Tatra banka slávnostne otvorila nový priestor pre vývoj inovatívnych bankových riešení  – Elevator Lab powered by Tatra banka. Súčasťou otváracieho ceremoniálu bolo aj predstavenie unikátneho humanoidného robota, ktorý naštartuje svoju kariéru ešte v tomto roku vo vybraných bratislavských pobočkách.

O všetkom sa môžete dozvedieť v našom videu, ktoré sme nakrútili pri predstavení Elevator Lab. Porozprávali sme sa aj s robotom Pepperom.

Elevator Lab powered by Tatra banka je fyzickým a zároveň virtuálnym priestorom, v ktorom sa budú diať v spolupráci s co-workingovým centrom HubHub rôzne prednášky, eventy a hackathony na biznisové aj technologické témy. Tatra banka bude taktiež pomáhať  startupom a fintechom mentoringom, ktorý im umožní efektívnejšie škálovať svoje nápady. Pri vzniku nových riešení budú môcť startupy využiť aj niektoré typy anonymizovaných dát.

 „Rozhodli sme sa vytvoriť ekosystém, v ktorom sa budú spájať špičkové technológie s unikátnymi nápadmi priamo v srdci komunity startupistov. Tešíme sa na spoluprácu so všetkými, ktorých riešenia nám pomôžu posúvať hranice bankovníctva,“ vyjadril sa Michal Liday, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Tatra banky.

„HubHub je ideálnym miestom na prácu jednotlivcov, startupov ale aj etablovaných spoločností. Spolupráca s korporáciami vytvára jedinečnú príležitosť na spoločný rast a kreovanie nových myšlienok. Sme veľmi radi, že práve Tatra banka bude súčasťou HubHub-u. Náš cieľ je jasný, nikdy neprestať rásť,“ povedala Natália Kisková, manažérka HubHub-u.

V priestoroch Elevator Lab powered by Tatra banka pôsobí tím, zložený z odborníkov na prieskum trhu, programátorov, dizajnérov, dátových analytikov ako aj biznisových ľudí. Úlohou tohto tímu je vytvoriť premostenie medzi inovatívnymi startupmi na jednej strane a bankou na druhej, ako aj urýchliť proces vytvárania prototypov s potenciálom zatraktívňovať bankové služby.

Technológie budúcnosti

V priestore Elevator Lab powered by Tatra banka nájdeme praktické ukážky v podobe prototypov demonštrujúcich bankovníctvo budúcnosti:

Humanoidný robot Pepper

Klientom Tatra banky budú vo vybraných pobočkách odteraz pomáhať nielen pobočkoví pracovníci, ale aj humanoidný robot Pepper. Ochotne vás prevedie najčastejšie využívanými službami, ako je vklad hotovosti na účet alebo zadanie prevodného príkazu. Ako digitálny asistent však dokáže ešte oveľa viac – s radosťou vám pomôže nainštalovať mobilné bankovníctvo, objaviť zabudnutý PIN kód ku karte, otvoriť si účet cez tvárovú biometriu, načerpať úver do 10 minút a iné. Humanoidný robot Pepper sa už v tomto roku predstaví bratislavským klientom, následne sa vydá na veľké turné po vybraných pobočkách po celom Slovensku.

Platenie v prostredí automobilovej palubovky

Bankovníctvo v mobile či tablete je už niekoľko rokov bežne dostupné aj na slovenskom trhu. Ak ste klientom Tatra banky, môžete si kontrolovať svoje výdavky aj prostredníctvom inteligentných hodiniek. Netradičné kanály pre bankovníctvo sú na vzostupe a automobilový sektor nie je výnimkou. Ďalším veľkým trendom, ktorý zmení význam slova „mobilné“, je bankovníctvo na palubovke vozidla. Manažovať svoje financie priamo za volantom, popri rannom či večernom presune medzi bydliskom a prácou, aj o tom bude blízka budúcnosť. Vodiči si budú môcť rýchlo a komfortne skontrolovať svoje zostatky, zaplatiť účty, presúvať peniaze alebo vykonávať ďalšie jednoduché transakcie.  Predpokladáme, že v blízkej budúcnosti budú vozidlá schopné ukladať profily svojich vodičov, mapovať ich rutiny a zefektívňovať všetko, čo si vyžaduje platbu, či už tankovanie na čerpacích staniciach, parkovanie v garážach alebo aj obyčajnú kúpu rannej kávy.

Bankomat, ktorý vás pozná

Personalizácia je kľúčovou devízou pre ktorýkoľvek kanál. Až 70 % mladých ľudí tvrdí, že značky, ktoré nebudú poskytovať personalizované služby, ich stratia ako zákazníkov. Bankomat budúcnosti, ktorý je súčasťou nového priestoru, bude tiež pracovať s personalizovanými informáciami – svojich používateľov spoľahlivo rozlíši aj cez biometrické overovanie a poskytne im na mieru šité služby.

Rozšírená realita

Inovačným projektom a víziám v oblasti virtuálnej a rozšírenej reality sa venuje čoraz viac firiem, a samozrejme, aj bánk. Aplikácia Tatra banka pre okuliare Microsoft Hololens kombinuje viaceré nové trendy v oblasti digitálnych technológií a bankovníctva, ako sú virtuálny asistent, hlasové ovládanie a rozšírená realita. Hoci budúcnosť je dnes ťažké predpovedať, dá sa na ňu aspoň pripraviť. Tatra banka bola vždy priekopníkom bankovníctva a investovala do nových technológií, už v roku 2014 vytvorila aplikáciu pre jedno z prvých zariadení podporujúcich augmentovanú realitu – Google Glass.

Sieťové prvky budúcnosti/Geolokácia

Koncept laboratória vznikol aj za výraznej podpory spoločnosti CISCO. „Startupy prichádzajú s novými myšlienkami a potrebujú technológie, na ktorých ich je možné otestovať v praxi, práve teraz vďaka Elevator Labu ich môžu mať kedykoľvek k dispozícii. Môžu si napríklad otestovať aplikácie pre indoor navigáciu v obchodoch alebo celkom nové obchodné modely založené na lokalizácii zákazníka. A to pomocou inteligentnej siete postavenej na platforme Cisco Aironet. Zároveň pomáhame aj s komunikáciou tímov na diaľku, ktoré sú pre startupy príznačné. Digitálna tabuľa Webex Board uľahčuje zdieľanie nápadov bez ohľadu na vzdialenosť a umožňuje jednoduchú videokonferenciu s investormi,“ hovorí Michal Stachník, general manager českej a slovenskej pobočky CISCO

Ďalšími partnermi projektu sú spoločnosti VISA a Microsoft, ktoré budú technologicky a odborne aktívne podporovať platformu Elevator Lab powered by Tatra banka.

Teší ma, že spoločnosť Microsoft môže napĺňať svoju misiu podporovať jednotlivcov aj organizácie v dosiahnutí vyšších cieľov aj podporou spájania tradičných odvetví s inovatívnymi startupmi,“ skonštatoval Rudolf Urbánek, generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft.

 „Elevator Lab spoločne s nami bude využívať VISA Developer Platformu ako aj nové inovatívne technológie pri rozvoji nových a bezpečných spôsobov platenia,“ doplnil Marcel Gajdoš, riaditeľ VISA pre SR a ČR.

Kalendár podujatí 2018

  1. 9.2018 Grand Opening Elevator Lab powered by Tatra banka

Október 2018              Business Hackathon – Open bankingTB

  1. 11. 2018 FinTech Summit + Chatbot Hackathon

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.