Technológie a hudobné festivaly idú v roku 2015 ruka v ruke.

V redakcii touchIT máme radi najnovšie technológie, kvalitnú hudbu a hudobné festivaly. Sme radi, že na Slovensku kombinácia týchto troch prvkov funguje. Začalo sa to prejavovať už v minulosti, pričom každým rokom je prepojenie intenzívnejšie.

Tento rok sme navštívili 3 najväčšie slovenské festivaly – Pohodu, Grape a Topfest a vo víkendovom blogu prinášame naše (svojské) zhodnotenie.

Orange má aj svoj bar. Tvrdý alkohol tu nenájdete, ale namiešajú vám osviežujúce Martini drinky

Tvrdý alkohol tu nenájdete, ale namiešajú vám osviežujúce Martini drinky

Pohoda – najinovatívnejšia

Pohoda si za posledné roky našla svoju tvár a štýl a výrazne sa nemení. Či už ide o rozloženie areálu alebo nejaké nové prekvapenia. Medziročne badať nejaké zmeny, avšak ide o pomalú evolúciu. Všetko funguje, ako má.

Pohoda bola vždy technologickým priekopníkom. Inovovať sa snaží stále – je to prvý festival, kde mohli návštevníci využívať 4G internet. Samozrejme, prenosové rýchlosti boli obmedzené, aby sieť dokázala pokryť požiadavky veľkého množstva používateľov. Pohoda pokrývala Wi-Fi sieťou takmer celý areál a bezdrôtový internet fungoval. Pripojenie nebolo bezchybné, avšak v porovnaní s konkurenciou výrazne lepšie.

Pohoda sa môže pochváliť najlepšou mobilnou aplikáciou na trhu. Chválime možnosť zostaviť si vlastný program alebo mapku, na ktorej eventuálne môžete vidieť lokalitu vašich kamarátov. Zároveň ste si tento rok mohli skontrolovať ceny a variabilitu dostupného občerstvenia. Pomocou stránky menucka.sk.

Smartfón môžete nechať v opatere hostesiek. Uložia ho do skriniek, ktoré nie sú voľne dostupné. Telefón je teda v bezpečí. Alebo si zapožičiate power banku. Vtedy je potrebné zaplatiť zálohu 20 EUR

Smartfón môžete nechať v opatere hostesiek. Uložia ho do skriniek, ktoré nie sú voľne dostupné. Telefón je teda v bezpečí. Alebo si zapožičiate power banku. Vtedy je potrebné zaplatiť zálohu 20 EUR

Samozrejmosťou sú stánky, kde vám nabijú telefón. Nevieme sa rozhodnúť, či bolo viac nabíjačiek na Pohode alebo na Grape. Na Pohode bol jeden veľký stánok, na Grape viacero menších. Každopádne, ak ste si chceli požičať prenosnú nabíjačku, na Pohode ste zaplatili 20 EUR zálohu a na Grape o 10 EUR viac (30 EUR).

Snahu inovovať tento rok predviedol aj Orange, ktorý z festivalu vysielal živé vstupy pomocou aplikácie Periscope. Tipujeme, že o rok už bude vysielať priamo cez Facebook a získa tak oveľa väčší dosah ľudí. Prekvapením bol stánok spoločnosti Huawei.

Z hudobného hľadiska Pohoda neprekvapila. Stále ide o festival, ktorý združuje veľké množstvo menej (komerčne) známych umelcov, ktorých dopĺňajú známe mená. Aj koncerty veľkých mien však v niektorých prípadoch vyžadujú „špecifickú prípravu„. Napr. Björk si tento rok vychutnali iba tí, ktorí ju majú „napočúvanú„.

A aká bola Pohoda z hľadiska atmosféry a ľudí? Najpohodovejšia.

Prekvapením na Pohode bol stánok spoločnosti Huawei. Nepamätáme si, že by sa niektorý výrobca smartfónov alebo tabletov prezentoval na hudobnom festivale v rámci SR. Huawei sa objaví aj na festivale Grape, v stánku O2

Prekvapením na Pohode bol stánok spoločnosti Huawei. Nepamätáme si, že by sa niektorý výrobca smartfónov alebo tabletov prezentoval na hudobnom festivale v rámci SR. Huawei sa objavil aj na festivale Grape, v stánku O2

Grape – najprogresívnejší a najviac selfie

Grape prekvapuje. Z roka na rok badať veľké zmeny a výrazný posun vpred. Aj preto považujeme Grape za najprogresívnejší festival na Slovensku. Tam, kde konkurencia robí malé krôčiky, pretože nemusí, resp. sa už nemá kam posunúť, tam Grape skáče do diaľky.

Máme na mysli hlavne rozloženie a dizajn areálu, sprievodné aktivity a ďalšie drobnosti. Grape bol vždy považovaný za bratranca Pohody, avšak festival si začína budovať svoju vlastnú tvár.

Z hľadiska technológií sme si tento rok všimli najmä veľký nárast stánkov s nabíjačkami a ešte väčšie zastúpenie selfie palíc. Je fakt, že Grape navštevuje najviac tínedžerov a O2 s Huaweiom rozdávajú v súťažiach na festivale selfie palice, ale až toľko sme ich naozaj nečakali 🙂 Na Grape je ich tento rok v porovnaní s ostatnými festivalmi s veľkým náskokom najviac. Operátor pokrýva určitú časť areálu aj Wi-Fi sieťou, ale to nám častejšie nefungovalo, ako fungovalo.

Grape bol najviac selfie festivalom roka 2015

Grape bol najviac selfie festivalom roka 2015

Milým bonusom sú fotky, ktoré vám O2 vytlačí, ak sa odfotíte pomocou mobilnej aplikácie, resp. ich zdieľate na instagrame s hashtagom O2grape. A kto chce, môže si kúpiť novú SIM kartu za 1 euro. Dostanete k nej aj baterku a obal na telefón a to sa (údajne 🙂 ) oplatí.

Mobilná aplikácia je fajn, aj keď nám chýba možnosť vytvoriť si vlastný program (môžete iba lajknúť umelca alebo si nastaviť pripomienku), ale ako prostriedok na komunikáciu s návštevníkmi funguje vynikajúco. Potešil aj gastro prehľad na stránke menucka.sk.

Grape z hudobného hľadiska ašpiruje na ocenenie TIP REDAKCIE – Cena/výkon. Prevažujú alternatívnejší umelci a „veľkých“ mien je pomenej – samozrejme, v závislosti od vašeho vkusu. Avšak cena vstupenky je pre mnohých ľudí dostupnejšia. A práve cena je niekedy rozhodujúci faktor pre ľudí, ktorí sa chcú ísť v prvom rade zabaviť na festival. Aj preto sme na Grape stretli najviac uvoľnených a veselých ľudí. Na druhej strane, organizátori budú musieť popracovať na lepšom výčape a pitnej vode (dlhé čakanie). Viacero návštevníkov sa sťažovalo aj na nedostatok spŕch a záchodov.

Notifikácie mobilnej aplikácie Grape sú užitočné

Notifikácie mobilnej aplikácie Grape sú užitočné

Topfest – najviac „oldschool

Zatiaľ čo sa Pohoda a Grape navzájom doťahujú, kto ponúkne viac technológií, Topfest sa ako správny rockový festival zameriava hlavne na tvrdú muziku. Technológie sa tento rok obmedzovali iba na nenápadný O2 stan s malým pokrytím Wi-Fi a nabíjačkami. Mobilná aplikácia, jedálny lístok v telefóne alebo sprievodné aktivity nielen pod hlavičkou technologických firiem chýbali.

Na druhej strane je jasné, že na hudobný festival sa ideme v prvom rade zabaviť a mnohé zo spomenutých technológií sú pridanou hodnotou a nie dôvodom, prečo ísť na festival. Na festival chodí jedná polovica kvôli hudbe, tá druhá kvôli atmosfére a tohtoročný Topfest bol v podstate rovnaký ako pred rokom. Opäť najviac „oldschool„, najviac „vlasatý“ a počas vybraných koncertov aj najviac energický. Ešte keby tá energia dokázala nabíjať telefóny 🙂

Topfest nemá mobilnú aplikáciu. Program sme teda kontrovali priamo na webe

Topfest nemá mobilnú aplikáciu. Program sme teda kontrovali priamo na webe

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit