Nový MLED panel ju má vyššiu ako 65 %.

Tieto moderné panely sú všade okolo nás. Hoci pred pár rokmi sme sa mohli s nimi stretávať iba vo filmoch, tak dnes ich vidíme v nákupných centrách alebo vitrínach rôznych obchodov. Avšak aj napriek tomu, že sú už nejaký čas na trhu, tak stále nie sú dokonalé. Najväčším problémom je ich nízke rozlíšenie, nízky jas a zároveň majú pomerne malú priepustnosť.

Našťastie je tu výrobca displejov BOE, ktorý v technologickom svete patrí ku špičke. S displejmi tohto výrobcu sa môžeme stretávať napríklad v iPhonoch. Najnovším počinom spoločnosti je displej MLED, ktorý by mal všetky spomínané nedostatky aktuálnych priehľadných displejov vyriešiť. 

BOE MLED displejZdroj: GSMArena

Nový 16-palcový MLED panel má totiž priepustnosť svetla viac ako 65 %. Okrem toho vyniká aj vysokou svietivosťou na úrovni 1 000 nitov s kontrastným pomerom 100 000:1. Je potrebné poznamenať, že plocha medzi jednotlivými pixelmi má priepustnosť dokonca vyššiu ako 90 %. BOE použilo dômyselné usporiadanie káblov k pixelom a štruktúru pixelov, aby bola dosiahnutá priemerná priepustnosť vyššia ako 65 %.

Medzery medzi pixelmi síce zabezpečia vyššiu priepustnosť panela, avšak znižujú jeho rozlíšenie. Teraz sa však zdá, že výrobca našiel medzi týmito hodnotami kompromis a okrem vysokej priepustnosti panela dosiahol aj jeho vysoké rozlíšenie na úrovni až 2,5K. Pri 16-palcovom paneli ide o vynikajúcu hodnotu. 

BOE MLED displejZdroj: GSMArena

Aby sme úspech spoločnosti BOE porovnali s konkurenciou, tak potrebné spomenúť aj spoločnosť LG, ktorá začiatkom tohto roka hovorila o displejoch s priepustnosťou “iba” 45 %. Po predstavení MLED panela teraz prichádza na rad aj jeho testovanie inštitútom TÜV Rheinland na získanie certifikátu Eye Comfort.

Zatiaľ však nie je známe, kedy by sa mal tento panel dostať na trh.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.