Svoje vízie prezentoval v rozhovore pre Playboy.

Bill Gates sa v roku 1994 oženil a Forbes ho vyhlásil za najbohatšieho Američana. Jeho spoločnosť Microsoft bola v danom roku na počiatku toho, aby sa stala technologickým gigantom, ktorým je dnes. A Gates v roku 1994 okrem iného poskytol aj interview časopisu Playboy, v ktorom úspešne predvídal budúcnosť.

Gates už pred 23 rokmi otvorene predpovedal príchod služieb, ako je Facebook alebo Netflix. V dobe, kedy väčšina bežných ľudí ešte poriadne ani nevedela, čo to internet je a na čo slúži. Média preto museli vysvetľovať, že ide o „najväčšiu počítačovú sieť na svete, ktorú najlepšie možno definovať pojmom prototyp informačnej superdiaľnice„.

Zakladateľ Microsoftu však už v danom období otvorene hovoril o tom, ako by mohli používatelia využívať internet v budúcnosti: „Predstavte si, že si chcete pozrieť film. Vyberiete si ho na základe toho, ktoré filmy ste už videli, čo sa vám páčilo a čo sa páčilo iným divákom. Tieto informácie budete môcť využiť a film si následne pozriete ako video na požiadanie. A po jeho skončení budete môcť dokonca zdieľať, čo si o filme myslíte.

Tento popis pomerne presne charakterizuje služby, ktorým dnes kraľuje Netflix. Ten začal ponúkať svoje online služby v roku 2007, teda 13 rokov po vizionárskom rozhovore Billa Gatesa.

Gates v rozhovore takisto tvrdil, že internet zmení spôsob, akým hľadáme informácie a ako sa rozhodujeme – a to aj v prípade, že rozhodnutia nie sú také jednoduché, ako je výber filmu. V tejto súvislosti predpovedal aj príchod virtuálnych komunít, čo je v podstate dnešný Facebook: „Ako dnes hľadáte ľudí so spoločnými záujmami, vyberáte si doktora alebo knihu, ktorú si prečítate? V novom prostredí už nebudete obmedzovaní komunitou ľudí okolo vás. Vďaka tomu, ako sú informácie ukladané a ako je možné k nim pristupovať, sa vaša komunita bude zväčšovať. Tento nástroj vám dá nové možnosti, jeho infraštruktúra sa bude budovať rýchlo a jeho dopad bude výrazný.

Zvyšok príbehu už poznáte. Facebook vznikol v roku 1994 a neustále rastie. Dnes ho používa 1,23 miliardy aktívnych používateľov. Samozrejme, Facebook nie je jediným zdrojom virtuálnych komunít. Sociálnych sietí je na internete množstvo a netreba zabúdať ani na rôzne stránky a diskusné fóra, ktoré spájajú ľudí s rovnakými záujmami. Mimochodom, už ste počuli o stránke reddit.com?

V prípade záujmu si môžete prečítať celé interview v angličtine.

Zdroj: Business Insider

Prečítajte si aj:

Prvá webová stránka oslavuje 25 rokov. Takto vyzerala

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit