Majú vaše deti smartfón alebo tablet na hranie? Pravdepodobne áno.

Avšak, ako ich ochrániť, aby netrávili s telefónom príliš veľa času alebo nenavštevovali nevhodné stránky? Doma im môžete telefón zobrať. Nosia si ho ale aj do školy a tam by mohli výučbu zanedbávať hraním hier na mobile. ESET má riešenie, ako prívetivým spôsobom naučiť deti používať svoj telefón čo najrozumnejšie.

Poznáte to sami, deťom dáte do rúk telefón a potom len tŕpnete, aby neposielali SMS alebo nepozerali rôzne pre nich nevhodné stránky, prípadne voľačo neobjednávali z obchodov. Ani kontrola toho, čo všetko s telefónom robili, keď im ho vezmete, nie je príliš trvácne a najmä spoľahlivé riešenie. ESET Parental Control je vynikajúci nástroj, vďaka ktorému sa budete cítiť lepšie a vaše dieťa bude v bezpečí. Neuvidí na internete žiadny nežiaduci obsah a ani s telefónom sa nebude môcť hrať donekonečna.

Štatistika stránok sa bude zobrazovať v grafe, po ťuknutí sa zobrazia konkrétne adresy stránok

ESET Parental Control v skratke

  • Transparentnosť medzi rodičom a dieťaťom
  • Povolenie a zakázanie prezerania webových stránok
  • Zoznam aplikácií, ktoré môže používať bez obmedzenia
  • Zoznam aplikácií a hier, na ktoré bude mať vymedzený čas
  • Možnosť zamknutia používania zábavných aplikácií počas vyučovania
  • Sledovanie polohy dieťaťa
  • Kompletné reporty o využívaní telefónu a prezeraní webu

Vaše deti v bezpečí

Pravidlá webového a aplikačného ochrancu

Aplikácia sa inštaluje v dvoch režimoch. Jedným z nich je režim detí, druhý je rodičovský režim. Všetky telefóny prihlásite do cloudového účtu My ESET a následne budete mať celú rodinu v jednom účte. Kontrolovať deti a jemne ich usmerňovať môžu aj dvaja rodičia alebo dospelí. Záleží na tom, akú rolu bude mať aplikácia v konkrétnom telefóne. Či pôjde o rodičovskú aplikáciu alebo o detskú verziu.

Tá druhá má slúžiť na to, aby v telefóne/tablete blokovala nežiaduci obsah a zabránila deťom hrať sa s telefónom celý deň. Rodičovská bude zase dostávať napríklad notifikácie, ak by chcelo niektoré z vašich detí navštíviť nejakú stránku na internete alebo používať telefón ešte dlhšie.

Nám sa na aplikácii páčilo to, že sa v telefóne neskrýva. Vaše dieťa vie o tom, že takáto aplikácia tam je a má ho chrániť. Zobrazenie hlásení je tiež prívetivé pre deti. Pekná grafika s textom, že stránka nie je pre nás vhodná, je milá a nepôsobí tak zlovestne. Premenu bežných chybových hlásení o odopretí prístupu za formu vhodnú pre deti naozaj oceníme všetci.

Rodičia

Aplikácia na strane rodiča poskytuje prehľad o tom, čo všetko vaše dieťa skúša s telefónom. V základe sa dá nastaviť pre každé dieťa iný filter. Je to aj z dôvodu ich veku. Najmladšie dieťa, ktoré má napríklad 10 rokov, nepotrebuje pozerať také veci ako 14-ročné dieťa.

Filter nežiaducich stránok alebo aplikácií, ku ktorým bude mať prístup, sa nastaví automaticky, podľa veku dieťaťa. Avšak vždy môžete niektoré stránky alebo aplikácie povoliť dodatočne, prípadne pridať ďalšie do zakázaných. Desaťročné dieťa nebude môcť pristupovať k Twitteru ani Instagramu alebo hrať hru République, ktorá je až od 18 rokov.

Webový alebo aplikačný ochranca sa dá kedykoľvek pre vybrané dieťa pozastaviť. Stačí ho vypnúť a napr. dočasne sa prestanú uplatňovať pravidlá.

Časové limity sú jednou zo silných stránok aplikácie. Práve tie dávajú celej ochrane zmysel. Na výber je školský a mimoškolský deň. Môžete nastaviť maximálny čas, po ktorý bude používať aplikácie a hry. Aplikácie majú svoje hodnotenie. Buď ich ikonou palca nadol zakážete alebo povolíte, či pridelíte im „štatút“ hry. To inak môžete aj na aplikácie ako také, nielen hry. Rozdiel je v tom, ako ich budú môcť používať.

Aplikácie s palcom hore môžu používať vždy, bez časového obmedzenia. Zakázané nesmú používať a hry môžu hrať v definovanom časovom rozsahu. Maximálny čas používania je 8 hodín. Vlastný časový rozvrh sa dá vybrať a ťuknutím na displej sa pre danú hodinu povolí alebo zakáže použitie definovaných aplikácií na zábavu.

No a samozrejme nechýbajú súhrnné reporty a prehľad o tom, čo sa dieťa snažilo robiť a ako využívalo telefón. Ak sa bude opakovane pokúšať dostať na blokovanú stránku, budete o jeho vytrvalosti vedieť.

Veľmi dobré sú rodičovské správy. Ak chce dieťa po prijatí správy telefón ďalej používať, musí si správu prečítať. Takže už žiadne výhovorky, že si zabudol prečítať SMS, aby prišiel domov.

Zobrazenie podľa typu stránok

Deti

Verzia pre deti nemá žiadne možnosti, kým nezadáte PIN kód. Ten je pre rodičov, aby sa mohli dostať do aplikácie priamo na telefóne dieťaťa a tam si skontrolovať jeho činnosť. Dieťa môže požiadať rodiča o prístup k zakázanej aplikácii alebo stránke. Po upozornení, že hra alebo web nie sú pre neho vhodné, môže odoslať správu. Stlačením tlačidla sa žiadosť o prístup pošle rodičom.

Rodič dostane notifikáciu a potom môže prístup povoliť. Aplikácia na strane dieťaťa nevyžaduje žiadnu pozornosť, objaví sa len vtedy, keď je potrebné zobraziť nejaké upozornenie. To, aké upozornenia môže posielať, sa dá nastaviť. Ak jednoducho nechcete debatovať o používaní pre neho nevhodných aplikácií, zakážete aj odosielanie požiadaviek o ich dočasné povolenie. Naopak, dieťa môže požiadať o dlhšiu dobu používania telefónu na zábavu.

Notifikácia na rodičovskom telefóne so žiadosťou o prístup k webu alebo aplikáciám

Verdikt

ESET Parental Control je bez pochýb užitočná aplikácia. Je aj v slovenčine a môžete ju používať aj zadarmo. Oplatí sa však zaplatiť za prémiovú verziu, kde získate ďalšie nástroje navyše. Licencia sa kupuje vždy na jeden účet My ESET, takže nezáleží na tom, koľko detí alebo dospelých do jedného účtu prihlásite. Prémiová verzia navyše obsahuje webového ochrancu, sledovanie presnej polohy dieťaťa, posielanie rodičovských správ a kompletné reporty.

Link: www.eset.com
Cena: 19,90 EUR

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.