Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Počas neformálneho dňa bezpečnosti na cestách spoločne apelovali na motoristov predstavitelia dopravy, hasičov, záchranárov a polície. V rámci 20. júna sa polícia zamerala na kontrolu motoristov na vybraných úsekoch, na ktorých aktuálne prebiehajú opravy či výstavba. Zároveň prebehla kampaň zameraná na motoristickú verejnosť v Bratislave. Význam dňa bezpečnosti na cestách podčiarkli tragické udalosti z tohto roka.

Najvyšší predstavitelia rezortu dopravy, Hasičského a záchranného zboru, Prezídia Policajného zboru a Národnej diaľničnej spoločnosti sa dnes historicky prvýkrát spoločne zapojili do dňa bezpečnosti na cestách. Iniciatíva prebieha v 8 krajinách, zvyčajne je zameraná na bezpečnosť diaľničiarov. V reakcii na tragickú smrť dvoch hasičov sa kampaň na Slovensku v tomto roku rozšírila na všetky povolania, ktoré sa vykonávajú prácu na cestách a diaľniciach.

„Tento rok vnímame kampaň na Slovensku v omnoho širšom význame. Po tragických udalostiach z 27. mája sme kampaň rozšírili na každého, kto neraz riskuje  na cestách a diaľniciach život, práve keď pomáha iným v núdzi,“  vyhlásil Igor Choma, štátny tajomník Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

Podľa údajov Hasičského a záchranného zboru za roku 2023 zasahovalo na cestách celkovo 1 900 hasičov. Pričom najčastejšie, v 285 prípadoch, boli privolaní k dopravným nehodám.

„Tragická udalosť, ktorá sa stala 27. mája 2024, pri ktorej zomreli naši dvaja kolegovia, dvaja mladí hasiči, ktorí si iba plnili svoje pracovné povinnosti, bola spôsobená niečím, čomu sa z našej strany nedalo zabrániť. Aj na základe týchto udalostí vítam iniciatívu všetkých dotknutých strán o zvýšenie bezpečnosti na cestách pre všetky záchranné zložky, všetkých zasahujúcich a pre všetkých ľudí, ktorí akýmkoľvek spôsobom poskytujú pomoc,“ podotkol Adrián Mifkovič, prezident Hasičského a záchranného zboru.

Podľa štatistík Národnej diaľničnej spoločnosti medzi rokmi 2022 a 2023 stúpol o približne štvrtinu počet diaľničiarov, ktorí sa ocitli v ohrození pre nehodu spôsobenú iným motoristom. V roku 2022 sa v ohrození ocitlo 26 zamestnancov, v roku 2023 to bolo 33. Za prvých päť mesiacov tohto roka sa v ohrození ocitlo už 9 diaľničiarov, pričom traja boli aj pri práci na diaľnici zranení.  

„V roku 2022 a 2023 predstavovali dopravné nehody spôsobené iným účastníkom premávky viac ako 80 % všetkých situácií, kedy sa  naši kolegovia ocitli v ohrození,“ podotkol Filip Macháček, generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti.

Ako príklad uviedol nehodu z polovice mája tohto roka pre Bratislave. Diaľničná patroly prišla na pomoc motoristovi, ktorý nahlásil poruchu vozidla. Kým vodičovi pomáhali narazil kamión do zabezpečovacieho vozíka a ich auta. Zamestnanci NDS v čase nárazu vo vozidle neboli.

Súčasťou iniciatívy bola aj policajná akcia zameraná na bezpečnosť pracovníkov na cestách. Na vybraných úsekoch diaľnic a ciest, na ktorých prebiehajú opravy či výstavba, polícia spustila mimoriadne kontroly dodržiavania pravidiel cestnej premávky.

„Za Policajný zbor môžem povedať, že vítame každú iniciatívu, ktorá môže prispieť k bezpečnosti na cestách, a to nielen účastníkov cestnej premávky, ale aj všetkých tých, ktorí sa podieľajú na zabezpečení bezpečnosti na cestách. Je však dôležité uvedomiť si, že bezpečnosť cestnej premávky je celospoločenský problém a každý jednotlivec by mal pridať „ruku k dielu“. Veríme, že aj vďaka takejto osvete bude na cestách, aj v živote, stále viac a viac ohľaduplných účastníkov cestnej premávky, ktorí si budú vzájomne pomáhať a podporovať sa,“ uviedol plk. PhDr. Tomáš Vrábel, PhD., MBA z odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

„Od začiatku roka evidujeme 4 979 dopravných nehôd, pri ktorých sa ťažko zranilo 326 osôb. O život prišlo 112 osôb. Pre porovnanie v rovnakom období roku 2023 bolo 4 950 nehôd, 370 ťažko zranených osôb a 100 prišlo o život. Za každým číslom v štatistike stojí ľudský príbeh, tragédia, ktorá ovplyvní životy mnohých ďalších. Preto aj touto cestou apelujem na všetkých, aby za volant sadali s myšlienkou doraziť do cieľa svojej cesty živí a zdraví,“ doplnil plukovník Vrábel.

Počas dňa bezpečnosti na cestách prebehla aj iniciatíva zameraná na kamionistov a širokú motoristickú verejnosť. Na odpočívadle Zlaté Piesky mali možnosť motoristi sa zoznámiť so zamestnancami NDS a vyskúšať si napríklad simulátor prevrátenia.

Európsku informačnú kampaň k bezpečnosti na cestách pod názvom (S)he works, I care organizuje združenie ASECAP. Cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na bezpečnosť pracovníkov pracujúcich na diaľniciach. Do kampane sú zapojení členovia združenia ASECAP, ktorí prevádzkujú prevádzkujúci cestnú infraštruktúru v krajinách Európy. V ten istý deň kampaň prebehla v Rakúsku, Francúzsku, Chorvátsku, Írsku, Portugalsku, Taliansku a Turecku.

Značky: