Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť BMW Group pripravila pri príležitosti otvorenia podujatia Concorso d‘ Eleganza Villa d‘ Este 2023 svetovú premiéru novej štúdie BMW Concept Touring Coupé. Uzavretý dvojmiestny automobil, ktorý vznikol iba ako jeden kus, pokračuje v tradícii legendárnych klasických modelov značky BMW ako nadčasový symbol slobody na štyroch kolesách a radosti zo spoločného cestovania.

Oddelenie BMW Design prepracovalo tradičný tvar karosérie elegantného športového vozidla, vďaka čomu štúdia využíva tvary shooting brake. Luxusné prostredie v interiéri vytvárajú precízne spracované kožené povrchy od talianskeho výrobcu Poltrona Frau. Priestor za sedadlami poskytuje dostatok miesta na uloženie batožiny pre spontánne výlety. Spolu s vozidlom sa predstaví aj samotná batožina vyrobená výhradne na mieru v brašnárskej dielni Schedoni v Modene.

Jedinečný model vzdáva hold nadčasovej fascinácii automobilom

Svetová premiéra štúdie BMW Concept Touring Coupé na podujatí Concorso d‘ Eleganza Villa d‘ Este 2023 zasadzuje vozidlo do historického kontextu. Obklopený klasickými kúskami z automobilovej histórie, ktoré už desaťročia prinášajú radosť svojim majiteľom aj obdivovateľom, sa toto jedinečné vozidlo predstaví v talianskom Cernobbiu ako pocta nadčasovej fascinácii automobilom. „Štúdia BMW Concept Touring Coupé oslavuje prapôvodnú radosť z jazdy,“ hovorí Domagoj Dukec, šéf oddelenia BMW Design. „Vysoko emotívne vozidlo, ako je toto, ukazuje, že vášeň pre všetko, čo súvisí s radosťou z jazdy, bola v priebehu vekov našou súčasťou a rovnaké to bude aj v budúcnosti.“

Ručne vyrobený jediný kus štúdie BMW Concept Touring Coupé spája koncepciu karosérie opradenú tradíciou s technológiou puristického moderného športového vozidla. Jeho proporcie a názov pripomínajú model BMW 328 Touring Coupé, ktorý už v roku 1940 vyhral vytrvalostné preteky Mille Miglia. Funkčnosť koncepcie shooting brake sa prikláňa k modelovým variantom vozidiel BMW radu 02 zo začiatku 70. rokov, ktoré sa vyznačovali označením Touring v ich názve, aby sa odlíšili od sedanov. Vyhotovenie označení na zadnej časti a vo vnútri jedinečnej štúdie sa inšpirovalo pôvodnými nápismi tohto historického predchodcu. Štúdiu BMW Concept Touring Coupé poháňa typický radový šesťvalcový motor značky BMW s výkonnostnými vlastnosťami a kultivovaným chodom, ktoré potvrdzujú jeho status symbolu čistej, nefalšovanej radosti z jazdy.

Dizajn exteriéru: Výrazné proporcie, exkluzívne detaily

Dizajnový vrchol štúdie BMW Concept Touring Coupé predstavujú tvary jeho zadnej časti. Vznikli z plynulých kontúr strechy, ktoré plynule splývajú so zadnými bočnými panelmi a zvýrazňujú atletické ramená automobilu, zatiaľ čo ploché zadné okno a jasne definované povrchy karosérie zdôrazňujú pevný postoj vozidla.

Pri pohľade zboku padne do oka zreteľne rozpoznateľné spracovanie proporcií shooting brake typické pre značku BMW. Dlhá kapota, aerodynamické obrysy strechy a mohutná zadná časť tvoria charakteristický dvojpriestorový dizajn, zatiaľ čo predĺžená grafika bočných okien s Hofmeisterovým oblúkom a rozšírenými blatníkmi zadných kolies podčiarkujú jeho športovú eleganciu.

Lak karosérie Sparkling Lario vznikol špeciálne pre štúdiu BMW Concept Touring Coupé. Vďaka vloženým vločkám modrého skla dosahujú jeho sivohnedé odtiene jedinečný dojem hĺbky. Efekt dotvárajú strieborno-bronzové doplnky a špeciálne navrhnuté ľadviny masky chladiča BMW s pozdĺžnymi lištami. Exkluzívne kolesá z ľahkej zliatiny s priemerom 20 palcov vpredu a 21 palcov na zadnej náprave poskytujú logické pokračovanie týchto farebných akcentov v 20-lúčovom radiálnom vzore. Elegantný športový charakter vozidla podčiarkujú premyslene zapracované a decentné zlaté povrchy.

Dizajn interiéru: remeselné spracovanie na najvyššej úrovni

Atmosféru interiéru štúdie BMW Concept Touring Coupé definuje obvyklá orientácia kokpitu značky BMW na vodiča s maximálnou pozornosťou na výber materiálov, farebné zladenie a spracovanie. Exkluzívne dvojfarebné vyhotovenie z talianskej kožiarskej z dielne Poltrona Frau horizontálne rozdeľuje interiér na dva odlišné farebné segmenty. Tmavohnedý tón v hornej časti napomáha sústredeniu pri jazde. Útulné pohodlie a teplo do interiéru prináša svetlohnedá sedlová farba v jeho spodnej časti.

Precízna perforácia, ako aj zapletené kožené remienky na lemoch sedadiel a ďalších prvkoch interiéru zvýrazňujú jeho remeselný charakter, ktorý spája tradičné remeselné spracovanie na najvyššej úrovni s modernými dizajnovými princípmi.

Mimoriadnou kvalitou spracovania a zmyslom pre detail sa vyznačuje aj batožina navrhnutá exkluzívne pre štúdiu BMW Concept Touring Coupé dlhodobo etablovanou brašnárskou dielňou Schedoni z talianskej Modeny. Súprava na mieru pozostáva z dvoch veľkých a jednej malej víkendovej tašky a z obalu na obleky, pričom všetky kúsky dokonale ladia s vozidlom.

Značky: