky

Cena: 59 EUR
Zapožičal: www.jbl.sk

Čo sú stupne krytia?

V našej tabuľke si môžete všimnúť, že reproduktory majú uvedený stupeň krytia. Je to certifikovaná vlastnosť. Niektoré modely takýto identifikátor nemajú uvedený. Neznamená to, že by neboli odolné. Výrobca pripravil vlastný dizajn, ktorý sa až tak celkom nezhoduje s tabuľkou certifikácií. Preto je vhodné si pozrieť, čo konkrétne výrobca uvádza o spôsobe ochrany. Stupne krytia sa skladajú z písmenového a číselného kódu. IP ako International protection je medzinárodný štandard, na Slovensku vedený pod normou STN EN 60529. Prvé číslo uvádza odolnosť proti vniknutiu cudzích predmetov/čiastočiek, druhé uvádza odolnosť voči vode. Uvádzať budeme príklady len pre krytia testovaných reproduktorov.

IP66 – odolné proti vniknutiu prachových častíc do zariadenia. Zároveň je reproduktor odolný proti intenzívne tryskajúcej vode.

IPX54 – odolný proti prachu, nie však pre úplne najmenšie častice vo veľkosti mikrometrov. Následne je testovaný reproduktor odolný proti striekajúcej vode. Nadmerný tlak, ako napríklad sila trysiek zo sprchovej ružice, by mohol zapríčiniť vniknutie vlhkosti do zariadenia.

Stupne krytia si treba overiť, nemýliť si ich s rôznym spôsobom použitia. Je totiž rozdiel, či je model odolný voči vode pri ponore do hĺbky 1m, alebo je odolný aj proti striekajúcej sprche. Tam je totiž tlak niekoľkonásobne vyšší ako je tomu v hĺbke jedného metra.

V letnom dvojčísle touchIT sme otestovali aj ďalšie reproduktory: JBL Charge 2+, JBL Xtreme XL a Logitech UE Boom.

 

obalka_2015_3_nowatDokončenie tohto článku nájdete v letnom dvojčísle touchIT. 
Časopis je dostupný v novinových stánkoch za 1,99 eura.
Najvhodnejšou cestou pre dotyk s technológiami je rovno si ho predplatiť.

Objednajte si ročné predplatné magazínu touchIT za 16,50 eura teraz.

Ďalšie zaujímavé články z letného dvojčísla sme vybrali nižšie v tomto článku.

Kompletný obsah letného dvojčísla touchIT:

obsah_nowat

Pozrite si výber ďalších zaujímavých článkov z letného dvojčísla touchIT:

Dovolenkové aplikácie

summer_holiday-wallpaper-1920x1440_nowatV pravidelnom prehľade mobilných aplikácií predstavujeme najzaujímavejšie nové a aktualizované nástroje pre platformy Android, iOS a Windows Phone, ktoré nás v posledných týždňoch zaujali. V aktuálnom vydaní sme sa zamerali na aplikácie, ktoré by vám nemali na dovolenke chýbať.

Rastie skutočná konkurencia Google vyhľadávaču?

Titulka_nowatInternetový vyhľadávač spoločnosti Google má dnes vo svete takmer neotrasiteľnú pozíciu. Na jeho domácom trhu v USA však situácia vôbec nie je taká jednoznačná a jeho najväčšia konkurencia v posledných rokoch stále naberá na význame. Je možné, že ho v budúcnosti zosadí z trónu?

Mobilné bankové aplikácie

titulka_nowatO mobilné bankovníctvo priamo v mobile majú záujem hlavne mladí ľudia. Podľa prieskumu touchIT, patria k najčastejším operáciám kontrola zostatku na účte a realizácia platieb. U každej banky tak rastie požiadavka, aby pripravila veľmi dobrú mobilnú aplikáciu, a to minimálne pre platformu iOS a Android. Aplikácia má byť hlavne bezpečná, banke sa nemôže stať, aby niekto prišiel o peniaze.

Notebooky na prácu aj multimediálne zameranie
Veľký letný test notebookov sme pripravili v štýle univerzálnosti. Svoje si tu nájdu používatelia hľadajúci ultrabook, prenosný notebook, ale aj multimediálny notebook na prácu prevažne doma alebo v kancelárii.

Zachraňujeme zmazané fotky
Fotografie sú peknou spomienkou na rôzne životné udalosti. To je ich príjemná vlastnosť. Tá menej príjemná je, že sa rady strácajú. A to vonkoncom nie iba počas letného obdobia alebo v čase dovoleniek. Vymažete si ich náhodou alebo omylom. Ako teda obnoviť zmazané fotografie?

Computex 2015 – v znamení inovácie a mobility
Zúčastniť sa výstavy Computex na Taiwane je celkom poučné. Jednak sa stretnete s úplne inou kultúrou, celkom netradičným jedlom a IT produkty vidíte v inom svetle. Ázijský trh je totiž úplne iný ako ten európsky. Úspešné produkty musia byť farebné, výber musí byť dostatočne široký a výrobcovia musia prísť s vlastnosťami, ktoré zaujmú na prvý pohľad.

Toto je však iba malý výber z množstva obsahu magazínu touchIT, ktorý na vás čaká v stánkoch so 104 stranami za 1,99 eur. Nezabúdajte, že najlepšou cestou k vášmu magazínu je predplatné, ktoré si môžete objednať tu a zároveň nás tak podporíte. Ďakujeme 🙂

 

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.