Microsoft aktualizoval systémy Windows 7 a 8 a pridal „špionážne“ funkcie.

Po uvedení systému Windows 10 sa objavila nevôľa zo strany niektorých používateľov, ktorí spochybňovali ochranu súkromia. Ak si totiž nainštalujete Windows 10 s expresnými nastaveniami, umožníte Microsoftu, aby vylepšoval používateľský zážitok pomocou vašich dát. Dané nastavenia je možné vypnúť.

Internetom však kolujú články, ktoré tvrdia, že aj napriek vypnutým nastaveniam vás Microsoft sleduje. Tejto téme sme sa venovali dávnejšie a porovnali sme inkriminovaný článok z pochybného zdroja s poznatkami technologického portálu Ars Technica. Výsledok bol taký, že Windows 10 komunikuje aj vtedy, keď by nemal. Nepotvrdili sa však správy o tom, že vás systém fotí a odosiela vaše fotky, vzorky hlasu a všetko čo píšete Microsoftu.

Časť analýzy Jiřího Bartoša pre portál root.cz (Autor: root.cz)

Časť analýzy Jiřího Bartoša pre portál root.cz (Autor: root.cz)

Téme bezpečnosti súkromia vo Windows 10 sa najnovšie venoval aj bezpečnostný expert Jiří Bartoš, ktorý pripravil pomerne podrobnú analýzu komunikácie operačného systému. Článok publikoval na portáli root.cz, ktorý sa primárne venuje operačnému systému Linux. Celý článok si môžete prečítať na tejto webovej stránke. Ak sa vám nechce čítať, vedzte, že Bartoš sledoval komunikáciu počas 4 dní. Systém bol reálne nainštalovaný na zariadení Surface Pro 2 (nešlo teda o virtuálny systém) a nastavenia súkromia boli čiastočne zmenené (tie si môže upraviť ktokoľvek). Výsledky testovania sú v skratke nasledujúce:

Windows 10 odosiela pomerne veľa dát, avšak nejde o nič nové. Podobne komunikovali aj predchádzajúce verzie. Windows 10 používateľa nefotografuje a neposiela jeho fotky do Microsoftu. Takisto neodosiela hlas, text a všetky ďalšie vstupy. Nie je keyloggerom. Dáta z vyhľadávacieho poľa alebo adresového riadku samozrejme odosiela, ale to je logické.“ Bartoš nevidí „strašiaka“ ani v telemetrických dátach, ktoré napríklad obsahujú doručovanie aktualizácií.

Dodajme, že Microsoft pred pár dňami uvoľnil aktualizácie pre systémy Windows 7 a 8, ktoré do starších systémov pridávajú funkcie diagnostiky a telemetrie. Hoci tieto funkcie podľa Bartoša používateľa nešpehujú, existuje jednoduchý spôsob, ako ich zo starších systémov odstrániť. Treba odinštalovať nasledujúce aktualizácie a následne ich zakázať:

KB3068708
KB3022345 (neskôr bola nahradená aktualizáciou KB3068708)
KB3075249
KB3080149

Ilustračný obrázok: Aktualizácie odinštalujete jednoducho. Po reštarte počítača ich musíte skryť

Ilustračný obrázok: Aktualizácie odinštalujete jednoducho. Po reštarte počítača ich musíte skryť

Postup je nasledujúci. Prejdite do ponuky Ovládací panel – Systém a zabezpečenie – Windows Update. Zvoľte možnosť Nainštalované aktualizácie a prostredníctvom vyhľadávacieho poľa nájdite vyššie uvedené aktualizácie. Postupne ich odinštalujte, pričom vždy zvoľte voľbu “Reštartovať neskôr” a počítač reštartuje až po odinštalovaní tej poslednej.

Po opätovnom spustení počítača je potrebné znovu navštíviť službu Windows Update. Zvoľte ponuku Vyhľadať aktualizácie a služba by vám mala opätovne ponúknuť inštaláciu tých aktualizácií, ktoré ste pred chvíľou odstránili. Kliknite na ne pravým tlačidlom myši a zvoľte možnosť “Skryť aktualizácie“. Takýmto spôsobom zabezpečíte, že aktualizácie sa samovoľne nenainštalujú a to ani prostredníctvom automatickej aktualizácie.

Zdroj: root.cz, vlastné

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit