Rakovinu pankreasu pokorí len malé percento pacientov. Jej zákernosť spočíva v tom, že sa v počiatočných fázach navonok nijako neprejavuje.

Vedci z Washingtonskej univerzity sa rozhodli vyvinúť aplikáciu, ktorá by rýchlo a jednoducho upozornila používateľa na prípadné symptómy tejto choroby, a to skôr, než bude na liečbu príliš neskoro.

Nakoniec sa im podarilo vytvoriť aplikáciu s názvom BiliScreen, ktorá vďaka algoritmu dokáže odmerať hladinu bilirubínu v tele človeka. Zvýšená hodnota bilirubínu, ktorý vzniká pri rozpade červených krviniek, sa prejavuje žltým zafarbením očných bielok. Práve takáto neinfekčná žltačka zvykne sprevádzať ranné príznaky rakoviny pankreasu.

Zdroj: University of Washington

Aplikácia BiliScreen funguje na princípe klasického zosnímania selfie cez fotoaparát smartfónu. Samozrejme, záleží aj na okolitých podmienkach a množstve svetla, v ktorých je fotografia zhotovovaná.

Špeciálne okuliare lemujúce farebnými štvorcami pomáhajú aplikácii BiliScreen s kalibráciou. V prípade ich použitia bola presnosť výsledkov až 90% v porovnaní s krvnými testami. Najlepšie výsledky však aplikácia dosiahla v spojení s 3D priezorom.

Zdroj: University of Washington

Napriek tomu, zvýšená hladina bilirubínu sprevádzaná žltými bielkami nemusí vždy indikovať rakovinu pankreasu. Na výsledky aplikácie sa preto nemožno stopercentne spoliehať a zdravotný stav sa odporúča vždy konzultovať s lekármi.

Momentálne je aplikácia BiliScreen vo fáze testovania a zdokonaľovania. Finálnej verzie by sme sa mohli dočkať možno už za pár rokov.

Partnerom rubriky e-Zdravie je mobilná aplikácia Dôvera. Pre viac informácií kliknite sem.

Zdroj: BBC, washington.edu