Snímač pohybu, ktorý mal spôsobiť revolúciu, sa počas Bielej noci stal umeleckým nástrojom.

Keď v roku 2010 spoločnosť Microsoft spustila predaj pohybového senzoru k svojim herným platformám, odborníci aj herná verejnosť v ňom videli technológiu budúcnosti. Senzor, ktorý vďaka infračervenej kamere dokázal sledovať vaše pohyby s neuveriteľnou presnosťou, sľuboval hráčsky zážitok ako nikdy predtým. Okrem iného totiž hráčom oslobodil ruky a poskytol im nečakaný priestor pred obrazovkou.

Žiaľ, herné firmy sa do vývoja hier pre Kinect nehrnuli, a tak napriek obrovskému predaju (8 miliónov kusov za dva mesiace), nakoniec „zomrel a svoje uplatnenie namiesto herného priemyslu našiel v robotike. Jednou z mála hier, ktoré zaznamenali skutočný komerčný úspech, bola Dance Central.

 A práve spojenie Kinectu a tanca sa stalo inšpiráciou pre jednu z najatraktívnejších inštalácií, ktoré mohli zažiť návštevníci tohtoročnej Bielej noci v Bratislave.

Biela Noc 2022Zdroj: BIelaNoc

Skupina umelcov a dizajnérov z voľného združenia BN Label sa totiž rozhodla oživiť zašlú slávu tohto pohybového senzora a povýšiť ho na digitálneho choreografa pre profesionálov ale aj širokú verejnosť.

Kinectom namapované tanečné kreácie totiž s pomocou špeciálneho softvéru preniesli v podobe laserovej vizualizácie na fasádu Národnej banky Slovenska.

Silný atmosférický a emocionálny zážitok inštalácie navyše umocnila možnosť prenášať na budovu nielen tanec jednotlivcov, ale aj tanečných párov.

A keďže práve spoločná zábava bola pôvodným zámerov tvorcov Kinectu, toto jeho kreatívne a imaginatívne využitie mu svojim spôsobom vrátilo jeho pôvodný zmysel a návštevníkom Bielej noci zase nezabudnuteľný zážitok.


Značky: