Výkonný dron určený pod vodnú hladinu, ktorý berie ohľad aj na ekologické hľadisko. 

Omrzeli vás už tradičné drony, ktoré vedia „len“ lietať? Radi by ste spoznávali podmorské dno bez toho, aby ste si namočili čo i len palec na nohe? Alebo ste skutočne nadšeným rybárom, ktorému sa zíde inteligentný bedrôtový pomocník, ktorý mu zmapuje revír?  V tom prípade je pre vás BIKI ako stvorený.

BIKI sa narodil spoločnosti Robosea ako prvá bionická robotická ryba na svete. Nielenže má tvar ryby, ale sa aj podobne pohybuje. Slúži mu k tomu zadná plutva, ktorá zariadenie dokáže rozbehnúť do maximálnej rýchlosti 1,8 km/h. Ponoriť sa dokáže až do hĺbky 60 metrov a na jeden nádych, respektíve jedno nabitie, vydrží plávať 90 – 120 minút. Interná pamäť robotickej ryby je veľká 32 GB, čo znamená, že dokáže uschovať viac ako 2 hodiny videa vo Full HD rozlíšení, alebo cca 4000 fotografií. Jednou z najväčších predností je podpora nahrávania videa v 4K rozlíšení.

Okrem iného sa BIKI dokáže vyhnúť prekážkam, vie automaticky balansovať a vďaka zabudovanému GPS vždy trafí domov k svojmu majiteľovi. “BIKI sa môže pohybovať takmer kdekoľvek“ tvrdí generálny riaditeľ spoločnosti Robosea Minglei Xiong. Novinka je zároveň pre okolitý podvodný svet príjemným a tichým spoločníkom, nakoľko vydáva hluk o sile iba 50 decibelov. Čo v prípade, kedy sa ocitne vo väčšej hĺbke, kde preniká príliš málo slnečného žiarenia? Žiadny problém. 150° širokouhlému objektívu v tomto prípade s radosťou budú asistovať 2 led diódy so svietivosťou 114 luménov.

BIKI môžete ovládať buď ovládačom, ktorý nájdete priamo v balení, alebo pomocou príslušnej mobilnej aplikácie. Zariadeniu k svojmu vzniku pomohol crowdfundingový portál Kickstarter. Na ňom tvorcovia prezentovali novinku s cieľom získať investíciu na úrovni minimálne 20 tisíc dolárov, pričom aktuálne vyzbieraná suma je už viac ako 140 tisíc. Cena zaujímavého podvodného drona začína na prijateľných 599 dolárov. Ku svojim majiteľom by sa prvé kusy mali postupne dostať v priebehu septembra tohto roku.

Zdroj: Android Authority