Na trh príde koncom roka 2021.

Qualcomm oficiálne oznámil ďalšiu generáciu bezdrôtového kodeku aptX, ktorý je súčasťou mnohých Bluetooth slúchadiel a zvyšuje kvalitu bezdrôtového prenosu zvuku.

Najnovšia generácia sa nazýva aptX Lossless a ako už názov napovedá, umožní bezdrôtový prenos hudby v skutočne bezstratovej kvalite. Nový kodek bude súčasťou pripravovaných slúchadiel s technológiou, resp. označením Snapdragon Sound a na trhu sa objaví koncom roka 2021.

Qualcomm uvádza, že aptX Lossless kodek umožní prenos hudby v CD kvalite (16-bit, 44,1 kHz) cez rozhranie Bluetooth. Technológia bude umožňovať prenos dát na úrovni 1 Mbps a viac, avšak v závislosti od okolitých podmienok, resp. rušenia, dokáže znížiť dátový tok na úroveň 140 kbps, aby sa minimalizovali výpadky pripojenia, resp. skreslenie zvuku.

Výrobca neprezradil konkrétne požiadavky, ktoré je potrebné splniť, aby ste mohli využívať aptX Lossless kodek. Predpokladáme však, že okrem nových slúchadiel s podporou tejto technológie, budete potrebovať aj kompatibilný smartfón s procesorom Snapdragon a podporou tohto kodeku.

Pripomeňme, že na trhu je aktuálne viacero bezdrôtových kodekov. Medzi lídrov patrí okrem Qualcommu aj Sony, ktoré ponúka takmer bezstratový prenos hudby cez Bluetooth.

Zdroj: Qualcomm

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit