Generátor slov, ktoré dávajú zmysel už Microsoft Bing v sebe má.

Ide o technológiu Chat GPT, s ktorou prišiel pred niekoľkými týždňami. Najnovšie pridáva okrem možnosti četovania aj kreslenie. Zatiaľ ide o Preview verziu, ktorá ešte nemusí byť dostupná každému. Minimálne nie je dostupná v postrannom paneli po kliknutí na logo Bingu v prehliadači na počítači. Na adrese Bing Image Creator si môžete vyskúšať, ako kreslí neurónová sieť Dall-E.

Kresliaci nástroj, ktorý si Microsoft integroval do svojho vyhľadávača, podporuje aj slovenčinu. Zatiaľ to nie je dokonalé a vlka v horách nám odmietol nakresliť kvôli reštrikciám v jeho bezpečnostnej politike. Je pravdepodobné, že nesprávne rozpoznal náš zámer a tak zaradil túto požiadavku do jedného z obmedzení, ktoré prehliadač má. Umelá inteligencia, vám totiž nenakreslí všetko tak ako vám chatovací nástroj nedá odpoveď alebo návod na všetko.

bing creator pictureZdroj: Bing Creator

Microsoft argumentuje zodpovednou politikou používania a preto sú ochranné mechanizmy štandardne začlenené do týchto nástrojov. Akonáhle sa pokúsite nechať vytvoriť škodlivý alebo nebezpečný obsah, teda v tomto prípade obrázok, systém vás na to upozorní. Každý vygenerovaný obrázok bude mať v ľavom spodnom rohu upravenú ikonu Bing, ktorá upozorňuje na to, že obrázok bol nakreslený pomocou tohto nástroja.

Odporúčame vyskúšať príkazy v angličtine. Netreba zadávať sloveso nakresli, stačí zadať vyslovene kľúčové slová a je to istejšie. Čím viac sa vyhnete formulovania zmysluplných viet pre vás, tým to bude pochopiteľnejšie pre umelú inteligenciu. Tá nepotrebuje štylisticky správne zadanie vety, ale správne kľúčové slová.

bing creator pictureZdroj: Bing Creator

Bing sme nechali nakresliť rôzne obrázky. Najväčší úspech budú mať pravdepodobne fantasy či rôzne vymyslené témy. Opierať sa môžete aj o skutočné udalosti alebo osobnosti, avšak na čo najkrajšie dokreslenie celej scény je vhodné nechať vytváranie na „fantázii“ neurónovej siete.

Na vygenerovanie obrázka potrebujete niekoľko desiatok sekúnd. Z našich zistení sa nelíši čas generovania podľa zložitosti. Na mysli máme počet kľúčových slov. Tie neovplyvňujú celkovú dĺžku generovania obrázku. Práve naopak, skôr môžete pomôcť nechať nástroju nakresliť to, čo približne očakávate. Čas na vytvorenie vami zadanej požiadavky bude závislý aj od zaťaženia tohto nástroja a od celkového počtu používateľov, ktorí sa ho snažia využiť. Najdlhšie sme čakali približne 3,5 minúty. Ide o obrázok pod týmto textom.

bing creator pictureZdroj: Bing Creator

Firma zároveň uvádza, že podľa výskumu ľudský mozog spracováva vizuálne informácie približne 60 000 krát rýchlejšie ako textové. Aj preto sú obrázky druhou najvyhľadávanejšou kategóriou. Nechať si nakresliť hotový obrázok je jedna záležitosť, ktorú pravdepodobne budete veľmi často využívať.

Stále máte možnosť nechať si poradiť ako obrázky kresliť a na to určite využijete lepšie chatovaciu službu s Chat GPT v Bingu. Zadáte kľúčové slová alebo požiadavku na nakreslenie nejakého objektu a dostanete niekoľko bodový návod, ako to urobiť alebo ako začať. Kresliť vás to síce nenaučí, avšak je to začiatok, od ktorého sa môžete odraziť.

Zdroj: Microsoft blog

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.