Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Na trhu s luxusnými športovými kabrioletmi je živo. Nedávno predstavilo BMW  rad  8 vo verzii Cabrio, Porsche uviedlo na trh nový model 911 Cabriolet  a teraz vstupuje do hry Lexus so štýlovým LC Convertible.

Lexus LC Convertible

Tento model so skladacou strechou je v segmente luxusných kabrioletov úplnou novinkou. Debutoval na konci roku 2019 a aktuálne prichádza do predaja. Vozidlo priťahuje pozornosť svojim vzhľadom a už teraz ho možno nazvať jedným z najkrajších kabrioletov v histórii motorizmu.  Výnimočný dizajn potvrdzujú aj ocenenia – ešte v koncepčnej verzii  (ktorá sa prakticky nelíši od sériovej) získal model ocenenie  EyesOn Design. Mimoriadne štýlovo vyzerá LC Convertible v špeciálnej verzii  Limited Edition. Auto dostalo lak s intenzívnym modrým odtieňom, ktorý kontrastuje s bielym čalúnením pri jazde so stiahnutou strechou.

Zvláštnu pozornosť si zaslúži aj motor, ktorý sa ocitol pod kapotou Lexusu LC Convertible. Ide o rovnaký benzínový motor V8 s objemom 5,0 l, ktorý poznáme z kupé LC500. Motor s takýmto objemom je v ponuke Lexusu skutočným pokladom. Zaručuje výkon a navyše má úžasný zvuk, čo vodič najlepšie ocení za volantom so sklopenou strechou.  Vďaka nemu je kabriolet Lexusu jedným z posledných automobilov na trhu s mohutným motorom V8 s  atmosférickým nasávaním, ktorý poháňa výlučne zadnú nápravu, a to prostredníctvom  10-stupňovej automatickej prevodovky DirectShift.

Ako sa patrí na luxusný kabriolet, dostal nový model  bohatú výbavu. Už v štandarde disponuje auto aktívnym tempomatom pracujúcim v kompletnom rozsahu, samosvorným diferenciálom, vyhrievaním sedadiel, vyhrievaním oblasti krku a vyhrievaným volantom podľa polohy strechy, digitálnymi budíkmi alebo 13-reproduktorovým  audiosystémom  Mark Levinson. Tým sa zoznam základnej výbavy nekončí. Výrobca ešte pridal parkovacie senzory vzadu aj vpredu, multimediálny systém s Apple CarPlay a Android Auto, satelitnú navigáciu a bohatý balík bezpečnostných systémov s asistentom  pre udržanie jazdy v jazdnom pruhu a výstražným systémom zaznamenávajúcim pohyb za vozidlom počas cúvania.  Lexus LC Convertible príde na slovenský trh koncom leta. Ceny budú známe v nasledujúcich týždňoch.

BMW radu  8 kabriolet

BMW radu  8 vo verzii kabriolet je ďalšou novinkou na trhu luxusných športových kabrioletov. Vozidlo je v ponuke s dvoma typmi motora: 6-valcovým dieselom s výkonom 250 kW (340 k) a dvakrát preplňovaným 8-valcom s výkonom 390 kW (530 k), obidva s osemstupňovou automatickou prevodovkou.

K základnej výbave patrí diferenciál Msport, adaptívny podvozok, systém BMW Intelligent Personal Assistant, digitálne budíky alebo audiosystém Harman Kardon s 12 reproduktormi. Cena modelu so 6-valcovým motorom sa začína od 111 400 €,  verzia s 8-valcovým motorom je o niečo drahšia – od 132 750 €.

Mercedes AMG GT Roadster

AMG GT Roadster je model, ktorý je na trhu so športovými kabrioletmi dostupný už niekoľko rokov. Vozidlo je k dispozícii v štyroch verziách s rôznym výkonom – GT, GT S, GT C a GT R. V každom variante vozidlo poháňa 4-litrový motor V8 spojený s automatickou prevodovkou so siedmimi stupňami.  Maximálny výkon  motora je od 476 k do 585 k. Na rozdiel od  LC Convertible a BMW 8 Cabrio auto nemá vzadu sedadlá.

