Veľké slúchadlá na uši majú svojich priaznivcov najmä v argumente lepšej dynamiky zvuku a priestorového podania či plnosti zvuku.

Kategória veľkých slúchadiel sa dá rozdeliť na slúchadlá s menšími mušľami, ktoré sa na uši len priložia a na slúchadlá s väčšími mušľami, ktoré obopnú celé vaše ucho. Tieto slúchadlá sú vhodné nielen na domáce použitie a už niekoľko rokov je vidno, že si ich nosíme stále radšej so sebou, či už do dopravných prostriedkov alebo do kancelárii.

Porovnávajte na Heureke

Ceny uvádzané v článku sú oficiálne odporúčané. Lepšie ceny nájdete na webe Heureka.sk, ktorý prináša nielen porovnanie cien rôznych e-shopov ale aj vývoj ceny. Vďaka tomu budete mať predstavu o tom, ako sa cena menila v čase a či napríklad e-shop ponúka skutočnú akciu. Zrolujte stránku pod produkt a vyberte na grafe Od počiatku vekov. Takéto grafy môžete vidieť aj pri niektorých slúchadlách v tomto článku.

Súvisiace články:

Nedá sa povedať, že väčšie slúchadlá budú mať automaticky lepšiu kvalitu zvuku. Opäť závisí od výrobcu, od modelu a takisto aj od ceny. Aj tu je množstvo technológií, ktoré sa postupne vyvíjali a výrobcovia ich čoraz viac pridávali do špecializovaných slúchadiel. Kategória do 100 eur môže obsahovať slúchadla v cene okolo 30 eur, ale aj v tesnom limite nášho cenového stropu. Čím vyššie sa ide s cenou, tým viac funkcií alebo lepšie spracovanie dosiahnete.

Spravidla sa dá povedať, že aktívne odhlučnenie ešte nie je v tejto cenovej kategórii štandardom. Prieskum trhu, ktorý sme robili v rôznych cenových kategóriách však ukázal, že ani drahšie slúchadlá s cenou nad 100 eur alebo 150 nie je zárukou nadmernej technologickej výbavy.

Je to závislé od výrobcu, ako sa k danému modelu postaví. Ide o to, či sa výrobca sústredí na technológiu meničov na spracovanie, použitie luxusnejších materiálov alebo sa vydá cestou technologického pokroku v oblasti aktívneho odhlučnenia, podpory aplikácie, prípadne multipoint párovania a tak ďalej.

Konštrukcia

Čoraz častejšie sa dá hovoriť o konštrukcii, ktorá je vhodná na prenášanie tým, že sa slúchadla dostali do segmentu univerzálnych aj na nosenie. Výrobcovia tomu prispôsobili návrh už pred mnohými rokmi. Nejde len o to, či sa dajú zložiť takzvane naplocho alebo či sa dajú zohnúť v spojovacom oblúku. Týmto mechanizmom sa z nich spraví podstatne menší rozmer a jednoduchšie si ich dáte do batožiny. Ploché zloženie pomáha aj pri nosení slúchadiel na krku, aby vás mušle netlačili do brady.

V tomto cenovom segmente nájdeme spravidla plastové výrobky s občasným použitím ocele na spevnenie konštrukcie v oblasti spojenia slúchadiel so spojovacím mostom. Takisto sa postupne čoraz objavuje mäkká pena vo forme pamäťovej peny alebo ekvivalentu. Náušníky sú vyhotovené z imitácie kože alebo podobného materiálu. Tu však nevidíme veľký problém, práve naopak, môžeme to považovať za výhodu. Koža síce pôsobí luxusne, ale v lete vám môže byť pod takýmito slúchadlami rovnako teplo ako pod lacnejšími náušníkmi.

Odolnosť

Táto oblasť súvisí nielen s konštrukčnou odolnosťou, ale aj s odolnosťou proti vode. Dá sa povedať, že žiadne slúchadlá v tejto kategórii, teda veľkých slúchadiel na hlavu, nemajú nijak riešenú odolnosť voči vode. Na trhu môžete objaviť v segmente drahších slúchadiel odolnosť voči miernemu dažďu alebo spoteniu. Je však logické, že od podstaty toho, ako sú navrhnuté a na aký účel sú predurčené, nemajú nijak zvlášť vyriešenú vodotesnosť alebo prachotesnosť.

Ovládania možnosti

Zaujímavosťou pri veľkých slúchadlách je to, že nie všetky musia automaticky spĺňať požiadavku headsetu. To sme videli najčastejšie pri takzvaných úplne bezdrôtových slúchadiel, ktoré majú vždy aj komunikačnú funkciu a dá sa s nimi telefonovať.

Pri veľkých slúchadlách sa stretnete s touto možnosťou vo väčšine modelov, avšak treba si špeciálne preveriť, či výrobca túto funkciu zabezpečil. Ovládanie slúchadiel je realizované prostredníctvom tlačidiel alebo prepínačov a tu nejaké veľké rozdiely nevidíme. Dotykové plochy sú doménou drahších slúchadiel.

Technologická výbava

Štandardom býva frekvenčný rozsah od 20 až do 20 000 Hz. Veľkosť meničov býva spravidla do 40 milimetrov. Výnimočne sa môžu objaviť aj 50 mm meniče. Výrobcovia v posledných rokoch uprednostňujú veľkosť 40 mm. Tento typ slúchadiel konštruujú niekedy s prítlakom na uši alebo s konštrukciou, ktorá obopne celé vaše ucho. Najčastejšie sa pripájajú cez Bluetooth tu a niektorí výrobcovia pridávajú aj audio konektor na pripojenie cez kábel.

Od konkrétneho modelu následne závisí, či je možné slúchadlá používať aj vo vypnutom režime. Spravidla to funguje tak, že pri vybití batérie sa nedajú pripojiť bezdrôtovo a nefunguje ani ANC, ale káblom je tu stále možnosť pripojenia. V niektorých prípadoch máte aj technológiu ANC, prípadne podporu aplikácie.

Výdrž na jedno nabitie je radovo vyššia ako v prípade menších slúchadiel a pohybujeme sa v desiatkach hodín. Niektoré majú výdrž na jedno nabitie cez 70 hodín, iné zase 20. Je to dané najmä veľkosťou slúchadiel. Nabíjanie cez konektor USB-C sa stalo štandardom a odporúčame kupovať len slúchadlá, ktoré majú tento typ nabíjania. Pravdepodobne máte domácnosti smartfón s týmto konektorom a tak sa nebudete musieť viazať na konkrétny kábel. Najčastejšie so starším konektorom microUSB.

JBL Tune 720BT

Slúchadlá JBL Tune 720BT patria medzi rekordérov vo výdrži na jedno nabitie. Poskytnú až 76 hodín prevádzky a podporujú rýchle nabíjanie. Stačí 5 minút a nabijete ich na 3 hodiny používania. Dostupné sú v bielej, čiernej, fialovej a modrej farbe. V rámci konštrukcie majú overený systém skladania, ktorý výrobca používa naprieč svojimi slúchadlami na hlavu. Na pripojenie používajú Bluetooth 5.3 alebo balenie obsahuje okrem nabíjacieho USB-C kábla aj audio kábel s 2,5 mm konektorom na strane slúchadiel.

Je tu podpora aplikácie, v ktorej si nastavíte ekvalizér alebo napríklad prepnete slúchadlá do režimu na sledovanie videa. Zabezpečíte si tým rýchlejší prenos a synchronizáciu zvuku s obrazom, čo pri iných slúchadlách môže byť problém.

Výbornú kvalitu zvuku garantuje technológia JBL Pure Bass a počas telefonovania využijete funkciu Voice Aware, ktorá sa postará o to, aby ste počuli svoj hlas a nemali ste tlmený pocit. Pripojenie k dvom zariadeniam je u slúchadiel tejto značky štandardom.

Existuje aj lacnejší model JBL Tune 520BT za 60 eur. Má menšie rozmery náušníkov a používa 33 mm meniče, je s prítlakom na uši a na jedno nabitie vydrží prehrávať hudbu až 52 hodín.

JBL Tune 720BT heurekaZdroj: Heureka

Cena: 80 eur

Philips TAH4205RD

Ide o slúchadlá s prítlakom na uši a veľkosťou meničov 32 mm. Ovládacie tlačidla priamo na slúchadlách umožňujú prepínanie skladieb a prijímanie hovorov. Sú teda vhodné aj na telefonovanie a treba ich brať ako univerzálne slúchadlá.

Tým, že majú menšie meniče, sú vhodné aj na nosenie so sebou. Výhodou je otočný a skladací mechanizmus, čím sa z nich stávajú kompaktné slúchadlá. Nabíjanie je prostredníctvom konektora USB-C a výdrž batérie na jedno nabitie je 29 hodín.

Cena: 35 eur

Philips TAH6206BK

Drahšie, no zároveň väčšie slúchadlá od výrobcu Philips. Majú 40 mm meniče na jedno nabitie vydržia prehrávať hudbu až 18 hodín. Sú skladateľné, čo umožní ich jednoduchšie prenášanie. Výrobca k nim pridáva aj vlastný vysielač bezdrôtového signálu.

Inak ale slúchadlá podporujú štandardný Bluetooth 5.0. Super Jemné polstrovanie a oválny tvar s veľmi dobrým vyvážením a polstrovaním spojovacieho mosta ich predurčujú na časté nosenie. Aj vďaka veľkým mušliam a oválnemu tvaru pohltia kompletne vaše ucho a nebudú vás tlačiť.

Cena: 90 eur

Creative Sound Blaster JAM V2

Vynikajúce slúchadlá, ktoré sú už aj podľa označenia pokračovateľom prvej verzie SB Jam. Ide o skutočne kompaktný model s prítlakom na uši. Je to aj vďaka 32 mm meničom a hmotnosť majú len 84 gramov. Na jedno nabitie vydržia až 22 hodín a nabíjajú sa cez štandardný USB-C port. V rámci bezdrôtového prenosu podporujú kodeky aptX, aptX HD a SBC.

Poskytnú výbornú kvalitu zvuku za minimum peňazí a sú vhodné ako kompromis na pomedzí veľkých a malých slúchadiel do uší. Sú vhodné aj na telefonovanie a tlačidlami na slúchadlách sa dajú ovládať hovory a hudba.

creative sb jam v2 heurekaZdroj: Heureka

Cena: 29 eur

Niceboy HIVE XL 3 Space Black

Rozmerovo objemnejšie slúchadlá, ktoré pokryjú celé vaše uši. Výrobca totiž použil 40 mm meniče a je tu aj špeciálny režim Bass Boost, ktorý zvýši intenzitu nízkych tónov. Vďaka väčším náušníkom pohlcujúce kompletne vaše uši, jemnému polstrovaniu a správnemu vyváženiu a tvaru sa hodia aj na dlhodobé nosenie. Veľká batéria umožní výdrž až 69 hodín na jedno nabitie.

Nechýba podpora rýchleho nabíjania. Za 5 minút ich nabijete na 3 hodiny používania. Je tu aj podpora aplikácie, ktorá umožňuje nastaviť vlastný ekvalizér alebo nájsť zabudnuté slúchadlá. Sú vhodné aj na telefonovanie.

Cena: 46 eur

JBL JR 460NC

Toto sú špeciálne slúchadlá určené pre deti. Majú zvýšenú odolnosť proti mechanickému poškodeniu a sú dostatočne veľké na to aby ich mohli používať aj dospelí určenie pre deti je však v tom že výrobca limitoval maximálnu hlasitosť na 85 decibelov hluku produkovaného z meničov.

Slúchadlá sú univerzálne aj vďaka tomu, že okrem technológie Bluetooth 5.0 majú možnosť pripojenia cez 3,5 mm audio kábel. Priamo na slúchadlách sú tlačidlá na ovládanie hovorov alebo skladieb. Testovali sme ich aj v našej redakcii a zvukový výstup je veľmi dobrý. V každom prípade to, že kupujete detské slúchadlá, ešte neznamená, že nebudú poskytovať kvalitný zvuk. Zárukou zvuku je značka JBL. Na jedno nabitie vydržia až 30 hodín prehrávania.

Cena: 79 eur

LAMAX HighComfort ANC

Veľmi dobre slúchadla v cenovej kategórii do 100 eur. Máte tu prakticky všetko potrebné, ako napríklad super jemné polstrovanie, premyslenú a odolnú konštrukciu. Tieto slúchadlá sú pre každého, kto ich chce používať celý deň a nechce riskovať bolesť uší alebo hlavy. Okrem toho je tu ANC teda aktívne odhlučnenie a to v tejto kategórii rozhodne nie je samozrejmosťou.

Majú 40 mm meniče a dokonca aj certifikáciu IPX4, čo znamená zvýšenú odolnosť proti vlhkosti. Na jedno nabitie vydržia až 50 hodín prehrávania (25 s ANC). Dajú sa prepojiť prostredníctvom audio kábla, ale pri bezdrôtovom prepojení využijete kodek aptX HD.

Zo slúchadiel sa dá telefonovať, podporujú aj aktivovanie hlasových asistentov a súčasťou balení je cestovné puzdro. Aj to hovorí o tom, že výrobca ich skonštruoval tak, aby ste si ich mohli zložiť do kompaktnejšieho stavu.

Cena: 79 eur

Creative Zen Hybrid

Väčšie slúchadlá v podaní značky Creative vydržia prehrávať hudbu až 37 hodín. V prípade, že vypnete ANC umožní až 27-hodinové prehrávanie, nabíjanie je prostredníctvom USB-C portu a behom 15 minút sú nabité na 2 hodiny používania.

Vďaka tomu, že používajú 40 mm meniče, majú aj väčšie mušle a obopnú kompletne vaše uši, sú koncipované tak, aby ste ich mohli používať celý deň. Okrem bezdrôtovej konektivity cez Bluetooth 5.0 sa dajú pripojiť aj prostredníctvom 3,5 mm audio konektora.

Špecialitou týchto slúchadiel je certifikácia Super X-Fi READY, vďaka čomu získate špičkový hudobný výkon a vyladenie zvuku prostredníctvom aplikácie SXFI App. Túto technológiu sme v redakcii vyskúšali na viacerých slúchadlách značky Creative a určite ide o ojedinelý úkaz, ako sa dá zvuk vylepšiť. Bez výhrad ich odporúčame.

Cena: 50 eur

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.