Aplikácie VPN v sebe obsahujú rôzne druhy chýb a tým sú rizikové aj pre používateľa.

Na webe Top10VPN sa objavila správa, ktorá vychádza z prieskumu 100 najobľúbenejších služieb tohto typu. Výskum obsahoval to, komu tieto služby patria a išlo o preverovanie bezplatných VPN. Na základe niekoľkomesačnej štúdie bol vypracovaný výskum, v ktorom sa zistilo, že až 88 % bezplatných aplikácií VPN pre Android obsahovalo nejaký typ závažnej chyby.

Aplikácie tohto typu sú aktualizované podobne ako iné a to prostredníctvom štandardného obchodu pre konkrétnu platformu. Je teda celkom bežné, že aplikácie opravujú svoje chyby, či už na Androide alebo na iOS. Nepríjemným zistením ale bolo, že až 71 % bezplatných sietí VPN pre Android zdieľa osobné údaje s tretími stranami. Ide najmä o zdieľanie so sociálnymi sieťami a firmami sprostredkovávajúce údaje.

ESET VPN aplikaciaZdroj: TOUCHIT
ESET VPN aplikácia ako alternatíva k bezplatným VPNkám

Prieskum sa zameriaval na index rizík od roku 2019. Medzi nimi bolo napríklad riziko v nesprávnej ochrane súkromia používateľov. Množstvo aplikácií malo nadmerné požiadavky na svoje oprávnenia alebo obsahovalo kód, ktorý sa dal potenciálne zneužiť.

Služby VPN sa pýšia tým, že nesledujú používateľov a neuchovávajú si viac dát, než je to skutočne nevyhnutné. Istý typ údajov zbierajú všetky služby a je to z dôvodu zaistenia konektivity. Je to prirodzené a tu sa nehovorí o úniku dát. Avšak podľa zistení vyššie uvedeného servera sa problémy so zdieľaním IP adries objavili v Mjanmarsku a Nigérii.

Google sa snaží ochrániť používateľov a pomôcť im pri rozhodovaní skôr, ako si niektorú z aplikácií tohto typu nainštalujú. Vo svojom aplikačnom obchode zobrazuje aj to, ako výrobca aplikácie narába s údajmi používateľov. Špeciálne pre niektoré typy aplikácii zobrazuje odznak dôveryhodnosti. Ten informuje používateľa či aplikácia spĺňa globálne požiadavky na bezpečnosť. Toto by mohlo pomôcť používateľom v snahe vyhnúť sa falošným VPN, službám alebo službám, ktoré neboli dostatočne preverené.

Zdroj: Top10VPN

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.