K základnej výbave Mercedesu AMG GT patrí automatická klimatizácia, elektronicky riadený samosvorný diferenciál, športový výfuk a  podvozok, aj LED svetlomety. Prvky ako  podpora  Android Auto a Apple CarPlay, aktívny tempomat či asistent sledovania mŕtveho uhla si vyžaduje výber ďalších možností alebo balíkov. Cena základného modelu  Mercedesu začína od 142 000  €.

Porsche 911 Cabriolet

V prípade Porsche je vlajkovým kabrioletom model 911 Cabriolet. Ako sa patrí na deväťstojedenástku, auto má dosť neobvyklú konfiguráciu –  6-valcový preplňovaný motor typu boxer s obsahom 3,8 l je umiestnený vzadu.  Vozidlo je k dispozícii v niekoľkých verziách. Základnú predstavuje  model  911 Carrera Cabriolet s výkonom 385 k, ale na výber je aj verzia S a verzie s pohonom všetkých kolies – 4 i 4S. Na vrchole ponuky stojí variant Turbo S s výkonom 650 k.

V najlacnejšej verzii 911 Carrera Cabriolet  má auto dvojzónovú automatickú klimatizáciu, asistenta zmeny jazdného pruhu, ktorý sleduje prostredníctvom radarových senzorov priestor za vozidlom a v mŕtvom uhle, parkovacieho asistenta s reverznou kamerou alebo tempomat. Okrem toho Porsche štandardne ponúka sadu indikátorov s klasickým centrálnym otáčkomerom, ktorý dopĺňajú dva postranné displeje a navyše veľký 10,9-palcový dotykový displej multimediálneho rozhrania PCM (Porsche Communication Management). Interiér ozvučuje audiosystém BOSE. Cena modelu 911 Carrera Cabriolet s výkonom 380 k sa začína od 130-tisíc  €,  za auto s výkonom 450 k kupujúci zaplatí minimálne 147-tisíc €.

Audi R8 Spyder

Milovníci vetra vo vlasoch majú v súčasnosti na výber aj jeden model značky  Audi – R8 Spyder. Vozidlo síce nie je typický Grand Tourer s otvorenou strechou, ale plnokrvný superšport s atmosférickým motorom V10 umiestneným medzi nápravami. Nemecký automobil bol navrhnutý tak, aby poskytoval počas dlhších ciest taliansku úroveň pohodlia. R8 Spyder si možno vybrať v konfigurácii s pohonom zadných alebo všetkých kolies. Krútiaci moment prenáša na nápravy automatická prevodovka.

Do základnej verzie  V10 RWD s výkonom 540 bez príplatku patria vyhrievané elektricky nastaviteľné sedadlá, elektricky nastaviteľné spätné zrkadlá s automatickou ochranou proti oslneniu, digitálny displej, audiosystém s piatimi reproduktormi, parkovacie senzory a automatická klimatizácia.  Cena za superauto značky Audi sa začína od  180-tisíc €.

Jaguar F-Type Cabriolet

Vozidlo je k dispozícii s benzínovým turbomotorom 2.0, ale zaujímavejšie sú 5-litrové modely V8  s mechanickým kompresorom. V najvýkonnejšej verzii  R produkuje motor 575 koní a krútiaci moment sa prenáša na všetky kolesá.

Jaguar F-Type s motorom V8 štandardne opúšťa predajne s multimediálnym systémom s 10 reproduktormi, interaktívnym displejom vodiča, parkovacími senzormi vpredu aj vzadu. Súčasťou balíkov sú systémy monitorovania mŕtveho uhla, monitorovania premávky za vozidlom, automatická dvojzónová klimatizácia alebo vyhrievané a vetrané sedadlá.  Cena modelu Jaguar F-Type Cabriolet s motorm V8 sa začína od 113-tisíc €.

Značky: