LE Audio bolo prvýkrát oznámené v roku 2020. Teraz sa dočkalo oficiálneho uvedenia na trh.

Po značnom oneskorení boli práce na tomto štandarde konečne dokončené, pričom Bluetooth SIG dúfa, že prvé slúchadlá s týmto prelomovým štandardom sa na trhu objavia ešte pred koncom tohto roka. Samozrejme to bude platiť iba pri tých najrýchlejších výrobcoch. Téme sa venoval portál TheVerge.

Ten informoval, že nová generácia slúchadiel bude energeticky úspornejšia, bude mať lepší zvuk a príde s podporou netradičných funkcií. Medzi ne môžeme zaradiť aj možnosť pripojenia neobmedzeného počtu zariadení.

Bluetooth LE Audio obsahuje niekoľko prvkov, ale najvýraznejším by mal byť práve nový kodek LC3, ktorý je navrhnutý pre oveľa efektívnejší spôsob prenosu zvuku. To znamená buď oveľa vyššiu kvalitu zvuku pri rovnakej prenosovej rýchlosti ako súčasný základný kodek SBC, alebo dokonca o niečo lepšiu kvalitu zvuku pri menej ako polovičnej prenosovej rýchlosti, čo by malo zabezpečiť dlhšiu výdrž batérie.

Zdroj: AndroidAuthority

Najvýznamnejšou inováciou by mohla byť práve schopnosť jednoducho pripojiť viacero zvukových zariadení k jednému zdroju pomocou funkcie Auracast. Používatelia budú môcť vyhľadávať zdroje zvuku podobne ako vo Wi-Fi sieti, prípadne pomocou QR kódu alebo NFC.

Lepšia by mala byť aj podpora TWS slúchadiel, keďže Bluetooth LE Audio umožní každému slúchadlu udržiavať samostatné spojenie so zdrojovým zariadením. Rovnako sa očakáva, že táto technológia bude mať významný prínos aj pre novú generáciu načúvacích prístrojov.

Očakávame, že Bluetooth LE Audio, a nedávno predstavený štandard aptX Lossless od Qualcommu, čoskoro prinesú do bežného života obrovský pokrok. Aktuálne však nevieme, či a do akej miery bude zabezpečená spätná kompatibilita, alebo bude potrebné si zadovážiť celkom nové slúchadlá.

Podpora tohto štandardu sa dokonca nachádza už aj v beta verzii systému Android 13.

Zdroj: TheVerge

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.