Boli sme na otvorení kontroverznej výstavy.

Výstava Body The Exhibition sa vrátila do Bratislavy a podobne ako pred piatimi rokmi, aj teraz vzbudzuje pozornosť a vyvoláva aj negatívne reakcie. Tie sa spomínajú najmä v súvislosti s tým, že nie je možné jednoznačne dokázať pôvod vystavovaných tiel. Kontroverznej stránke výstavy sa na internete aj mimo neho venuje viacero médií, takže ak vás zaujímajú detaily, určite si ich dokážete vygoogliť.

Body The Exhibition z určitého hľadiska súvisí aj s technológiami. Nie priamo tými informačnými, ale tými, ktoré sú základom každého ľudského tela. Cievna sústava, miecha, svaly, kostra sú takmer dokonale navrhnuté „technológie“ ľudského tela. Každej z nich je v rámci výstavy venovaná samotná sekcia a práve precízne spracovaná cievna sústava a miecha na nás spravili najväčší dojem. Škoda, že v týchto sekciách sme už nemali povolené fotiť.

Vľavo – odborný personál je príjemným bonusom výstavy. Vpravo – oficiálne otvorenie výstavy

4000 m2 tiel a orgánov, každý deň až do januára budúceho roka

Body The Exhibition pokrýva plochu 2000 m2 a obsahuje celkovo 21 celotelových exponátov a viac ako 200 menších exponátov. Po svete ju preváža 11 veľkých kamiónov. V Bratislave bude do 6. januára budúceho roka, pričom pre návštevníkov je k dispozícii každý deň v čase od 9:00 do 18:30. Cena lístka je 14 eur (pondelok – piatok), resp. 16 eur (víkend) pre dospelého a od 9 eur pre dieťa.

Pokiaľ zvažujete návštevu tejto výstavy, vedzte, že je to jedna z výstav, ktoré sú tak dobré / zlé, aké si ich spravíte. Jej gro netvoria samotné plastinované tela, hoci tie vyvolávajú v médiách a na fotkách najväčšie haló. Nás výstava zaujala najmä detailmi, ktoré tieto telá zobrazujú a pokiaľ vás aspoň trochu zaujíma stavba ľudského tela, Body The Exhibition pravdepodobne splní svoj účel aj vo vašom prípade.

Príjemným bonusom je odborný personál – medici, ktorí sú k dispozícii v každej sekcii a sú pripravení zodpovedať vaše otázky. Ich prítomnosť a rozhovory s nimi môžu dať celej výstave úplne iný rozmer a v kombinácii s odbornými textami, ktoré vysvetľujú fungovanie a prínos jednotlivých technológií ľudského tela, tak môže ísť skutočne o vzdelávaciu výstavu. Záleží iba na vás.

Fotogaléria:

Fotiť sme mohli iba v prvých dvoch sekciách výstavy. Celotelové exponáty priťahujú najväčšiu pozornosť

Prečítajte si aj:

Ako by to asi bolo, keby mali na palube Titanicu súčasnú IT výbavu?

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit