Systém Android v smartfónoch od spoločnosti vivo má neskôr nahradiť BlueOS.

Operačný systém Android bol po dlhú dobu základom väčšiny smartfónov na trhu. Okrem jeho čistej verzie sa však nachádzalo medzi výrobcami smartfónov niekoľko jeho úprav v podobe nadstavby, ktoré boli typické pre konkrétne zariadenia. Telefóny od Samsungu sa vyznačovali nadstavbou One UI, tie od Xiaomi nadstavbou MIUI a Huawei dlhú dobu využíval EMUI.

Po tom, čo sa ale na spoločnosť Huawei začali vzťahovať rôzne sankcie, prišiel na trh operačný systém HarmonyOS. Ten sa vo veľkej miere podobá práve na Android, no predsa ide o samostatný systém. Len nedávno s vlastným operačným systémom prišlo aj Xiaomi, ktoré po dlhej dobe nahradilo nadstavbu MIUI za HyperOS. A teraz s vlastným systémom prichádza aj vivo.

Android má nahradiť BlueOS

V poslednej dobe sa zdá, že systém Android postupne upadá a nahrádzajú ho ďalšie menšie operačné systémy. Len v priebehu dvoch týždňov sa oznámili dva operačné systémy, ktoré využijú poprední výrobcovia smartfónov. Jedným z nich je už spomínané Xiaomi s HyperOS. Druhým je zasa výrobca vivo, ktoré oznámilo BlueOS.

vivo V29 Lite 5GZdroj: TOUCHIT
vivo V29 Lite 5G

Spoločnosť vivo začala na systéme BlueOS pracovať už v roku 2018, no doteraz to vôbec nevyzeralo tak, že by sa v smartfónoch mal nachádzať iný systém ako Android v kombinácii s nadstavbou Funtouch OS, resp. OriginOS. Vivo však na konferencii oznámilo svoj nový systém, ktorý bude efektívnejší a telefóny by s ním mali pracovať o niečo lepšie ako na báze Androidu.

Zatiaľ nie vo verzii pre smartfóny

Podľa slov predstaviteľov spoločnosti vivo sa má BlueOS najskôr nachádzať v inteligentných hodinkách vivo watch 3. Ďalšie zariadenia by mali nasledovať neskôr a rozpráva sa aj o tom, že BlueOS bude náhradou za systém Android v smartfónoch. Nikoho však neprekvapí keď skonštatujeme, že BlueOS je postavený na báze Androidu, je mu teda veľmi podobný.

Koniec Androidu sa teda s najväčšou pravdepodobnosťou konať nebude, aspoň teda nie teraz. Google by mal svoj operačný systém stále vyvíjať a zdá sa, že bude základom pre ďalšie menšie systémy z dielne výrobcov smartfónov.

Zdroj: gizmochina.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.